Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miia The MyyntiBo$$

Kirjoitettu 19.11.16
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Haasteena myynnin johtaminen
Kirjan kirjoittaja: Mika D. Rubanovitsch & Elina Aalto
Kategoriat: 6. Markkinointi, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Koko akatemia urani aikana minua ei ole kiinnostanut ainoastaan yksi asia vaan pikemminkin minulla on aina ollut hyvin monen monta kiinnostuksen kohdetta saman aikaisesti. Nyt syksyn alussa kuitenkin koin jonkinlaista ahdistusta, sillä opiskelua on enää Tiimiakatemialla vuosi jäljellä, mutta haluan kuitenkin vielä löytää sen oman juttuni enkä vain ainaisesti kokeilla ja tehdä kaikkea mahdollista. Valmentajamme Ulla kehottikin minua alkusyksyn kehityskeskustelussa keskittymään nyt loppuvuoden ajan yhteen tai maksimissaan muutamaan isompaan kokonaisuuteen, jota haluan nyt oppia ja harjoitella. Itselleni nousi projektien suhteen syksyn teemaksi johtaminen sekä myynti.

 

Vaikka lapsena olin kova myymään milloin mitäkin mustikoista aina vappuilmapalloihin saakka niin Akatemialla en ole juurikaan nauttinut myymisestä. On ollut hyvin pelottavaa ja turhauttavaa tehdä kylmiä puheluita asiakkaille tai myydä omia ideoita suurien yrityksien toimitusjohtajille tai edes ihan kenelle tahansa. Myyminen on kuitenkin tärkeä taito ja haluaisinkin sitä oppia ja varsinkin kehittyä siinä miljoona kertaa paremmaksi. Sen seurauksena otin yhdeksi syksyn myyntihaasteeksi Tiimiakatemian 24-vuotis synttäreiden myyntipäällikkyyden. Tässä siis kaksi haastetta yhdellä iskulla.

 

Haluan olla hyvä myyjä, mutta myös hyvä johtamaan myyntiä. Sen takia luin teoksen Haasteena myynnin johtaminen, jonka ovat kirjoittaneet Mika D. Rubanovitsch ja Elina Aalto. Kirjassa oli paljon sellaisia asioita mitä olin miettinyt ja toteuttanut myynnin johtamisessa, mutta myös sain paljon uusia hyviä vinkkejä sekä oivalluksia mitä vien ehdottomasti käytäntöön.

 

Kuten jo mainitsin niin olen pitänyt itseäni surkeana myyjänä, sillä monesti olen luovuttanut touhun ennen kuin olen edes sen aloittanut. Kuitenkin nyt synttäriprojektin myyntipäällikkönä en halunnut tuottaa projektiryhmälleni pettymystä alkuunkaan, sillä kaikki ovat kovia tekemään töitä ja muutenkin erittäin vahvoja ja määrätietoisia naisia. En halua olla pelkästään hyvä myyjä vaan haluan olla myös innostava ja hyvä johtaja.

 

Itse lähdin myyntiä johtamaan siten, että askartelin toimistomme seinään myyntimittarin, josta löytyy jokaiselle viikolle oma post-it lappu, johon asetamme projektiryhmän kesken myyntitavoitteet. Joka viikko yhdessä projektiryhmän kanssa käymme läpi edellisen viikon tavoitteet sekä asetamme uudet tavoitteet seuraavalle viikolle. Jos onnistumme saamme kultaisen sheriffin tähden muussa tapauksessa mittariamme pääsee koristamaan takapuolen kuva merkiksi siitä, että emme ole päässeet viikon tavoitteisiin.

 

Ensi viikolla lähden kahdeksi viikoksi Thaimaahan enkä pysty aktiivisesti johtamaan tuona aikana myyntiä. Meillä viime palaverissa oli puhe, että minä ehdotan kahdelle seuraavalle viikolle tavoitteet, joihin projektiryhmä pyrkii pääsemään. Luettuani opusta kuitenkin tajusin, ettei sen kuuluisi missään nimessä näin mennä ja laitoinkin uuden ehdotuksen välittömästi projektiryhmän Facebook –ryhmään, joka kuului näin. Pyysin, että jokainen itse asettaa omat henkilökohtaiset tavoitteensa myynnille seuraaville viikoille sekä jakamaan ne meille muille Facebook -ryhmässä. Uskon siihen, että kun tavoitteet ovat omia niin niihin pystyy sitoutumaan paljon paremmin ja tietysti niistä kertominen tuo paineita saavuttamaan ne. Lisäksi olen huomannut sen, että jos kaikki ei ole ollut yhdessä sopimassa tavoitteista niin niihin tuskin tullaan pääsemään, sillä ne eivät tunnu omilta vaan pikemminkin ulkopuolelta tulevilta käskyiltä. Vaikka paljon pitäisi nyt tulevina viikkoina tapahtua niin luotan siihen, että pääsemme paljon eteenpäin ja tällä tavalla saamme varmastikin parempia tuloksia kuin siten että Thaimaasta määrään tehtävät ja tavoitteet.

 

Viime aikoina kun olen tehnyt myyntiä niin olen huomannut sen, että se on oikeastaan todella mukavaa. Varsinkin kun yhdessä teemme sitä, niin sitä kautta saamme toisilta kannustusta ja tukea sekä pientä painetta itsekin yrittää parhaansa. Näin ollen olemme saaneet kokea kaikki onnistumisia myymisessä ja huomaan, että kaikki meistä on siinä kehittynyt valtavasti. Ainakin itse koen, että nämä onnistumiset ovat auttaneet minua kehittymään myyjänä ja mikä parasta ihmisten kontaktointi ei enää jännitä.

 

Yhdessä tekeminen kannattaa, sillä toisilta oppii aina jotakin uutta ja lisäksi kun itse teen niin myös kaikki muut tekevät. Uskon että hyvä johtaja johtaa vierestä eikä ylhäältä. Tällä tarkoitan sitä, että johtaja on samassa asemassa kuin kaikki muutkin tiimin jäsenet. Esimerkin näyttäminen on tärkeää johtamisessa, ja kun teemme yhdessä töitä niin saan innostettua porukan puhaltamaan yhteen hiileen ja ylittämään itsensä.

 

’’Menestyvä myyntijohtaja osallistuu aktiivisesti myyntiin. Se on ainoa tapa johtaa myyjiä uskottavasti ja tehokkaasti.’’

 

Tykkään kilpailla tosi paljon ja saan valtavasti tyydytystä erinäisistä kilpailuista sekä tietysti voittamisesta. Osa myös projektiryhmässämme motivoituu palkintojen myötä. Ennen kuin aloitimme myynnin loimme tavoitteet, että haluamme myydä ainakin 350 lippua, mutta kuitenkin pyrimme myymään 450 lippua tai enemmän. Siksipä laadin meidän myyntimittarin tueksi myös tavoiteportaat myynnille eli kun saamme myydyksi lippuja tietyn rajapyykin verran niin koko tiiminä ansaitsemme palkinnon, jonka olemme aiemmin yhdessä sopineet. Parhaimmassa tapauksessa lähdemme projektiryhmän kanssa Lontooseen, mutta eivät muutkaan palkinnot ole yhtään sen huonompia.

 

Haluan myös palkita yksilöitä hyvästä työstä sekä siitä miten he ovat kehittyneet ja ottaneet harppauksia yksilöinä. Ensimmäinen yksilöpalkinto meni Claudialle, joka on rohkaistunut valtavasti. Aiemmin Claudia ei uskaltanut tarttua puhelimeen ja häntä suorastaan ahdisti myynti hyvin paljon. Nyt kuitenkin hän soittelee hyvin itsevarmasti asiakkaille ja tekee oikein hyvää työtä myynnin saralla. Olen kyllä todella ylpeä Claudiasta sekä myös koko porukastamme.

 

Nyt kun lähden pariksi viikoksi pois kuvioista niin tulen todennäköisesti palkitsemaan jälleen yksilöitä hyvästä työstä. Meillä on käytössä suunnittelemani myyntitaulukko Google Drivessa, jolla haluan seurata projektiryhmän kuin myös yksilöiden suorituksia. Tavoitteenani on, että jokainen merkitsee taulukkoon omat puhelinkontaktinsa, myydyt liput sekä hankkimansa yhteistyökumppanit. Haluan saada parempaa dataa myynnistä, joten se että kerätään aktiivisesti tietoa on meille jokaiselle hyödyksi. Kuitenkin vielä kaikki eivät ole aivan täysin ostaneet ideaani vaikka olenkin yrittänyt perustella sen merkitystä muille. Toivottavasti jatkuva muistuttelu sekä pistekilpailu saa ihmiset täyttämään myyntitaulukkoa paljon aktiivisemmin. Ehkä pientä positiivista virettä havaittavissa, mutta ei innostuta vielä liikaa katsotaan miten saan tämän asian johdetuksi.

 

Vaadin itseltäni paljon, mutta odotan sitä myös muilta. Hyvin helposti turhaudun kun asiat eivät etene toivotulla tavalla. Tämä johtaa siihen, että saatan tiukkaan sävyyn kysyä miksi asiat eivät ole edenneet ja näin ollen se on aiheuttanut ahdistusta joissakin ihmisissä. Loppujen lopuksi näreissäni hoidan tehtävän joka ei alkujaan kuulunut minulle. Johtaja saa olla vaativa ja tarvittaessa myös tiukkakin, mutta seuraavalla kerralla kun joku ei ole hoitanut sovittuja asioita niin kokeilen seuraavaa neuvoa teoksesta. Pyydän häneltä vastausta miksi hän ei ole suorittanut annettua tehtävää ja kysyn voinko olla jotenkin avuksi, mutta niin etten kuitenkaan pure kenenkään palasia hänen puolestaan. Haluan olla kannustava johtaja, joka auttaa ihmisiä kehittymään, joten minun tulee ottaa opikseni, jotta voin tulla paremmaksi johtajaksi.

 

’’ Todelliseksi tiimiksi kehittymisen edellytys on luottamus: esimiehen tulee luottaa johdettaviinsa, valmentaa heitä ja antaa valtuuksia. On tärkeää, että esimies opettaa alaisiaan luottamaan omiin kykyihinsä.’’

 

Koen oppineeni valtavasti nyt viimeisen syksyn aikana. Siitä kiitos kuuluu ehdottomasti Tiimiakatemian 24-v. synttäreiden projektiryhmälle. Vaikka ajattelin syksyn alussa että myynti ei varmastikaan ole minun juttuni niin nyt tuntuu siltä, että myynti kiinnostaa siinä samassa määrin kuin monet muutkin asiat tällä hetkellä kuten johtaminen, markkinointi, tapahtumienjärjestäminen, sijoittaminen, kansainvälisyys ja niin edelleen. Eli en ole päässyt vieläkään yhtään eteenpäin, mutta ei kai se haittaa jatkan kokeiluja ja katson mihin se sitten lopulta johtaa.

 

’’Kohtuulliseen tulokseen päästään pienin ponnistuksin, mutta huipputuloksen saavuttaminen vaatii kaikkien voimavarojen hyödyntämistä.’’

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!