Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miltä Cleveran yrityskulttuuri näyttää?

Kirjoitettu 18.10.20
Esseen kirjoittaja: Elisa Sihvonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Yrityskulttuuri on kuningas – mikä, miksi ja miten?
Kirjan kirjoittaja: Panu Luukka
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Yrityskulttuuri on kuningas – mikä, miksi ja miten?

 

By Panu Luukka

 

Aloitetaan ensin siitä, että tunnistetaan meidän eli Cleveran yrityskulttuuri. Analysointi tulee tietenkin meikän kautta ja ei voi tietää voiko siihen luottaa. Kirjasta sen verran, että lämpimästi suosittelen sitä. Erinomainen lukukokemus ja sain kirjasta todella paljon irti tarinoiden ja teorioiden kautta.

 

Miltä kulttuuri näyttää tällä hetkellä?

 

Meillä on monta erilaista munaa korissa. On strutsin munia, viiriäisen munia, ankan munia ja kanan munia. Todella monilaatuinen sakki ja se ei tunnu mahtuvan yhden muotoiseen kennoon. Meillä on oltu aina aika temperamenttisia ja haastettu rohkeasti. Konflikteja ei ole kartettu vaikka ne eivät aina ole mieluisia tai edes johda mihinkään hyvään. Emme ole asiallisia, emmekä ole asiapainotteisia. Meille hauskuus on tärkeässä osassa toimintaamme ja välillä se aiheuttaa sen, että lätisemme emmekä tee mitään.

 

Rehellisyydestä

 

Meillä on aina arvostettu rehellisyyttä, mutta välillä voi saada kovaakin kyytiä, jos on rehellinen tuntemuksistaan. Elsaa on esimerkiksi haastettu aika lujaakin, jos hän on ajatellut eri tavalla jostain asiasta. Elsan näkökulmat ovat kuitenkin olleet isona osana muovaamaan meidän kulttuuria. Tiimissämme on dominoivat mielipiteet, joita on todella vaikea haastaa. Elsa on silti haastanut niitä ja ollut sitkeä toiminnassaan. Tämä on vienyt meitä sitä kohti, että äänekkäimpienkin mielipiteitä saa haastaa ja pitää haastaakin, mutta se ei ole helppo tie. Pikku hiljaa muutkin uskaltavat tuoda paremmin omia mielipiteitä ja ajatuksiaan koko tiimille esiin ja alamme vähitellen luopua kivityskulttuurista. On ihan ok, että joku ajattelee eritavalla, ei ole tarvetta tuhota toisen näkemystä.

 

Tästä tullaan kuitenkin siihen, että vaikka haastaminen ja kyseenalaistaminen on vaikeaa, teemme sitä silti. Olemme yksilöitä ja ajattelemme asioista eri tavalla. On ottanut aikaa, että olemme hyväksyneet sen. Aina sanotaan paperilla, että hyväksymme toistemme erilaisuuden, mutta toiminta ei kulje samaa tahtia. Vasta nyt tuntuu siltä, että hyväksymme tiiminjäsentemme erilaisuutta ja pyrimme antamaan jokaiselle jäsenelle heille sopivan aterian.

 

Rämäpäisyys

 

Emme ole kovinkaan virallisia vaan vähän rämäpäitä ja se on hyvä. Se sopii meille. Rämäpäisyys ei tarkoita sitä etteikö olisi pätevä työssään. Homma saatetaan vaan tehdä vähän eri tavalla ja ei niin business as usual tyyliin.

 

Antti on iso osa yrityskulttuuriamme. Hänen mielipiteillään on paljon painoarvoa ja hän toimii persoonanaan vahvana ulkopuolen viestittäjänä. Antti on niin vahva persoona, että hänestä joko tykkää himona tai ei ollenkaan, mutta häntä aina kunnioitetaan ja hänet aina nähdään. Emme ole ehkä koko tiiminä näin räiskyviä tai ehdottomia, mutta vaikutteita olemme tästä ottaneet.

 

Kunnioituksesta

 

Tiimissämme arvostetaan tiimin kunnioittamista ja sen tärkeyttä. Sitä ei aina kunnioitettu eri toimijoiden johdosta ja puutuimme tiukastikin tähän toimintaan. Meillä ei tulla myöhässä treeneihin ja hommat, mitä olemme sopineet pitää hoitaa. Tiimimme vaatii jäseneltään vahvaa sitoutumista ja omasta mukavuudesta luopumista.

 

Tiimimme kulttuuri on huku tai ui.  Ne ketkä ui, kehittyvät ja pääsevät jatkoon.

 

Välittäminen

 

Meillä välitetään tiimistä ja sen jäsenistä. Sen takia vaadimme, koska emme halua että kukaan tippuu kelkasta. Rajat on rakkautta. Kun on näyttänyt tiimille luotettavuutensa ja päässyt tavoitteisiin saa myös enemmän vapautta. Väittelemme, koska tiimi ei ole ihan sama meille.

 

Millaista kulttuuria kohti olemme menossa?

 

Emme ole puhuneet tiimissämme kunnolla yrityskulttuuristamme ja mihin haluaisimme sitä tietoisesti viedä. Olemme puhuneet siihen liittyvistä asioista, mutta emme ole suoraan liittäneet sitä tähän.

Haluamme muuttaa kulttuuriamme kannustavammaksi. Kävimme keskustelun treeneissä siitä, että kukaan ei välttämättä jaa tietoa projektistaan, koska ei ole kokenut muiden olleen kiinnostuneita siitä. Aiomme olla kiinnostuneempia ja kysyä enemmän, ja oikeasti kuunnella mitä toinen sanoo, esittää jatko kysymyksiä toiselle. Paras tuki on kuunnella ja näyttää kiinnostuminen toiselle tärkeään asiaan. Jos ei kiinnosta opettele kiinnostumaan. Näköala on hyvin suppea jos vain omat jutut kiinnostavat.

Tarrojen jako onnistumisista piristää myös aina treenivihkoa ja viikkoa.

 

Menemme kohti enemmän vapautta enemmän vastuuta mallia kohti. Se ei ole onnistunut vielä kivuttomasti ja teemme siitä tällä hetkellä hybridimallia. Mutta toiminta ja kohti meno on tietoista ja yritämme ohjata sitä mahdollisimman hyvin.

 

Haluamme olla näkyvämpiä koko talolle ja kannustaa muita tiimejä. Koemme akatemian meille tärkeäksi ja sen yhteisön. Yhteisö ei ole ilmaiseksi annettu ja sen eteen pitää tehdä töitä. Pyrimme puhumaan enemmän muille ja olemaan aktiivisempia tapahtumissa, ilmestyä paikalle ja olla läsnä.

 

Minkälaisen yrityskulttuurin haluaisin meidän tiimiin ja mitä ajattelin tehdä sen eteen?

 

Pidin siitä, kun kirjassa kerrottiin yrityksestä jossa juhlittiin aina onnistumisia mansikkakakulla. Henkilöllä oli tapahtunut jotain merkittävää omassa elämässään jota halusi juhlia työpaikallaan esimerkiksi asunnon ostaminen tai nimipäivät ja toi itse työpaikalle mansikkakakun. Aina pitäisi olla syy juhlia hyvien ystävien kanssa. Enemmän juhlia ja mansikkakakkua, kiitos. Arki on välillä tarpeeksi ankeaa harmaana marraskuisena aamuna, mansikkakakku piristäisi sitä muikeasti.

Haluisin meille jotain samanlaista. On vaikka vuoden paskin päivä toin sen kunniaksi porkkanakakun. Syödään se ja nauretaan tälle kurjuudelle yhdessä.

 

Haluaisin myös kevyttä hassuttelua esimerkiksi kasvikaveri kerhon. Jokaiselle tiimiläiselle sijoitetaan erilainen kaktus tai muu taimi. Taimet tuodaan kerran kuussa yhteen ja kerrotaan, miten niillä menee. Pointti tehdä jotain hupsua yhdessä ja pitää jotain hengissä ja huoneilmakin paranee siinä samalla. Omista tuntemuksista voi olla helpompi kertoa kasvin hoitamisen kautta tai en minä tiedä, musta se vaan olisi hauskaa. Haluan oman kaktuskerhon. Haluan nähdä, kun Matias kertoo miten on hoitanut omaa kasviaan.

 

Tehdään rahan teosta mielekästä tuomalla mymmin/summin lähemmäs arkea. Voisimme tehdä rahapossun, joka näkyisi meille koko ajan. Se käytäisiin kuukausittain läpi ja budjetoisimme summan mymmiä varten kuussa. Se antaisi konkreettinen merkityksen rahatavoitteille.

 

Treeneihin olisi tärkeää saada oppeja enemmän, mutta se pitäisi tuoda hauskasti ja muille helposti lähestyttäväksi. Työpajoja pitää hyödyntää enemmän treeneissä ja konkreetin luomista.

 

Kaikkea pitäisi tai voisi tehdä.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!