Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mikä se kuuluisa viidennen tason johtajuus on?

Kirjoitettu 06.12.16
Esseen kirjoittaja: Jon-Erik Talvio
Kirjapisteet: 3
Kirja: 5 Levels of leadership
Kirjan kirjoittaja: John Maxwell
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kovasti kuulee, etenkin Tiimiakatemialla, että Jim Collinsin – Hyvästä Paras on lositava kirja. Kuitenkin kun kysyn monelta ihmiseltä, tiedätkö mistä tuo viidennen tason johtajuus koostuu ja miten sinne päästään? Usein ollaan, että se on se juttu mistä puhuttiin siinä kirjassa Hyvästä paras. Päätin kuitenkin ottaa selvää kuinka tuonne kuuluisalle viidennelle tasolle päästään! Tikapuita pitkin sinne mennään. Paneudutaanpa hieman jokaiseen askeleeseen ja lopuksi arvioidaan missä mennään itse nyt!

 

Taso 1 – Tittelijohtajacorporate-ladder1-199x300

Kuvailu Tason 1 johtajasta: Olet esimies tai jonkin sortin johtaja. Kuvittelet, että pelkkä titteli antaa sinulle valtaa. Käytät asemaasi valttina kaikissa neuvotteluissa. Olet kuin keskiajan hallitsija, joka haalii ympärilleen paljon ihmisiä ja mahdollisimman paljon vaurautta. Sinua kiinnostaa vain sinä itse ja et anna muille mitään suuntaa. Kyllähän sinä käsket ihmisiä eri suuntiin, mutta käskytettävät tekevät vain ja ainoastaan sen mitä heitä käsketään tekemään, harvoin hieman enemmän.

Kuinka kiivetä tasolle 2?

Kuvittele saamasi johtamistehtävä tai haaste pelikentän ensimmäisenä ruutuna, tai tässä tapauksessa tikapuiden ensimmäisenä askeleena. Älä oleta, että sinulle annetaan avaimet käteen ja ihmiset tottelevat sinua, vain koska olet suuri ja mahtava johtaja heidän yläpuolellaan. Vaihda ajattelu itsestäsi ”alaisiisi”. Valitse omat arvosi ja ala kokeilemaan omia käytäntöjä arjessa ihmisten kanssa. Tärkeintä kuitenkin, ole oma itsesi. 

Taso 2 – Lauman alfauros

Nyt kun olet päässyt Tasolle 2 ja olet omaksunut ajatusmalliksi, että et ole tässä hommassa yksin niin on aika siirtyä tasolle 2. Ihmiset eivät automaattisesti anna ulkopuoliselle ihmiselle valtaa johtaa heitä. Aluksi he pistävät ehkä jopa vastaan. Tässä voin käyttää esimerkkinä omaa kokemusta. Olin töissä Keskimaan omistamassa huoltoasemalla. Yrityskauppojen jälkeen huoltoaseman omistajuus siirtyi Restelille ja sisään ajettiin uusi johtaja. Johtaja oli erittäin etäinen, kaikille tuntematon ihminen – vaikeasti lähestyttävä. Olin itse vielä Restelin valtakunnan aikana 4 kk töissä ja koko tämän aikana en häntä omaksunut omaksi johtajakseni. Vaikka kuinka vänkäsimme työporukan sisällä vanhaa esimiestämme takasin niin ei se vain tullut… Meidän oli siis pakko nöyrtyä uuden esimiehen alaisuuteen. Muutoksia tuli ja kaikki syötiin pitkin hampain muutokset. Kukaan ei ollut tyytyväinen, töihin ei haluttu tulla, työilmapiirikin kärsi kokonaisuudessaan.

Kuinka kiivetä tasolle 3?

Ala tutustumaan alaisiisi ja keskustele heidän kanssa. Pyri luomaan hyvää työilmapiiriä. Onhan se nyt kaveriporukassa mukavampaa ja tehokkaampaa työskennellä, kuin ryhmässä jossa kaikki vihaa ja ärsyttää toisiaan. Ihminen on laumaeläin kuten sudet. Sudet antavat heidän Alfaurokselleen oikeuden johtaa heitä, tämän hän ansaitsee tosin usein verisellä taistelulla… Älä nyt kuitenkaan lähde veriseen taisteluun, mutta ansaitse laumasi lupa johtaa. Pääset portaalle 3, kun olet saanut laumaltasi luvan johtaa.

Taso 3 – Tulosta tekevä johtaja

Esimies tai johtaja asemassa on tärkeää tulla toimeen alaisten kanssa, mutta on myös erittäin tärkeää päästä laumasi kanssa tuloksiin. Jos tulosta ei tule, todennäköisesti koko lauma tuhotaan. Tuloksiin päästään ensin hallitsemalla tasot 1 ja 2. Tämän jälkeen sinun pitää saada ympärillesi TEHOKAS lauma.

Laumaa ei rakenneta yksilöistä vaan kasasta erilaisia ominaisuuksia ja taitoja. Ideana ei ole, että tiimissä on monta loistavaa yksilötekijää vaan että tiimi täydentää toinen toisiaan jolloin yhdessä tekemällä pääsemme parempiin tuloksiin. Esimerkkinä vaikkapa amerikkalaisen jalkapallon puolustus. On nopeita kavereita, jotka ovat hyviä seuraamaan yhtä pelaajaa. On isoja kavereita jotka ovat hyviä tukkimaan aloituslinjan. On keskikokoisia mörköjä, jotka lukevat hyvin pelinrakentajaa ja pallonkantajaa ja tekevät isoja taklauksia. Lopulta meillä on myös ketteriä pelaajia, jotka hallitsevat koko kentän ja ohjaavat koko joukkuetta. Kaikki siis täydentävät toisiaan, eihän iso linjamies millään pärjäisi vastustajan 2,04m Usain Boltia vastaan. Jokaisella pelaajalla tiimissä on siis oma roolinsa.

Johtajana, älä ikinä hukkaa katsetta isosta kuvasta. Ohjaa joukkueesi / laumasi kohti tätä yhteistä päämäärää. Onko aina tärkeintä voitto? Kannattaako koko joukkueen terveyttä ja kestoa riskeerata yhden voiton takia jos tavoitteena on koko kauden voitto? Muista kuitenkin esimerkillä johtaminen. Moni ihminen katsoo johtajaansa ylöspäin ja jos näytät esimerkillä kuinka hoidetaan hommia ja teet itse myös tulosta niin tiimisikin arvostaa sinua vielä enemmän ja seuraa perässä. Esimerkkinä Apple, kamppaili ensin niche yrityksenä IBM ja Microsoftia vastaan, ensimmäisen voittonsa jälkeen heidän voittovyöry alkoi ja nyt he eivät edes voi tehdä mitään väärin – voittavat silti. Hyvänä esimerkkinä oli uusi iPhone, jossa ei ole kuulokeliitäntää, suuri negatiivinen aalto alkoi, mutta taas Apple on ylijumala alallaan!

Taso 4 – Resurssin ymmärtäjä

Pelikenttä muuttuu jatkuvasti, yritykset muuttuu, maailma muuttuu ja ihmiset muuttuu. Yksi suurimmista haasteista johtajina on, että miten pysyt joukkueesi kanssa mukana menossa ja maailman huipulla.

Muista seuraava: Ihmiset ovat yritysten suurin resurssi. On aivan sama mitä ympärillä tapahtuu, mutta ihmiset pysyvät ja yhdessä haasteiden yli päästään. Ihmiset kasvavat, kehittyvät ja pääsevät yli asioista. Luota siis ihmisiisi! Muista siis pitää huolta yrityksen tärkeimmästä resurssista. Anna ihmisille tilaa oppia ja kasvaa. Ole heille heidän oman elämänsä mentori. Sinun täytyy löytää tasapaino itse joukkueen opettamisen sekä heidän työntämisen itsenäiseen kasvun välillä.

Taso 5 – Sharing is Caring.

Nyt siihen viidenteen tasoon, kuinka saavutan tämän viidennen tason? Viidennen tason pääideana on: varmista jatkuvuus ja auta muita kiipeämään tasolle 5.

Pääsimme itseajattelusta eroon jo Tasolla 1. Nyt on aika jakaa omaa hyvää muille ja ottaa mahdollisimman monia muita johtamaan, ota heidät mukaan ”johtaja”juttuihin ja opeta häntä/heitä. Ala luomaan uusia johtajia organisaatiolle, jotka voivat autonomisesti johtaa ja luoda taas uusia tulevaisuuden johtajia. Ei kukaan voi johtaa ikuisuuksia, tämän takia on pakko olla joku korvaava henkilö sinulle tai kenelle tahansa organisaatiossa tai maailmassa.

Esimerkkinä käytetään kirjassa Socratesta. Hän opetti Platoa, joka taas perusti akatemian jossa hän jakoi oppejaan vuosikymmeniä oppilaille. Heidän joukossaan oli Aristoteles, josta taas tuli Aleksanteri Suuren todella tärkeä mentori. Johtajat tekivät tulevaisuuden johtajia.

Nyt ymmärrän myös mistä Tulevaisuuden Johtajat koulutusohjelman nimi tulee… Me olemme nyt niitä Tason 5 johtajan ”luomuksia”. Koulutusohjelma lähinnä raapaisi Tasoa 1 = Ole oma itsesi.

 

Oma analyysi

On monta näkökulmaa varmasti tähän. Driimissä Tiimiliiderin homma mielletään jollain tapaa johtajanrooliksi, mutta sitä se ei todellakaan ollut – tai en ainakaan ottanut sitä johtajanroolina. Kun ryhmä ihmisiä haluaa jokainen omaan suuntaan ja yhteistä isoa kuvaa ei pystytä luomaan, ollaan tilanteessa jossa tiimi ei vain voi saavuttaa yhdessä jotain ääretöntä. Olemme siis vain kasa yksilöitä / pareja / trioja, jotka purskuttavat omien unelmien perässä. Monet meillä puhuu, että halutaan olla yhdessä ja sitä ja tätä, mutta oikeasti kaikki ihmiset ovat niin itsekkäitä, että oma unelma on se johon halutaan mennä. Kenenkään unelma ei ole, että Driimi olisi vuonna 2020 vielä pystyssä ja tekisi yhdessä kovaa tulosta.

JEFU Storessa, jossa oikeasti olen johtotehtävässä väitän olevani menossa tasolle 3. nyt on se hetki kun etsimme pelipaikat ihmisille, jotta maksimoimme tuloksen. Olemme ottaneet nyt jo uudet roolitukset käyttöön JEFUlla ja nyt vain kokeillaan ja nähdään tulokset. Suunta on jo ainakin oikea! Myynti aktivoitunut, markkinointi aktivoitunut ja vielä kun kehitys saataisiin aktivoitua.

Tulevaisuudessa festarimaksuihin liittyvä case minut valittiin jo ennen kuin kukaan valitsi mitään toimitusjohtajaksi. Onko tämä sitten muiden väistelyä vastuun tähtäimeltä vai onko minut jo valittu laumanjohtajaksi, tämä jää nähtäväksi. Todellisen maailman todellinen haaste.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!