Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mikä tekee yrittäjästä menestyvän

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Juho Koistinen
Kirjapisteet: 3
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin kirjan aiheen lisäksi myös sen kirjoittajan Timo Ropen takia, koska olen ollut hänen koulutuksessaan ja hän antaa hyvin helppoja käytännön asioiden vinkkejä, mitkä on ollut helppo siirtää ja kokeilla käytännössä siksipä valitsin osittain kirjan ja aihekin tottakai meitä kaikkia yrittäjiksi opiskelivia varmasti kiinnostaa.

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustamisen taustat ja lähtökohdat ovat varsin erilaisia kirja jaottelee ne neljään eri vaihtoehtoon:
1. Henkilökohtainen tilanneikkuna johon vaikuttavat perhetilanne,taloudellinen tilanne, muut henkilökohtaiset tilanteet
2. Markkinamahdollisuus, mikä on tämän hetkinen markkinatilanne, onko alalla kilpailua ja mahdollisuuksia menestyä?
3. Yhteiskunnan tilanne: Onko alallasi työpaikkoja? Mikä on kunnan tai alan taloudellinen tilanne?
4. Henkilökohtaiset ominaisuudet ja taustat, mikä on yrittäjän osaamisalue/vahvuudet/kiinnostuksen kohteet
Tiimiakatemialla hyvin vahvasti mietimme eri bisnesmallien näkökulmia pelkästään tuon kohdan numero neljä kautta. Pyrimme pelaamaan vahvuuksillamme ja tekemään sitä mikä saa meidät syttymään onhan motivaatiomme työskennellä sen jälkeen selvästi vahvempi.
Mutta sitten monesti käy niin, että haavemme jäävät ideatasolle emmekä pääse ”unelmaprojektiamme” ikinä toteuttamaan, jonka jälkeen palataan helposti takaisin puuhastelun piiriin. Miksi emme voisi lähestyä bisnestämmme puhtaasti raha edellä, missä ovat ne markkinat mitä ei ole vielä vallattu tai mille alalle voisimme luoda jonkin uuden bisnesmallin? Tätä en oikeastaan tiedä, koska kyllähän rahankin on pakko motivoida ihmisiä ja niistä tulevilla rahoillahan voit sitten tehdä unelmajuttujasi liittyivät ne työhön tai eivät.
Tähän oli myös liitetty minkätyyppisiä ihmisiä ns. superyrittäjät ovat, jotka menestyvät astetta paremmin kuin ”perusyrittäjät”. Hän on yleensä ihmisten kanssa seurusteleva sosiaalinen tyyppi, kauppamies ja johtaja. Ja tämähän on raakaa faktaa, jota olen yrittänyt meidänkin tiimille toitottaa, että tuokaa ihmeessä itseänne esille ja tutustukaa muihin tiimiakatemialaisiin sun muihin
Yrittäjän roolit

Oheisella kaaviolla kuvataan hyvin eri yrittäjien rooleja riippuen yrityksen koosta/liikevaihdosta riippuen ja niiden kasvusta. Ja tämä on mielestäni oivallinen tapa huomata minkälaisiin asioihin kirjan mielestä kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota ja minkälaiset tekijät vaikuttavat yrityksen menestymiseen ja toimimiseen. Näkisin, että tiimiakatemian tiimit ovat vähän eri pykälillä vuosista ja tiimeistä riippuen ja jopa yhtäaikaisesti monella eri tasolla ja laskisin meidän tiimimme, tuohon perheyritys kohtaan ainakin tällä hetkellä, koska johtamista ei oikein voi olla ilman yhteistyötä, jossa meillä on vieläkin petrattavaa. Mutta samaan aikaan olemme kuitenkin tuolla suuryritys tasolla, koska kyllähän meillä on erilaisia järjestelmiä jotka toimivatkin, mutta ehkä johtuen siitä, että alemmat tasot eivät toimi, eivät myöskään kaikki järjestelmämmekään.
Itse tykkään tämän timo ropen kaavioista, hän käyttää niitä paljon ja niitä on erittäin helppo seurata ja tulkita. Tähän malliin voitaisiin aina luonnostella itsekin, kun mietimme joitakin ratkaisuja tai ongelmia, ainakin itseä nämä helpottavat paljon.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!