Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mikätahansa ja vähän syvempää

Kirjoitettu 09.03.13
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski & Saku Tuominen
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jos et pysty ratkaisemaan ongelmaa,
syy saattaa olla siinä että noudatat sääntöjä.

-Paul Arden

 

Myönnän, minulla oli mielenmalli tästä kirjasta. ”Luovan ajattelun käsikirja”, ”Kuinka ideat syntyvät” ja ”Tämän kirjan avulla lähes jokainen voi halutessaan oppia nykyistä luovemmaksi ajattelijaksi jo 10 vuodessa” olivat kaikki lauseita joita löytyy kolmetoista tusinasta. Ensivaikutelma oli että taasko luovuuskirja, tää taitaa olla niitä tyypillisiä Tiimiakatemia-kirjoja. Olin kuitenkin väärässä. Löysin sekä Mittavan tason, että myös huomattavasti syvemmän ulottuvuuden. Oikeastaan luin tätä kirjaa aika luovasti rivien välistä pohtien jotain aivan muuta kuin tavallista luovuutta. Siksi tämäkin essee on jaettu kahteen tasoon, Mittavaan ja syvempään.

 

Osuuskunta Mittava ja rajoja rikkova mikätahansa

Rajoja rikkova toiminta eli avoimuus on jotain mikä avaa ovia luovuuteen. Mittava on omalta osaltaan ja omalta toiminnaltaan rikkomassa perinteisen osuuskuntayrittämisen rajoja. Joo en tiedä missä ne rajat on, mutta mitäpä tuosta. Arvot sisältää omalta osaltaan ajatuksen siitä että me ollaan osuuskunta joka harjoittaa liiketoimintaa tavallisuudesta poikkeavasti, ainakin silloin tällöin. Emme halua puristua muottiin, vaan elää ja rönsyillä.

Kerää raaka-ainetta. Meidän täytyy saada enemmän sulaa hulluutta. Raaka-ainetta epäonnistumisiin ja onnistumisiin, luovuuteen. Mistä tätä raaka-ainetta saa ja mitä se on, hyvä kysymys. Ehkä se on vain erilaisia kokemuksia, ehkä vain jotain tietotaitoa, ehkä oman ajattelun haastamista. Jokaisen on löydettävä oma tiensä siihen. Tää on oikeastaan jotain mikä aukeaa syvemmässä osiossa.

MUISTIINPANOOOT! Aina ja kaikkialla muistiinpanoja yhdestä jos toisestakin asiasta. Ei, niitä ajatuksia ei muista edes kymmentä minuuttia. Ne on kirjoitettava heti ylös, johonkin. Otetaan uudelleen. Siis kirjoita aina ja kaikkialla muistiinpanoja lähes kaikesta mielessä pyörivästä, niin opit purkamaan pään sisältöä paperille (tai nauhurille tai whatever) ja voit jopa myöhemmin palata niihin.

Luovia epäonnistumisia kaivataan enemmän. Bar Launchin kiville karahtaminen oli jotain vähän siihen suuntaan, samoin kuin E85, vanha kunnon bioadapterin maahantuontiprokkis. Ollaan me kyllä joskus älyvapaita, mutta siitä tässä yrittämisessä taitaa olla kyse. Epäonnistuminen luovasti on kyllä oma taitolajinsa. Kuka tahansa osaa epäonnistua tavallisesti ja piiloutua ja vähätellä ja mennä eteenpäin. Mutta epäonnistuppa luovasti. Kerro kaikille miten epäonnistuit koska teit tyhmiä valintoja tilanteissa, joita ei pitäisi edes olla olemassa. Hulluuttahan se on, luovaa hulluutta (joka muuten avartaa ajattelua aika raakasti).

Voisiko asioita tehdä paremmin-ajattelutapa täytyy saada syvälle Mittavan ytimeen eli möllikkään. Kuka tahansa voi olla luova. Luovuutta on keksiä arkipäivän asioihin uusia ja tehokkaampia menetelmiä. Jos et päässyt edellisestä lauseesta kärryille, niin lue tästä kirjasta pari ekaa lukua. Aukeaa ihan uusia asioita. Jokainen Mittavan jäsen voi muuttaa osuuskuntamme toimintaa. Jos tuntuu että tää asia ei toimi, niin sitä pitää kehittää. Ja jokainen voi sen tehdä. Ei joku, vaan jokainen.

Klousaa ajatukset eli vie käytäntöön. Se on se haasteellisin osuus ideoissa. Älä rakastu vain ideointiin vaan klousaa ja toteuta 90-90-sääntöä. 90% ajasta menee ideointiin ja 90% toteuttamiseen. Nyt, toimi.

 

Sitten vähän syvemmälle…

 

Tästä ensin vähän fiilistä, niin tajuat hiukan mistä tässä osiossa on kyse: https://vimeo.com/37941950

 

Älä provosoidu tai suotta ota nokkiisi, mutta löysin tämän kirjan avulla aivan uuden ulottuvuuden Jumalan todellisuudesta. Jotain siitä elämästä mihin ihminen on alunperin kutsuttu. Muutama eka luku kirjasta käsitteli luovuuden olemusta, ja huomasin että Jumalahan itsessään on luovuus. Miten paljon mää omassa elämässäni oonkaan viime vuosien aikana oppinut toteuttamaan luovaa elämää Jumalan voimasta. Olla avoin kaikelle mitä ympärillä tapahtuu, kokeilla erilaisia asioita rohkeasti, nauttia elämästä. Oikeastaan innostuin ensimmäisen luvun aikana niin että tulostin lapun mun seinälle, lyhyt ajatus jonka haluan palauttaa joka aamu mun mieleeni.

Tajusin miten luovuus on oikeastaan elämäniloa, elämistä joka päivä pilke silmäkulmassa. Hyvällä asenteella, rohkeasti nauttien kaikesta mitä ympärillä on. Uskon että Jumala on luonut tän kaiken mun ympärillä ja ympärille niin, että mulla on oikeus ja vapaus nauttia tästä täysin siemauksin. Tajusin jo monta vuotta sitten että mulle tuottaa tosi paljon iloa sellaiset pienet asiat, mitkä saa muut ihmiset hymyilemään. Jotain ihan pientä läppää kavereiden kesken. Heitellä kummallisia ilmeitä pikkulapselle kaupassa. Hytkyä kaupungilla musiikin tahtiin. Jammailla ja näyttää typerältä, aina tasaisin väliajoin. Oon huomannu että nautin siitä että saan antaa ihmisille syyn hymyillä ja ajatella. Ne on kuitenkin ne ihmissuhteet jotka on edelleen mun elämän arvojen keskiössä.

Haluan olla intohimoinen ja innostunut asioista, elämästä. Haluan tehdä aina parhaani ja olla uskollinen sille mitä sanon ja olen. Mun todellinen motivaatio tulee aina sisältäpäin, siitä että haluan tehdä jotain. Muiden ihmisten rakastaminen koko olemuksella on jotain sellaista. Mulla ei ole mitään syytä olla rakastamatta, koska mua on rakastettu niin paljon että mulla on oikeus ja vapaus olla jakamassa sitä samaa. Ihmiset on heti Jumalan jälkeen tärkeintä mun elämässä.

”Tee kaikkea hyvää, mihin suinkin pystyt, kaikin voimin, kaikin tavoin ja kaikkialla, missä suinkin voit, kaikkina mahdollisina aikoina kaikille mahdollisille ihmisille niin pitkään kuin kykenet.” -John Wesley.

Ja mistä tätä luovaa elämäniloa voisi paremmin oppia kuin itse Luojalta. Pitää olla ihan pikkuisen luovuutta kun laittaa kasaan tälläisen pikku maailmankaikkeuden. Ilman sisäistä Jumalan sytyttämää halua olla luova (=keksiä uusia tapoja elää) joka päivä mun kaikessa arjen toimissa, mää olisin totaalisen kuollut. En vaan pysty elämään ilman tätä voimaa mun sisällä. Jokainen aamu on uusi lahja elettäväksi pilke silmäkulmassa Jeesuksen kanssa.

Hah, ompa siistiä lukea kirjaa ideoiden syntymisestä ja tulla ihan vilpittömästi siihen tulokseen että elämä on tarkoitettu täysipainoiseen elämiseen Jumalan yhteydessä.

 

 

Henry Vesin
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

Tagit: , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!