Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miksi! Johtajat syövät vikan yms.

Kirjoitettu 11.11.15
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 4
Kirja: Start With Why, Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don’t
Kirjan kirjoittaja: Simon Sinek
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset, 4.7. Johtamisen klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Visio käytännön kokeiluna

Uskon että visio on voimauttava johtamistyökalu, on kyse sitten lyhyemmästä projektista tai yrityksen pitkäaikaisesta liiketoiminnasta. Tiimille sopiva visio on asia mikä voimauttaa ja näkyy työn tuloksissa. 24H projektissa mielestäni käytettiin visioita, jotka näkyivät lopputuloksessa. Tiiminä ja 24H projektiryhmänä painotimme toisillemme että ”Tästä tehdään sellainen kokemus Milliolle, jota he eivät voi unohtaa.” Tämä mielestäni näkyi kaikessa projektiin liittyvässä. Yrityksiä lähestyttiin nimenomaan Million mielessä ja lopputulokset oli hyvät. Urheiluullisen Million toimeksiantajat olivat adidas finlandin, Lahden MM hiihto 2017 ja XXL-sports and outdoors. Millio ja tietysti myös toimeksiantajat mielessä Paula ja Annu päätyivät pohtimaan teemaa uusiksi. Vanha teema ei ollut asiakaslähtöinen ja vaarana oli että siitä ei olisi saatu Milliolle ikimuistoista kokemusta.

Toinen visio joka liittyi enemmän 24H shown laatuun tuli Tuomolta. Meille selkeäksi kulmakiveksi 24H shown laadusta oli muodostunut Mittavan järjestämä 24H. Tuomo sanoi että meidän on yllettävä vähintään Mittavan tasolle ja tämä kyllä näkyi lopputuloksessa. Tiesimme että millään tavanomaisella panostuksella kyseiseen ei päästäisi ja se ajoi meidät rakentamaan lavasteita jopa viikonloppuna sekä harjoittelemaan esitystä viidettä kertaa vielä kello kahdeksan maanantai iltana.

Nämä ovat mielestäni hyviä esimerkkejä siitä miten visio saattaa ohjata tekemistä. Nämä eivät ole teennäisiä väkisin keksittyjä visioita, vaan hyvin meille ymmärrettäviä asioita. Me tiedämme miltä Mittavan 24H näytti ja voin sanoa että se oli hieno. Me myös tunnemme Milliolaiset henkilökohtaisesti ja voimme olla varmoja siitä että noottia tulee, jos homma vedetään ihan plörinäksi. Nämä olivat meidän motivaattoreita. Sen lisäksi halusimme myös kokea yhdessä onnistumisen, todistetaan meille ja muille että kyllä me osataan.

 

Palaute on minulle hyvin tärkeätä.
Miksi?

Positiivisessa palautteessa on vihjeitä asioista, joissa olen toiminut hyvin ja näin ollen voin keskittyä niihin asioihin ja kehittää niitä vielä eteenpäin. Positiivinen palaute myös piristää ja antaa todella paljon hyvää oloa. Rakentava palaute on todella raskasta ja pelottavaa vastaanottaa. Rakentava palaute on kuitenkin mielestäni se hyödyllisempi osio palauteesta. Varsinkin johtamisessa missä palaute on selkeä mittari siitä kuinka ihmiset kokevat tulleensa johdetuksi. Rakentavasta palautteesta herää ne vastaukset miten omaa toimintaa voi parantaa. Rakentava palaute myös muistuttaa siitä että aina on kehitettävää, aina voi pyrkiä parempaan, ja se on hyvin tärkeätä varsinkin kun on vielä kohtalaisen untuvikko johtamisessa. Varsinkin tiimissä jossa kaikki ovat vertaisiasi, rakentava palaute muistuttaa minulle sen että miksi minä olen altistanut itseni epäonnistumisen riskille. Vertaiset odottavat minulta jotain ja minä haluan että me onnistutaan tiiminä.

Tiimissä pitäisi olla itsestään selvää ymmärtää se että sinulta odotetaan jotain. Koen että ”Tiimiliiderin” titteli on saanut minut ymmärtämään paremmin niiden odotusten tärkeyden. Johtamisen velvollisuus on auttanut minua kasvamaan paremmaksi tiimipelaajaksi. Varsinkin vertaisten johtaminen tulee nimenomaan siitä että he kokevat olevansa sinulle vastuussa ystävänä, vertaisena ja tiimikaverina. Johtajan tehtävä on herättää tämä velvollisuuden tuntu muissa. Heidän pitää kokea että tehtävä työ on tärkeää. Olen itse käyttäny tietoisesti 4 tapaa joista 3 on hyviä ja yhtä voitaisiin kutsua jopa pahaksi, valitettavasti se on välillä liian houkutteleva ja helppo.

  1.      Kertomalla miksi tehtävä työ on tärkeätä. Tämä itsessään tekee tehtävän tekemisestä miellyttävämpää. Turha asioiden peittely on typerää.
  1.      Velvollisuuden tuntemus sinua kohtaan. Olen ystävä ja tiimikaveri. Arvostan sitä työtä minkä delegoin ja kiitän siitä jälkeenpäin. Muistan kuitenkin myös, jos asia ei tule tehtyä ja annan siitä palautetta. Minun täytyy myös olla loppukädessä valmis tekemään työ itse jos se ei tule hoidetuksi.
  1.      Luottamus minuun ja asioiden tärkeys kasvaa kun teen myös itse niitä. Riippuen tehtävästä pitää tiimiläisen tietää että tekisin asian itse. Tämän kertominen ei riitä vaan heidän pitää tietää että minä teen sen, jos hän ei tee. Tämä tietoisuus saavutetaan sillä että osallistun tärkeisiin töihin itse ja teen työtä tehokkaasti ja buustaan muita.
  1.      Huonoin tekniikka on titteliin vetoaminen. On todella helppoa alentua kertomaan tiimin myöntämä auktoriteetti heittämällä kehiin titteli. Tämä on negatiivista ja saattaa saada tulosta aikaan mutta vääristä syistä ja hyvin mahdollisesti aiheuttaa kapinamieltä turhasta kosmetiikka asiasta. Minun on aina muistettava että tiimi on minua suurempi auktoriteetti. Johtajan rooli jonka olen omaksunut, on tiimin myöntämä. Olemme yhdessä myöntäneet minun roolin ja tiimillä on myös täysi valta erottaa minut roolista mikäli annan siihen aihetta. Toki tiimiltä saa vaatia asioita, syy vaan pitää olla selvä.

Näissä kaikissa keinoissa on kyse delegoinnista, ja se itsessään on minulle suuri haaste. Helposti olen ottanut liikaa vastuuta treeneistä, kun ideat ovat olleet niin vahvasti omassa päässä. Pelkään myös vähän delekointia. Jotenkin tuntuu helpommalta tehdä asiat itse kun voi vaikuttaa lopputuloksen laatuun. Tässä vain astuu omaan ansaan ja huomaa pian olevansa liian työllistetty. Energia ja aika ei riitä panostamaan kaiken tekemisen ja lopputulos kärsii. Tehokkaampaa on delegoida ja sparrata lopputuloksesta hyvä. Esimerkkinä Migin järjestämät myyntiaiheiset treenit. Ajattelin että Migi olisi hyvä innostaja koska itse oli innostunut myynnistä ja oli löytänyt siihen sisäisen motivaation. Sanoin Migille että haluan kuulla treenien suunnitelman suullisesti vielä edellisenä päivänä jotta voisin antaa palautetta siitä mitä tuleman piti. Näin pystyin itse olemaan myös varma siitä että Migi oli nähnyt vaivaa treenien eteen. Lopputuloksena oli yhdet parhaista ja innostavimmista treeneistä, joita en varmasti olisi itse ehtinyt tai edes osannut järjestää.

 

Tiimin tunteminen

Aikaa on kulunut siitä kun Into oli vielä pieni pinkkutiimi. Muutosta on tapahtunut monella saralla, yksi näistä on toisten tunteminen ja tekemisen kautta syntynyt luottamus. Hyvänä esimerkkinä on Binster projektiryhmän kasvu. Ensin mukaan otettiin Mike, luultavasti siksi että Pasi ja Juuso tunsivat Miken hyvin. Joona astui kuvioihin mukaan kun lisäkäsiä tarvittiin. Pasilla ja Joonalla on useissa töissä kokemusta yhteistyöstä. Pasi tuntee hyvin Joonan vahvuudet ja työskentely dynamiikka pelittää.

Kun edessä on tehtävä, joka vaatii huolellista toteutusta ja loppuun vientiä minä käännyn Emman puoleen. Mikäli tiimi pitää saada innostumaan, luotan että Migi osaa herättää tunteen tekemiseen. Jos tarvitsen uusia näkökulmia ja ideoita kysyn Annulta, jolla on kyky soveltaa oppimaansa teoriaa loistavasti. Nämä toki ovat vain yksiä asioita joissa kyseiset ihmiset ovat hyviä. Nämä esimerkit demonstroivat hyvin sen mistä kehittyvässä tiimissä on kyse. Kun tuntee ihmisen ja on luottamusta heidän taitoihin ja tekemiseen, voi tiimi saada aikaan ihmeitä.

 

Kuka ottaa lopulta vastuun

Tiimi toimii hyvin, on positiivista ja kaikilla on hommia. Myös vastuun ottamista tapahtuu automaattisesti. Mutta mitä käy tilanteessa, missä kukaan ei ota vastuuta? Silloin Johtajan pitää olla hereillä. Jonkun on otettava vastuu tiimille tärkeistä asioista, silloin kun kukaan ei niistä haluaisi vastuuta ottaa. Johtaja on se joka vie tiimiä eteenpäin, etenkin silloin kun kaikki tuntuu paskalta. Jos tiimi epäonnistuu on se johtajan syy.  Jos tiimi onnistuu on se hyvän tiimin ansiota. Johtajalla on nöyrä rooli mutta kaikista parasta on se tunne, kun yhdessä voidaan katsoa toisiamme silmiin hymyillä ja todeta ilman sanoja että nyt ollaan tehty jotain siisitä.

Tagit: , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!