Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miksi Me Nukumme?

Kirjoitettu 16.02.20
Esseen kirjoittaja: Arttu Hietala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Miksi me nukumme?
Kirjan kirjoittaja: Matthew Walker
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miksi me nukumme?

 

Miksi aloin lukemaan tätä kirjaa? No olen aina ollut kiinnostunut unesta ja sen merkityksestä. Ajattelin, että nyt joululomalla minulla olisi aikaa lukea tämä kirja ja oppia ymmärtämään unen merkitystä paremmin. Samalla kun paljon urheilen, niin palautuminen ja unen parantamia metodeja olivat sellaisia pointteja, joita etsin kirjasta erityisesti. Olen myös sijoittanut uuteen urheilukellooni, joka mittaa unta, se oli oikeastaan iso syy, miksi tämä kirja päätyi lukuun.

 

Kirjan on kirjoittanut Matthew Walker, joka on psykologian ja neurotieteiden professori, sekä oleellisesti unitutkija. Kirjan herätteleviä väitteitä olivat alussa, että 2/3 ihmisistä nukkuu liian vähän ja unen merkitystä ei elämässä käsitetä.

 

Kävin joulukuussa jenkeissä ja tullessani takaisin Jyväskylään kärsin todella pahasta jetlagista. Illalla ei nukuttanut ja yöt meni valvoessa. Kirjaa lähdettyäni lukemaan, siellä otettiin esille termi sirkadiaanirytmi. Sirkadiaanirytmi tarkoittaa ihmisen sisäsyntyistä vuorokausirytmiä, joka aikatauluttaa milloin nukuttaa ja milloin ei. Jenkkeihin mennessä minun täytyi vaihtaa rytmit, koska siellä aikaero oli -7 tuntia, tämä käytännössä tarkoitti sitä että minun piti valvoa, kun muut nukkuivat jo. Sirkadiaanirytmi on käytännössä sama asia kuin vuorokausirytmi eli 24h, tästä ajasta ihmisen pitäisi nukkua joka yö 8-9 tuntia. Minun vuorokausirytmini siis meni sekaisin ja se piti saada takaisin, kun tulin takaisin Suomeen. Hain kirjasta parannus keinoja tähän Jetlag ongelmaani, mutta kirjassa sanottiin, että 7 tunnin aikaero, parantui joka päivä tunnin, eli palautumiseeni menisi noin 7 päivää. Tämä piti täysin paikkansa ja viikon päästä tunsin oloni taas täysin normaaliksi. Tällöin huomasin, miten iso merkitys unella ja levolla on ylipäätään. Työskentelemme yhden asiakkaamme kanssa joka on erikoistunut lepoon ja ns. ’’Power nappeihin’’ eli lyhyisiin 15-30 minuutin päiväuniin. Kirjassa kerrottiin, että powernapin vaikutus on saada nopealla levolla virkeä ja levollinen olo. Nyky työyhteisöt ovatkin menossa pois tästä 8 tunnin työrytmistä ja power nappien ottaminen töissä onkin menossa sallittavaan suuntaan. Firstbeatin henkilö sanoi minulle, että ihmisellä etenkin yksilöllä on tosi iso merkitys ottaako hän 15 minuutin vai 30 minuutin power napin. 30 minuutin lepo keskellä työpäivää saattaa häiritä jo tulevaa yöunta.

 

Unen vaiheet.

 

Kerroinkin, että ostin taannoin uuden urheilukellon, Polar Vantagen, joka mittaa unta ranteestani. Kellon oltua viikon kädessä, se tutkii mitattavaa henkilöä, jonka avulla se oppii tunnistamaan ihmisen sykevälien vaihtelua ja vuorokausirytmiä. Mittari kertoo myös unen vaiheista: Kevyt-, Rem-, Syväuni. Mittari kertoo myös unen keskeytyksistä.

 

Kirjassa kerrotaan, että kun ihminen siirtyy uneen, hänen ajantajuntansa katoaa kokonaan. Puhuin aiemmin unen eri tasoita, mutta Rem- unikin voidaan jakaa kahteen eri osaan. Nom Rem:iin ja Rem:iin. Non rem-unessa aivot prosessoivat päivällä tulleita ajatuksia, sekä työstää niitä muistiin. Aivot siis työskentelevät unessa, mutta ihmisen vartalo on täysin halvaantunut ja lihakset tekevät palautumis työtä. Rem unessa myös kuona-aineet liikkuvat, joka on ihmiselle todella tärkeää palautumisen myötä. Unesta n. 20% pitäisi koostua REM unesta ja suurin osa unesta nukutaan aamuyöllä ja aamuvarhain. Rem unessa myös nähdään paljon unia, mielikuvia ja ajattelua. Syvässä unessa rentoudutaan lähes täydellisesti, jossa syke on matalimmillaan ja hengitys on syvää. Silloin aivot lepäävät ja kasvuhormia välittyy. Uni koostuu jokaisessa vaiheessa sykleistä ja syväuni koostuu ensin 25-45 minuutin unisyklistä, jonka jälkeen syvän unen osuus pienenee.

 

Olen ollut aina lahjakas nukkuja ja olen tottunut siihen, että en ole mikään älyttömän aamuvirkku, en ole niin kuin äitini, että olen hereillä jo ennen kuutta ja menen nukkumaan 9-10 aikaa illalla. Olen ollut myös aiemmin kova torkuttaja ja en ole ikinä herännyt ensimmäiseen herätykseen. Roni Arvonen, Bo Lkv:n kiinteistövälittäjä sanoi vasta haastattelussa, että ’’Päiväsi on pilalla, jos torkutat. Yksi herätys ja ylös.’’ Minun mielestäni se on hienosti sanottu. En mene nyt rituaaleihin, joista myös eletään, kun on herätty, mutta olen tällä hetkellä pyrkimässä tuohon vaiheeseen. Tällä hetkellä omaan kaksi herätystä, joka aamu. Yleisin on 7:15 ja 7:20. Toinen herätys toimii käytännössä ’’Backuppina’’, jos en herää ensimmäiseen herätykseen. Toinen herätys antaa myös mielelleni rauhan ja sen, että ei voi torkuttaa ikuisuuksiin.

 

Työelämässä yleisin rytmi on ’’Kahdeksaan töihin ja neljältä pois’’, mutta itselläni se ei ole oikein ikinä toiminut. Olin 18-vuotiaana kesätöissä, jossa joudun noudattamaan kyseistä rytmiä, mutta en saanut ikinä oikeastaan käännettyä nukkumaanmeno aikaa esim. tunnilla alaspäin. Jatkuvasti olin huonosti levännyt ja nukkumaanmeno aika venyi n. 12 asti. Tällöin tajusin, että pystyn tottumaan kyllä työrytmiin, mutta muuten työajan ulkopuolella epäsäännöllinen elämä pitäisi saada kuntoon. Tämä ei toteutunut ja yrittäjän 24/7 töissä rytmi sopi itselle paljon paremmin. Olen tiedostanut nyt 3 vuoden takaa, että olen aamulla 8-10 kaikista tehokkain. Lounaan jälkeen tarvitsen tauon, olkoot se bilispeli, kirjan lukeminen, salilla käynti jne. Mutta tarvitsen tauon. Seuraava tehokas vaihe alkaan n. klo 13, jolloin jaksan tehdä hommia täydellä teholla 15-16 asti. Nämä ovat hyvä tiedostaa, koska yrittäjänä pystyn jonkun verran vaikuttaa näihin asioihin. Asiakaskin tykkää, kun tietää, että kun teen asioita, teen ne yleensä silloin kuin olen tehokkaimmillani. Huonot yöunet ja pitkät työpäivät, aiheuttavat minulle paheen, joka on kofeiini.

 

Kirjassa kerrotaan, että kofeiinin puoliintumisaika on n. 6 tuntia. Vaikka kofeiini ei nukahtamiseen vaikuttaisi, se vaikuttaa aina unen laatuun. Aamuni alkaa usein kahvilla ja työpäiväni usein päättyy kahviin, jolloin viimeisen kupin juon n. kolmen aikaa päivällä. Kirjan luettuani tein asiaan muutoksen. Nykyään juon oikeastaan vain yhden kupin kahvia päivässä, välillä poikkean kahteen. Ensimmäisen kupin juon aamulla toimistolla ja toisen kupin lounaan jälkeen. Juon toisen kupin lounaan jälkeen sen takia, että yritän saada ruokakoomaa vähemmäksi. Tällä hetkellä pysyn tavoitteessani loistavasti ja kahvihammasta ei ole enempää alkanut jomottaa. Yksi kuppi kahvia päivässä pitää minut virkeänä. Energiajuomia en ole koskaan juonut ja oikeastaan liika sokerinmäärä vain ällöttää ja väheksyn kyseisiä juomia.

 

Miten sitten iltaisin?

 

Kirjassa puhutaan paljon unenlaadusta ja siitä että, siihen voi vaikuttaa paljon jo ennen nukkumaanmenoa. Meistä monella on riippuvuus ja se on usein meidän kädessämme. Se on puhelin, joka erittää unelle kriittistä asiaa iltaisin sinistä valoa. Sinisen valon merkitys iltaisin on haitallinen aivoille ja se vaikeuttaa nukahtamista. Se häiritsee aivoille viestivää viestiä, että nyt pitäisi alkaa väsyttämään. Aivot luulevat, että sininen valo on kuin auringon valo, eli silloin täytyisi pysyä hereillä. Se taas johtaa siihen, että on vaikeampaa nukahtaa ja unen laatu kärsii. Olen iltaisin ottanut rituaalin käyttöön, jossa laitan jo hyvin varhain Iphonen ’’Night Shift’’ ominaisuuden päälle. Sen tehtävänä on vähentää sinistä valoa, joka helpottaa nukahtamiseen. Montreal Canadiensin Nhl pelaajalla Artturi Lehkosella on käytäntö, jossa hän siirtyy ’’Offline’’ tilaan kello 22:00, eli silloin viimeistään hän laittaa puhelimen sivuun. Käytäntö on hyvin yleinen ammattiurheilijoilla, koska unen merkitys on niin suuri palautumiseen ja tuloksiin. Minulla offline tila viikolla alkaa klo 22:30, jolloin laitan bookbeatin päälle ja rupean kuuntelemaan äänikirjaa 30min uniajatuksella. Tällöin en enää koske puhelimeen ja ilmoitan viimeisillä viesteillä, että palataan asioihin aamulla. Olen kokenut käytännön erittäin hyväksi, vaikka edelleen lipsun siitä vähäsen. Lipsuminen johtuu oikeastaan ilmoituksista, jotka tulevat vielä puoli yhdentoista jälkeen, mutta uniajastin ominaisuus ottaa myös ilmoitukset jatkossa pois päältä.

 

Yöunet kokivat vielä isomman merkityksen tämän kirjan jälkeen, joka auttoi minua vielä paremmin ymmärtämään unen merkitystä. Kiitos Matthew Walker!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!