Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miksi nukumme

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nukkuminen? Millainen minä olen, jos en nuku? Palaudunko lennoista?

 

Nukkuminen nousi ajatuksiini vahvasti viime syksynä. Olin väsynyt ja ärtyisä, mutta en saanut nukuttua. Aloin miettiä unen tärkeyttä ja sitä kuinka olin sitä laiminlyönyt. Nyt olen tehnyt täyskäännöksen ja tajunnut unen merkityksen elämässäni. En silti uskaltaisi ostaa älysormusta kertomaan uneni tilasta, uskon sen tuovan samalla lisää stressiä aiheesta.

 

Aloin tekemään yksin kertaisia muutoksia arkeen jo enne joulua, mutta niiden lopulliset hyödyt näkyvät vasta nyt sillä olin talven viikonloput aina töissä ja vaikka nukuinkin paljon ei se riittänyt palautumiseen seuraavaa viikkoa varten. Ensimmäinen jota karsin oli päivä unet ja se on ollut paras päätös, sillä minulla se vaikutti suoraa nukahtamiseen ja unen laatuun. Hankin myös yöverhot ja viilennyksen kämppääni, sillä koen nukkuvani parhaiten vähän viileässä pimeässä ja hiljaisessa tilassa. On tärkeää myös mennä sänkyyn tarpeeksi ajoissa aloitin sillä, että olin ennen 22 sängyssä vaikka en alkaisi silloin vielä nukkumaan ja tämä oli käänteen tekevä juttu aloin heräämään ilman kelloa ennen 8. Mikään ei ole niin ihanaa kun herätä ajoissa ilman herätyskelloa. Äänikirjat ovat myös todella hyvä tapa rauhoittua. Nyt kesää vasten olen vähän lipsunut, mutta itselle pitää olla armollinen!

 

”Haudassa kerkeää nukkua” on tämän yhteiskunnan tuho ei kukaan tule jaksamaan ikuisesti niin se vain on. Millä nämä ihmiset sitten korjaavat korkeaksi jäänyttä adenosiini tasoja… Kahvilla ja energia juomilla tietenkin. Onnekseni vihaan molempien makua. Kofeinin ongelma on sen todella nopea laskeminen jolloin olet vielä väsyneempi kuin sitä nauttiessasi. Hullua on, että jopa alastelaiset koukuttavat jo itsensä kofeinin jolloin keho tottuu ja haluaa sitä koko ajan lisää. Ehkä tämä pandemia oli luontoäidin tapa herättää meidät miettimään jaksamistamme, kenties?

 

Olen se tyyppi jonka keho ei siedä pitkiä matkoja oli se sitten mikä vain kulkuväline, sillä tule aina kipeäksi myös stressi näkyy kehossani fyysisesti. Oikeastaan on jo perinne kun saavun lennon jälkeen kohteeseen makaan ensimmäiset päivät sisällä mitä kummallisimmissa taudeissa. Olen sairastanut varmaan jokaisen lennon jälkeen vähintään korvatulehduksen. Biologinen kelloni siis sekoaa täysin matkustaessani. Vaikka fyysiset oireet ja muut ovat sekoittamassa reissuani tuntuu silti niin sanottu jetlag aina pahemmalta kotiin päin tullessa vaikka oma sänky on aina oma sänky.

 

Tiimimme on puhunut paljon helvetin viikosta en tiedä olisiko tällä positiivisiä vaikutuksia työskentelyyn vai pelkkää kauhua, mutta ehkä pääsemme jossain vaiheessa testaamaan tätä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!