Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miksi nyt?

Kirjoitettu 05.09.17
Esseen kirjoittaja: Jori Heikkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Start with why
Kirjan kirjoittaja: Simon Sinek
Kategoriat: 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Ihmiset eivät osta sitä mitä teet, vaan sen miksi teet sen”. Tämä on Simon Sinekin ydinsanoma kirjassa Start with why. Vaikka tuotteesi tai palvelusi olisivat itsessään huippulaatuisia eivät ne myy, ellei asiakkaasi pysty jossain määrin samaistumaan tai luottamaan syihisi tuottaa niitä juuri hänelle. Yrityksen missio on siis se, mikä asiakkaat vetävät puoleensa ja kun tähän missioon pystyy asiakas samaistumaan ja hän ostaa tämän ajatuksen, ei ole relevanttia mitä tuotetta yritys myy. Relevanttia on se, onko tuote linjassa yrityksen mission kanssa, eli lähettääkö se asiakkailleen samaa sanomaa. Esimerkiksi tietokonefirma joka alkaa myydä asiakkailleen veneitä, herättää kysymyksen miksi, ja jos yritys ei pysty vastaamaan kysymykseen niin että se kietoutuu yrityksen ydinajatukseen ja visioon, luottamus yritykseen asiakkaan puolelta kokee iskun. Herää kysymys yrittääkö yritys vain iskeä avautuneeseen markkinarakoon ja saada lisää rahaa riippumatta heidän asiakkaittensa hyödyistä.

 

Pallottelin tätä ”miksi?”-kysymystä kesän ajan aika paljon kahvilamme osalta, koska mietin miksi minä, joka en ole koskaan tehnyt kahvilatyötä saatikka haaveillut kahvilan perustamisesta tai sen pyörittämisestä, lähden pyörittämään sellaista? Ja ennen kaikkea liiketoiminnallisista näkökulmista, miten voin sen toimintaa harjoittaa siten, että se menestyy ja että se kehittyy?

 

Vanha kunnon kahvila oli jossain määrin jo hyväksi todettu ja käynnissä oleva konsepti ja siksipä itselleni tärkeää olikin löytää sen aiemmasta toiminnasta ne pääpointit, miten ja miksi toimintaa oli pyöritetty ja etsiä ne syyt miksi se menestyy omalla paikallaan. Asiakaspalautteen puolesta syyt eivät voineet olla pelkästään sijainti ja voiton maksimointi.

 

Kahvila on tarjonnut aiemmin asiakkailleen paikan päällä alusta asti tehtyjä tuotteita minkä arvioinkin suurimmaksi vahvuudeksemme, sillä käytännössä sellaisella konseptilla toimivaa kahvilaa ei Jyväskylän alueelta toista löydy. Pääkohderyhmänä luonnollisesti on sijainnin puolesta perhepuiston käyttäjät eli lapsiperheet. Tämä kohderyhmä selvästi arvostaa kotikutoisia tuotteita ja hyvää asiakaspalvelua. Päätimme siis vahvistaa tätä imagoa ja otimme valikoimaamme paikallisen Jyväskyläläisen kahvipaahtimon Paahtimo Papun. Se tukee missiotamme suosia paikallisia raaka-aineita ja tarjota asiakkaillemme mahdollisimman laadukkaita tuotteita mahdollisimman laadukkaista raaka-aineista. Kehitimme myös keittolounasmenuamme siten, että paransimme keittojen laatua, ja vaikka hintaa hiukan nostimme, pystyimme tarjoamaan asiakkaillemme hiukan parempaa tuotetta ja näin tekemään asiakkaamme jälleen hiukan tyytyväisemmäksi. Vaikka hinnan korotus tehtiin viime vuoteen nähden, oli asiakkaan saama lisäarvo suhteutettuna hinnankorotukseen suuri. Linjaus paikallisuuden tukemisessa ja laadun maksimoimisessa pyrittiin myös asiakaspalvelun kautta tuomaan esille asiakkaillemme ja näin mielestäni saimme myös asiakkaittemme, jotka arvostivat myös näitä ominaisuuksia toiminnassamme, tuen ja luottamuksen meihin. Onnistuimme tässä mielestäni äärimmäisen hyvin.

 

Olen tätä ”miksi”-ajatusta peilannut oikeastaan jo viime keväästä asti omaan tekemiseen ja oikeastaan koko elämääni. Miksi opiskelen, miksi harrastan, miksi toimin eri tilanteissa kuten toimin? On äärimmäisen mielenkiintoista tutkailla omia toimiaan ja päätöksiään jälkeenpäin tällä näkökulmalla ja huomata, että vaikkei ole kirjaa lukenutkaan tai tähän teoriaan tutustunutkaan, voi kaikelle toiminnalle yrittää määrittää jonkin oman ajatusmaailmallisen syyn ja vastauksen kysymykseen ”miksi”. Esimerkiksi miksi pelaan joukkueessa; koska haluan toimia ja edistää ryhmäni, tässä tapauksessa joukkueeni menestystä ja saan paljon suuremman tyydytyksen näin kuin edistämällä pelkästään omaa itseäni oman itseni kustannuksella. Sama asia peilautuu myös tiimiakatemiaan, ja siihen miksi olen kotiutunut omaan tiimiini ja tähän itselleni aiemmin täysin tuntemattomaan opiskelutyyliin. Täällä pystyn nauttimaan tiimin onnistumisista ja edistämään sen saavutuksia ja oman itsensä kehittämisellä edistän ryhmän toimintaa, enkä vain omaani.

 

Tämä ajatusmaailma on tuonut myös uuden lähestymistavan jo meneillään oleviin projekteihin ja myös uusiin projekteihin ja niiden valikointiin. Ja toisin kuin voisi luulla tämä on avartanut katsetta, osittain myös kahvilaprojektin takia, näkemään niitä syitä sellaisenkin toiminnan takana, joka ei varsinaisesti alana tai aiheena hirveästi itseäni kiinnosta. Näiden syiden etsiminen vastenmielistenkin projektien takaa on auttanut löytämään motivaatiota ja taistelutahtoa niiden suorittamiseen ja kehittämiseen.

 

Jos palataan edelleen kahvilaprojektiin, mietin monena aamuna klo 6 kun saavuin leipomoon, että miksei vituta tulla töihin? Työ on kuitenkin sellaista, missä en näe itseäni tulevaisuudessa, työaika alkaa tosiaan kuudelta jolloin normaalilla ihmisellä on vielä kaksi tuntia aikaa nukkua, palkkaa en pysty nostamaan kuin vasta syksyllä, jos silloinkaan. Miksei vituta?? Tuossa on kuitenkin listattuna aika monta aihiota mikä voisi itseisarvoltaan vituttaa. Mutta kun alkaa listaamaan syitä miksi tätä työtä on mukava tehdä, on aika helppo ymmärtää mikä saa kestämään nämä pienet haasteet toiminnassa. Tiivis työryhmä (voidaan puhua jopa joukkueesta) jonka kaltaisessa haluaisin nyt ja aina tehdä töitä, olivat ne sitten mitä tahansa, asiakkaat asettivat työlle aikataulun, ei pomo, asiakkaat asettivat työlle laatuvaatimuksen, ei pomo, lopussa kiitos seisoo eli kun jokainen painaa nyt sen minkä kykenee, pystyy syksyllä nauraa matkalla pankkiin ja viimeisenä mainittavana, kun tulee kuudeksi töihin, niin hyvässä lykyssä pääsee kahdelta jo pois, jopa aiemmin, jos saa hommat hyvissä ajoin tehtyä! Aika paljon vapauksia verrattuna siihen, että tekisi hanttihommia kolmannelle osapuolelle ja karsisi tämän positiivisen puolen käytännössä kaikkinensa pois.

 

Loppu kaneettina syyn etsiminen oman toiminnan takana nyt ja tulevaisuudessa (myöskin menneisyydestä) opettaa itseä ymmärtämään itseään ja omaa toimintaansa ja myöskin auttaa ajautumaan hommiin missä näitä omia arvoja pääsee toteuttamaan. Kaiken kaikkiaan omien syiden analysointi on äärimmäisen tärkeä osa oman tulevaisuuden rakentamiseen ja omalta kannaltani näiden asioiden ajattelu on saanut vaakakupin kallistumaan hiukan jopa yrittäjyyden suuntaan tulevaisuudessa, mikä on hauskaa ottaen huomioon, että ennen akatemiaa vaakakuppi osoitti noin 100% yrittäjyydestä poispäin. Ja voin sanoa, että näiden syiden etsiminen on suurin yksittäinen tekijä oman henkilökohtaisen ryhtiliikkeeni tapahtumiseen ensimmäisen vuoden jälkeen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!