Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

MIKSI löytää MIKSI – ja miten löytää se

Kirjoitettu 20.01.20
Esseen kirjoittaja: Sampsa Hakakoski
Kirjapisteet: 5
Kirja: Start with Why + Find Your Why
Kirjan kirjoittaja: Simon Sinek / Simon Sinek, David Mead, Peter Docker
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja on klassikko. Se perustuu Simon Sinekin MIKSI-MITEN-MITÄ ympyrämalliin:

Perus ajatus on se, että kaikki yritykset tietävät MITÄ he tekevät ja luultavasti myös MITEN, mutta moni ei tiedä MIKSI he tekevät sitä. Lisäksi lähes kaikki yritykset aloittavat väärästä suunnasta. Prosessi pitäisi aloittaa siitä, että ensin kysyy MIKSI ja sitten vasta MITEN-MITÄ.

Tunteilla on suuri vaikutus ihmisiin ja kysymys MIKSI herättää enemmän tunteita, koska puhuu merkityksestä. Kirjan esimerkkinä oli kaikkien tuntema Apple. Jos Apple kertoisi omasta toiminnastaan yleiseen malliin (MITÄ-MITEN) se menisi suurin piirtein näin: Me teemme hyviä tietokoneita. Ne ovat kauniisti suunniteltu, helppokäyttöisiä ja asiakasystävällisiä. Haluatko ostaa yhden?

Ei hirveän innostavaa. Vaikutus on taas ihan erilainen, kun mennään keskeltä ulospäin. Se kuulostaisi tältä: Me haastamme vanhoja tapoja, me uskomme eri lailla ajatteluun. Me haastamme vanhoja tapoja rakentamalla kauniisti suunniteltuja, helppokäyttöisiä ja asiakasystävällisiä tuotteita. Me vain satumme tekemään hyviä tietokoneita. Haluatko ostaa yhden?

 

Meidän tiimin MIKSI?

Uskon, että meidän tiimimme ei kannata miettiä koko tiimin MIKSIÄ, koska Tiimiakatemian tiimiyritykset eivät ole yrityksiä normaalissa mielessä. Normaalilla yrityksellä on jo yhteinen päämäärä tiedossa (bisnesidea tai visio) – minkä takia se on perustettu. Ja tämän yhteisen päämäärän pohjalta normaali yritys rekrytoi työntekijöitä, jotka ovat valmiita tekemään töitä tämän eteen.

Meidän tiimiyrityksellämme yhteistä selkeää päämäärää ei ole. En laske rahan tekemistä tai oppimista päämääräksi, koska nämä ovat aivan liian yleispyöreitä. Lisäksi näiden kahdenkin takana on MIKSI: ”Miksi haluat saada rahaa?” ja ”Miksi haluat oppia?”, mutta nämä ovat jokaisella liian erilaisia, jotta niistä saisi yhteisen kaikkia inspiroivan MIKSI.

Mielestäni on siis paljon oleellisempaa löytää jokaisen yksilön – tiimiyrittäjän – oma MIKSI. Kun tiimimme jäsenet ensin tietävät oman MIKSI niin henkilöt, joiden MIKSI osuu yhteen, voi alkaa toimia sen pohjalta.

 

Oppimissopimus uudelle tasolle

Olen tänä syksynä kritisoinut oppimissopimusta ja olen saanut palautetta siitä, että minun pitäisi antaa sitten parannusehdotuksia. No tässä on yksi: oppimissopimuksessa pitäisi olla MIKSI kohta.

Miksi haluat saavuttaa sen – minkä ikinä haluatkaan saavuttaa. Miksi tulet saavuttamaan sen? Miksi sinun kannattaa saavuttaa se?

Yksi tavoitteiden idea on se, että tietää mihin suuntaan on menossa. Mutta jos ei kysy MIKSI, niin voi ns. kiivetä tikkaita, jotka ovat väärä seinää vasten.

 

Oman MIKSI löytäminen

Kun aloin kirjoittamaan tätä esseetä, niin aloinkin innostumaan enemmän asiasta, joten päätin lukea myös kirjan ”Find Your Why”, joka siis opastaa, miten löytää oma MIKSI. Tässä onkin ohjeet, miten löytää oma henkilökohtainen MIKSI.

Tämä prosessi perustuu siihen, että tutkii omia merkittävimpiä kokemuksia. Nämä kokemukset kertovat, mitä pidät tärkeänä ja mikä innostaa sinua. En kumminkaan pysty itse tulkitsemaan objektiivisesti omia kokemuksiasi, joten tarvitset työparin tähän. Tässä on tarkemmat ohjeet, miten homma luistaa:

 1. Valitse pari. Hyvä pari on luonnostaan utelias, jotta hän osaa kysyä hyviä syventäviä kysymyksiä. Lisäksi hyvä pari ei saa olla liian läheinen, jotta hän kykenee olla oikeasti objektiivinen, mutta kuitenkin niin läheinen, että uskallat avautua. Varatkaa 3 tuntia aikaa, jostain rauhallisesta paikasta.
 2. Parin tehtävä on löytää tarinoista toistuvia teemoja, ideoita tai sanoja, jotka paljastavat millainen henkilö oikeasti olet. Parin tehtävä ei kumminkaan ole antaa omia mielipiteitään, vaan kuunnella ja kirjata ajatuksesi ylös. Hyvä tapa kirjoittaa muistiinpanoja on ”Left Hand – Right Hand” -tyylillä eli jaa sivu kahtia – tässä tilanteessa tunteet vasemmalle ja faktat oikealle.
 3. Kuuntelemisen ja muistiinpanojen kirjoittamisen lisäksi parin tehtävä on syventyä tarinoihin kysymällä tarkentavia kysymyksiä (mitä, mikä ja miten alkuisia avoimia kysymyksiä). Tärkeintä on tietää, miten joku asia sai sinut tuntemaan. Mitä tarkemmaksi pääsette – sen parempi. Parin täytyy myös huomata pyytää sinua tarkentamaan, mitä tarkoitat tietyillä tunteilla (kaikilla on eri määritelmät tunteille). Hyviä tarkentavia kysymyksiä on:
  1. Miten se sai sinut tuntemaan?
  2. Mitä rakastat juuri tässä kokemuksessa?
  3. Olet luultavasti kokenut saman tunteen aikaisemmin, mikä asia tekee tästä kokemuksesta erityisen?
  4. Miten tämä kokemus on vaikuttanut sinuun ja siihen mikä sinusta on tullut?
  5. Mikä oli tuon kokemuksen opetus, jota kannat vielä mukanasi?
  6. Mikä tekee tästä kokemuksesta niin erikoisen, että päätit kertoa sen kaikkien muiden kokemusten joukosta?
  7. Jos jollakin toisella henkilöllä oli merkittävä vaikutus kokemukseen, kysy, millainen vaikutus tuolla henkilöllä on ollut vastapuolen elämään tai, mitä he ihailevat/rakastavat tuossa henkilössä.
 4. Perimmäisenä ajatuksena on keksiä yhdessä sinun MIKSI-lause: Panostus, jotta vaikutus. Esimerkiksi Simon Sinekin MIKSI on: Inspiroida ihmisiä tekemään sitä, mikä inspiroi heitä, jotta yhdessä voimme muuttaa maailmaamme. Etsikää siis kokemuksista, minkä panoksen olet tehnyt ja millainen vaikutuksia sillä on ollut.
 5. Nopeuttaaksesi yhteistä tapaamista, listaa merkityksellisimmät kokemuksesi ennakkoon, jotta saat ne mieleesi heti. Mitä enemmän kokemuksia muistat, sitä helpommin parisi pystyy löytämään niistä yhdistäviä tekijöitä. Keskity myös vain tarkkoihin (aika ja paikka) muistoihin, koska silloin pystyt helpommin muistamaan tunnereaktiosi.

En ole vielä itse kerennyt toteuttamaan tätä prosessi, joten en ole siis vielä löytänyt omaa MIKSIÄ. Haluaisin kumminkin sen löytää, koska uskon, että selkeyttäsi selvästi omaa ajattelua: Mitä haluan tehdä tulevaisuudessa? Mikä on tärkeää minulle?

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!