Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Millainen on hyvä yrittäjä?

Kirjoitettu 25.11.13
Esseen kirjoittaja: Henri Niemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen, Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + helvetti (Mika Mäkeläinen, Terho Puustinen) on vuonna 2013 ilmestynyt suomalaisia yrittäjiä käsittelevä kirja. Se on koottu 21 yrittäjän itse kertomistaan elmäntarinoista. Kirjassa esiintyy 18 yrittäjää ”jotka saivat kaiken” ja 3 ”jotka menettivät paljon mutta selvisivät siitäkin”.

 

Omakohtaisten kokemusten lukeminen on aina mielenkiintoista, sillä tosielämässä tapahtuneisiin asioihin on helppo samaistua. Kirjassa esiintyy monia hyvinkin tunnettujen yritysten perustajia ja uutistista tunnettuja henkilöitä kuten Jari Sarasvuo, Niklas Hed ja Mikko Kodisoja. Itse en saanut kirjasta mitään tietnylaista ohjetta yrityksen kehittämiseen tai työhön liittyviin asioihin. Kirjan luettuani rupesin ajattelemaan yrittäjyyttä syvällisemmin ja pohdin seuraavaksi hieman tuntojani lukemisen jälkeen.

 

Mieleenpainuvinta ja ajatuksia herättävintä antia kirjassa oli vaihderikkaiden kertomusten lisäksi yrittäjien erilaiset maailmankatsomukset ja mielipiteet. Itse kiinnitin suuresti huomiota siihen, kuinka lähes jokaisella 21 henkilöllä oli erilainen kuva yrittämisestä. Tottakai toimialat ovat erilaisia ja yrityksistä toiset menestyneet paremmin ja toiset huonommin, mutta silti jokaisen yrityksen taustalla vaikuttavat myös erilaiset lähtökohdat. Osan mielestä hyvä yrittäjä oli ahkera ja jopa lähes työnarkomaani. Muutama yrittäjä kertoi jopa nukkuneensa toimistollaan tai työpaikallaan urhaten vapaa-aikansa täysin työlleen. Osa taas toimi yrittäjänä, koska ei kokenut kuuluvansa palkkatöihin kenenkään muun asettamaan muottiin. Osa taas koki yrittämisen ainoaksi ratkaisuksi, jotta pääsisi toteuttamaan unelmiaan, kuten graafikko Satu Kontinen joka kertoo tekevänsä töitä osittain etänä voidaksen reissata maailmalla. Jotkut saattoivat periä suuria yrityksiä, kuten Berndt von Frenckell, tai luoda kaiken tyhjästä kuten esimerkiksi edellä mainittu Sarasvuo tai puuteollisuudessa vaikuttava Aulis Kärkkäinen. Myös lähes täysin sokea mies pystyi luomaan menestyvän bisneksen, ja Innojokin ja Jukka Jokiniemen tarina on loistava esimerkki täysin erilaisesta yrittäjästä. Kaiken tämän perusteella olen itse tullut lopputulokseen, että oikeaa ihmistyyppiä yrittäjäksi ei ole olemassa. Ei ole myöskään oikeaa tapaa toteuttaa asioita, on vain paljon mahdollisuuksia ja tilanteita joita täytyy osata hyödyntää niiden tullessa eteen.

 

Asenne on ainut asia joka yrittämisessä ratkaisee. Riippumatta taustastasi, elmäntilanteestasi tai jopa terveydentilastasi pystyt tekemään mitä vain jos se mitä teet, on unelmasi. Joku saattaa tykätä tehdä asioita enemmän unelmiensa eteen, joku toinen taas vähemmän, mutta mikäli on olemassa jokin asia joka tekee sinut onnelliseksi, sen eteen työskenteleminen on niin palkitsevaa, että sitä tekee lähes luonnostaan. Osaa ihmisistä motivoi raha, jolloin työpaikalla tai alalla ei ole merkitystä. Unelmana on saada rahaa mahdollisimman nopeasti, paljon ja helposti. Toiset haluavat tehdä harrastuksistaan ammatin, eikä siinä ole mitään väärää, päinvastoin. Silloin yrittäjää motivoi enemmänkin työn mielekkyys, ei tuloksen teko. Kaikki riippuu ihmistyypistä, ja siksi mielestäni jokainen voi olla yrittäjä omalla tahollaan, kunhan löytää oman motivaationsa lähteen. Kaikkien kannattaa mielestäni kysyä itseltään ”mistä unelmoisit, jos tietäisit ettet voi epäonnistua?” (Mika Mäkeläinen). Moni saattaa edellämainitun kaltaisia kysymyksia pohtiessaan löytää ratkaisun unelmiensa toteuttamiseen tai mikä hineointa löytää unelmansa. Itse tiimiyrittäjäksi alkaessani en tiennyt juuri ollenkaan mitä elämältäni haluan. Motivaation lähteenäni oli uusien asioiden ja mahdollisuuksien etsiminen. Tiimiakatemia oli tälle mielestäni ainut oikea paikka ja tällä hetkellä olen edelleen samaa mieltä. Silti tarvitsen ympärilleni myös niitä, ketkä tietävät jo mitä tulevaisuudeltaan haluavat. Heillä saattaa olla huippuunsa hiottuja taitoja tai halua tehdä jotain sellaista, missä minä tarvitsen apua oman unelmani toteutuksessa; esimerkiksi mainosvideoiden kuvaaminen, myynti tai asiakaskontaktit.

 

Yleisen pohdiskelun jälkeen olen saanut itseäni rohkaistua. Olen varmempi, että myös minä voin olla yrittäjä, enkä pelkää epäonnistumista. Moni yrittäjä Taivas + helvetissä epäonnistui myös, mutta jatkoi siitä huolimatta, koska he kokivat yrittämisen olevan oma juttunsa. He halusivat toteuttaa itseään kaikesta huolimatta. Lisäksi aloin uskomaan siihen, että aina ei tarvita täyttä varmuutta asioiden toteutuksesta, saattaa riittää pelkkä visio unelmistaan. Tässä asiassa loistavaa esimerkkiä näyttää Pekka Siivonen-Uotila joka kertoo erään projektinsa rahoituksen hankkinnasta:

”Ostetaan mac merkkinen läppäri, neljä pils-tyyppistä olutta ja puhelukierros vaikutusvaltaisille tuttaville. Jos joku kysyy liiketoimintasuunnitelmaa, pyyhitään nimi listalta. Neljännen tölkin jälkeen koossa oli jo 300 000 euroa” . Usko omaan tekemiseensä saattaa saada monet muutkin uskomaan sinuun. Asenne näkyy myös ulospäin ja saattaa vakuuttaa asiakkaat. Aion siis opetella luottamaan itseeni enemmän.

 

Kova työnteko mielletään monesti samaksi asiaksi kuin tehokkuus. Se ei kuitenkaan näytä aina olevan avain menestykseen. Siitä huolimatta ihmiset ovat erilaisia, ja koen itse laiskuuden ajoittain ongelmakseni. Etenkin toisten ihmisten projekteihin osallistuminen ja tiimityöskentely ovat aika-ajoin haastellisia minulle. Jotta kuitenkin pääsisin tässä eteempäin, minun täytyy lakata selittelemästä. Sen johdosta liimasin jopa tietokoneeni takaosaan tarran jossa lainataan Innojokin Jukka Jokiniemeä. Hän sanoo: ”Mikään fyysinen vamma ei ole niin vakava kuin asennevamma”. Tämän avulla aion pysyä aktiivisempana ja lopettaa asioiden selittelyn. Jos lähes sokea Jokiniemi voi perustaa menestyvän yrityksen, miksi minä en voisi löytää ja toteuttaa unelmiani tai ainakin päästä lähemmäksi niitä? Miksi minä en voisi osallistua myös epämukaviin projekteihin, ja saada niistä rahaa omia projektejani varten? Saavutettuani tämän pisteen, aion opetella periksiantamattomuutta. Luovuttamalla on vaikea saavuttaa mitään tai olla onnellinen. Tässä asiassa aion rohkaista itseäni lukemalla uudestaan tarvittaessa esimerkiksi Aulis Kärkkäisen tarinan. Lunawoodia kehittäessään moni suhtautui häneen kielteisesti ja jopa pilkkasivat häntä julkisesti. Oman poikansa kuolemasta ja suurista veloista huolimatta hän ei antanut periksi vaan toteutti visionsa päättäväisyydellä ja sai myytyä tuotteensa suurimpaan osaan markkinoita.

 

Taivas + helvetti on hyvä kirja aloitteleville tiimiyrittäjille ja on mielestäni hyvä, että se on saatavilla kaikille Tiimiakatemialaisille. Silti suosittelen kirjaa myös kaikille muillekin, sillä koskaan et voi tietää voivatko sisimmässäsii olevat unelmat olla toteutettavissa. Et varsinkaan, jos et ikinä kokeile tai yritä. Ei ole oikeaa tapaa, paikkaa tai ideaa. Ei välttämättä ole edes oikeaa unelmaa. On olemassa vain sinä ja maailma täynnä mahdollisuuksia. Niistä kannattaa ottaa selvää, ennenkuin jämähtää paikoilleen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!