Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Million Aurinkokuningas

Kirjoitettu 17.11.13
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Aurinkokuningas
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet, 5. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vuoden pimein aika menossa ja luin aurinkokuningasta, ehkä se jopa toi pienen pilkahduksen valoa tähän vuoden aikaan. Omalla tavallaan todella kiehtova kirja, mutta välillä menee liikaa jääkiekon puolelle, josta en niin paljoa välitä. Jokaisella tulisi olla oma lajinsa mistä kertovat yhtä suurella palolla kun Tami kertoo kiekosta, uskomatonta miten hyvin kaveri on pystynyt luomaan itselleen niin kovan henkilöbrändin, että hän kuuluu suomen halutuimpiin puhujiin tällä hetkellä. Jotain oppia myös häneltäkin on siis hyvä ottaa vastaan.

 

Tärkeintä on rakentaa joukkue, joka hyväksyy alusta alkaen tietyt toiminta-ajatukset ja on valmis pitämään kiinni näistä periaatteista koko raskaan pelikauden ajan.

Olemmeko valmiita pitämään kiinni ensi ”kauden” tavoitteista? Nyt kun olemme ne yhdessä luoneet on siihen paljon suurempi todennäköisyys, kun viime vuonna lähdimme vain tekemään asioita sen enempää miettimättä mitään. Itse ainakin haluan päästä tavoitteisiin joita asetimme, joiden avulla pystyn myös itsekin viemään omaa kehittymistäni eteenpäin. Näin pitäisi olla joka ”joukkueessa” kun lähdetään uusien ihmisten johtamina etenemään, ei kenelläkään pidä olla takaraivossa ajatusta, että ei tästä tule mitään. Koska muuten vuodesta tulee todella pitkä ja kivinen.

 

Voittaja joukkue tarvitsee:

–       epäitsekkyyttä

–       välittämistä

–       myötätuntoa

 

Nämä kaikki asiat useammat tietävät, että ne kuuluvat parhaisiin tiimeihin, mutta mitä ne käytännössä näkyvät vai näkyvätkö ne? Joskus on vaikea muistaa olla epäitsekäs, jos itsestä tuntuu että on tehnyt muiden edestä töitä ja saa siitä kehuja paljon. Yleensä se ei johdu yksinään siitä kuka on tuloksellisesti saanut eniten aikaan, vaan siihen vaikuttavat muutkin ympärillä hyvin vahvasti, jotka ovat luoneet ympäristön missä onnistua. Tämän asian välillä itsekin unohdan ja saan vieläkin ”minä” taudin oireita paikoitellen, jota pyrin karsimaan, koska sillä en tule pääsemään pitkälle tässä tiimissä.

 

Eilistä et voi enää korjata, sillä se on mennyttä. Et voi myöskään tehdä mitään huomiselle, sillä se on vasta tulossa. Kuitenkin lähes kaikki, mitä huomenna tapahtuu, määräytyy sen mukaan kuinka hoidat asiasi tänään, sen vuoksi satsaa tähän hetkeen, sillä se on hallinnassasi.

Niin monella unohtuu se mitä he tekevät tällä hetkellä, joko he ovat unohtaneet sen tai yrittävät tehdä kaikkea yhtä aikaa, jolloin ei saada mitään aikaiseksi. Jos pystyn tänään tekemään jotain mikä edistää huomistani, teen sen. Tämä aika mitä vielä olemme täällä ei loppujen lopuksi ole, niin pitkä aika mitä kuvitellaan. Vapaata täytyy pitää, mutta mieti meneekö oma kehittymisesi laiskottelun edelle, jota jokainen meistä teemme ajoittain liikaakin. Itseäni helpottaa kun joku sanoo minulle, että kannattaako olla nyt tekemättä tätä asiaa? usein se olen minä itse joka sitä hokee pään sisällä, josta pidän ja jota vihaan hetkittäin, mutta ainakin se vie eteenpäin.

 

Mikäli kykenet päivittäin hieman parantamaan suoritustasi, olet aikaa myöten matkalla mestariksi.

Tämä on aika kova pala monelle, jos miettii pystyykö parantamaan suoritustaan edes joka viikko. Toisaalta haluatko olla mestari? Kuinka moni siitä haluaa kieltäytyä elämässään, en usko kovin monen sanovan että kyllä tämäkin kelpaa mitä nyt osaan. Tai ainakin toivon ettei kovin moni vastaisi niin. Tämä ympäristö missä elämme pakottaa meitä parantamaan suoritustamme monellakin osa-alueella päivittäin, vaikka emme sitä huomaisikaan päivittäin. Kun pysähtyy miettimään välillä eri ihmisten kanssa, asioista huomaa miten on saanut aivan uudenlaisen suunnan ajatuksilleen ja elämälleen.

 

Aloita Lopputulos mielessä!

Näin kannattaa ehdottomasti aloittaa, mikäli pystyy vielä tekemään sen mielikuvaharjoituksena jokaiselle, joka on mukana tekemässä saman asian eteen töitä. Lopputulos mielessä kohti parhaita tuloksia.

 

Suurin virhe on ajaa joka tilanteessa samaa henkistä konseptia, sillä sitä kautta valmentaja menee vuorenvarmasti lukkoon ja palaa loppuun. Sama loppuun palamisen prosessi tapahtuu valmentajan esimerkin kautta pelaajille ja samalla koko joukkueelle. Kaikkeen ei tietenkään voi valmistautua, mutta ei ole sattumaa, että yleensä menestyjät rakastavat valmistautumista yhtä paljon kuin voittamista.

Omalla kohdalla olen huomannut, kun olen joutunut umpikujaan jonkun ongelman kanssa, en osaa aina lähteä kehittämään siihen uutta näkökantaa millä sen saisi avattua. Tästä tiedän olevani vielä hyvin tietämätön monessakin asiassa jota varten pitää kokeilla paljon erilaisia näkökantoja. Valmistautumisessa olen kyllä todella pitkällä, aina kun tiedän esitteleväni jonkun tuotoksen, valmistaudun siihen todella hyvin. Aina aikaa ei ole käytettävissä kovin paljoa, mutta kun lähes aina valmistautuu, niin pystyy sen tekemään koko ajan nopeammin. Nautin siitä erittäin paljon, kun saan näyttää parhaani jos tiedän olevani siihen valmis.

 

”aikalisän” aikana kannattaa puhua vain yhdestä asiasta ja tehdä viesti tappavan selväksi.

Tätä en ollut miettinyt koskaan, miten aikalisän aikana tuodut asiat vaikuttavat jatkoon.  Jos lähtee tuomaan yhtään enempää kuin yhtä asiaa esille, ei kukaan sitä muista minuutin päästä. Kovassa tunnelatauksessa on vaikea keskittyä, jonka vuoksi yksi asia pysyy mielessä, jos sen eteen on vain valmis tekemään töitä yhdessä. Haluan tätä kokeilla joskus kun tälle tulee tarvetta, en tiedä milloin sen aika on tai muistanko näin tehdä juuri siinä hetkessä. Ainakin olen alitajuntaan käskenyt itseäni näin tekemään, nyt täytyy vain luottaa siihen mitä se saa aikaiseksi.

 

Älä selitä. Ystäväsi eivät kaipaa selityksiä ja vastustajasi eivät usko niitä.

Tähän ei ole mitään lisättävää.

 

Osuuskunta Millio

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!