Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä esiintyjänä, etsimässä valtaani

Kirjoitettu 18.10.14
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 3
Kirja: Puhevalta & Innovate or Die - Tiimiakatemialaisten yrittäjyystarinoita
Kirjan kirjoittaja: Juhana Torkki & Heli Leppä
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.06. Markkinointi, 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

Minä esiintyjänä, etsimässä valtaani, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Juhana Torkin Puhevalta on yksi suomalaisen esiintymistaidon avainkirjoja. Torkki suomii tarkasti erilaisia puhetyylejä ja itse puheen rakennetta, ja purkaa sen niin pieniin osiin että lukija varmasti löytää jokaisen tiedonjyvän. Tässä esseessä käyn läpi omaa viestijäkuvaani, Torkin Puhevaltaa sekä sivuan myös toista lukemaani kirjaa, Innovate or Die – Tiimiakatemialaisten yrittäjyystarinoita.

 

Minä esiintyjänä, viestijäkuvani

Olen MBTI-testin yhden osan mukaan enemmän introvertti kuin ekstrovertti, monelta osin lähes stereotypinen suomalainen mies. Tämä jo osaltaan luo mielenkiintoisen asetelman oman viestijäkuvan luomiseen. Ala- ja yläasteen ajan olin hyvin sisäänpäin kääntynyt ja ujo pieni ihminen. Oma viestijäkuvani koki radikaalin muutoksen yläasteen todistustenjakopäivää edeltävänä iltana, kun ajoin pitkän, hiukan kaartuvan snoukkaajatukkani kokonaan pois. Seuraavien kuuden vuoden aikana näytin tasan 19-vuotiaalta ja sain kasattua itsetuntoa ja sitä myöten vahvistettua myös omaa viestijäkuvaani.

Elämäni kaljuna alkoi lukiossa IB-linjalla. Vaihdoin tavalliseen lukioon toisen vuoden aikana, ja innostuin puheviestinnän kurssista. Lukion päättötodistuksen ainoa kymppi on tästä nimenomaisesta äidinkielen kurssista numero seitsemän. Suoritin myös puheviestinnän diplomin erinomaisin arvosanoin ja pidin vuosikurssimme valmistuvan ylioppilaan puheen. Mitä tapahtui ujolle pikkupojalle?

Koen että hiusten poisajaminen poisti minusta kaikista selvimmin ajatuksen siitä, mitä muut minusta ajattelevat. Kun tämän jälkeen aloitin vielä Jyväskylän Lyseon IB-lukiossa, joka on hyvin tunnettu vahvasta yhteishengestään, tunsin saavani rohkeutta olla oma itseni. Tätä tietä jatkoin toisen vuoden jouluun asti, jolloin itsetutkiskelun ja henkilökohtaisten haasteiden kautta vaihdoin tavalliseen lukioon. Olin kuitenkin saanut runsaan piikin omana itsenä olemiseen.

Olen nuoresta pitäen käynyt ahkerasti seurakunnassa ja kuunnellut mitä erilaisempia puheita. Lukion aikana kiinnostuin näistä erilaisista puheista sen verran paljon, että aloin miettimään omaa viestimistäni puheen kautta. Kun pääsin puheviestinnän kurssille, niin tunsin löytäneeni jotain sellaista mistä todella nautin. Löysin itsestäni halun vaikuttaa ihmisiin puheen ja oman itseni kautta. Työkseni tulen tekemään jotain aivan muuta, mutta suullinen viestintä tulee aina olemaan vahvasti osa minua.

Olen vahva esiintyjä. Minulla on selkeä ja hyvä ääni ja osaan käyttää sitä edukseni. En juurikaan jännitä uusia tai yllättäviäkään esiintymistilanteita. Haasteeni liittyvät enemmän valmistelun hankaluuksiin ja viestintäni monipuolistamiseen. Osaan siis viestiä selvästi, mutta minun pitää kehittyä odotuksien luomisessa ja kannan ottamisessa.

 

Puhevallan teoriaosuus

Torkin mukaan Puhe koostuu kolmesta osasta: Ethos – Pathos – Logos. Ethos on uskottavuuttani puhujana, pathos vetoamista kuulijan tunteisiin ja logos vetoamista kuulijan järkeen. Näitä kolmea kohtaa käsitellään laajasti kirjan loppuosassa. Tämän jälkeen kuitenkin tulee minua ehkä kiinnostavin teoriaosuus, viisi työvaihetta:

  1. Inventio: Etsi resurssi (ethos – pathos – logos)
  2. Dispositio: Järjestä resurssi (aloitus – teesi – argumentaatio – loppunousu)
  3. Elokuutio: Etsi oikea ilmaisu (selvä, terävä, tunteikas)
  4. Memoria: Opettele puhe
  5. Aktio: Esitä puhe

Näiden viiden työvaiheen avulla on jatkossa hyvä valmistella puheet ja tarinat, joita tulen pitämään. Kaksi viimeistä kohtaa eivät sisällä juurikaan teoriaa sillä ne liittyvät vahvasti vain toimintaan. Kolme ensimmäistä ovat kuitenkin kiinnostavia.

 

Inventio: Etsi resurssi

Minun täytyy löytää jokaiseen osa-alueeseen resursseja; ethokseen, pathokseen ja logokseen. Toisin sanoen, minun on etsittävä oma uskottavuuteni puhujana ja luotava se, ja löydettävä kuulijoihin vetoavat tunne- ja järkiperäiset seikat. Tätä varten luin samaan aikaan myös Innovate or Die-kirjan, koska halusin saada resursseja vierailupäällikön roolia varten. Tarvitsen siinä hommassa paljon mielenkiintoisia tarinoita, ja Innovate or Dien avulla sain juuri sitä.

Dispositio: Järjestä resurssi

Sitten on aika laittaa puhe oikoseen. Aloitus rennosti, kuulijat huomioiden. Oletko huomannut miten usein isoissa seminaareissa ulkomaalaiset puhujat haluavat aloittaa puheensa tervehtimällä suomeksi? Se on juuri tätä, kuulijoiden huomioon ottamista. Sitten, puheessa on oltava yksi selkeä pääteesi. Tämä on olennaista, koska ihmisen on helpointa rakentaa kokonaisuus yhden asian ympärille. Pääteesin on oltava selvillä, aina. Sen perään aletaan rakentamaan toimivaa argumentaatioketjua, joka sisältää sekä logoksen että pathoksen keinoja. Pathos saa aikaan halun, logos puolestaan pitkässä juoksussa toimintaa. Sekoita sopivasti ja ala rakentamaan nostetta kohti puheen loppua. Puheen lopetus jää aina viimeisenä mieleen, joten sen on parasta olla harkittu ja errrittäin vahvasti tunteisiin sidottu. Se jättää kuulijalle nälkää lähteä toteuttamaan puheen mukaista toimintaa.

Elokuutio: Etsi oikea ilmaisu

Kielellinen ilmaisu on syytä olla hallussa. Olen kiitollinen siitä, että minut opetettiin lukemaan pitkälti ennen kouluikää ja patistettiin kirjastoon lukemaan kirjoja jo varhain. Olen aina lukenut paljon kirjoja, ja ehkä siitä syystä sanavarastoni on saanut laajalti täytettä. Kun resurssit on järjestetty, on aika alkaa viilaamaan. Viilaa argumentit teräviksi, etsi tunteellisimmat kielikuvat, käytä järkeä. Puheen rakentaminen on puhdasta työtä, se ei synny noin vain itsestään.

 

Näiden jälkeen on aika lähteä esiintymään. Omien muistiinpanojeni ja tämän esseen pohjalta tartun ydinkysymykseeni, joka mielessäni pyöri koko kirjan lukemisen ajan: Miten rakennan vierailupäällikön roolissa vetäviä pieniä puheita?


 

Rohkeaa, mutta armollista viestintää vahvalla tarinankerronnalla.  -Henry Vesin, tarinankertoja

 

Henry Vesin
Tarinankertoja
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Minä esiintyjänä, etsimässä valtaani”

  1. Timo Lehtonen sanoo:

    Moikkis!
    On tämä hyvin analyyttinen, monivivahteinen ja reflektoiva. Hyvin olet löytänyt pääkohdat,joiden varaan rakentaa mainio puhe, jota ilmeisen todennäköisesti harjoittelet innostavassa virassa vierailupäällikkönä. Hei,hyviä ajatuksia ja oivalluksia. Innovate or Die kirjan osuutta esseestä en tahdo löytää, vaikka tahdonkin löytää.

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!