Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä, rajaton!

Kirjoitettu 21.03.13
Esseen kirjoittaja: Maija Ahonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rajaton
Kirjan kirjoittaja: Jillian Michaels
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olin matkalla Helsinkiin, kun pysähdyimme kahvitauolla eräällä huoltoasemalla. Huoltoaseman yhteydessä oli kirjojen outlet-myymälä, jossa sattumalta törmäsin Jillian Michaelsin, tuon kuuluisan Biggest Loser –valmentajan, kirjoittamaan kirjaan. Kannen lauseet ”Kuvittele, usko, saavuta” herättivät heti mielenkiintoni ja takakansi vain vahvisti tunnettani siitä, että tämä opus tulee muuttamaan elämäni. Onnistunutta markkinointia? 😉 Uuden vuoden kynnyksellä olin tehnyt lupauksia onnellisemman ja terveemmän elämän puolesta, joten epäilemättä ojensin rasvatukkaiselle kassapojalle tukun joululahjaseteleitä ja poistuin muutama huipputeos kainalossani.

 

Lomalla oli aikaa lukea. Tiesin Biggest Loseria seuranneena, että luvassa on Jillianille ominaiseen tapaan ankaraa jenkki paasausta, mutta luvassa olikin kiven kova ote tukasta 250 sivun mittainen tukkapölly.

 

Kiitän suuresti universumia, Jumalaa tai ketä tahansa siitä, että eksyin tämän kirjan pariin. Joka kerta kun uskallan olla epävarma, syyttä muita omista epäonnistumisistani tai muuten vain epäillä itseäni, näen Jillianin kasvot, jotka katsovat minua epäuskoisesti: ”Maija, are you fucking kidding me!? After all that we’ve been through, you still dare to do that.” 😀

 

En kuitenkaan näe Jilliania varsinaisesti esikuvallisena henkilönä. Pikemminkin hän on  tällä hetkellä vain kasvot sille päättäväisyydelle ja itseensä uskomiselle, jota olen aina tarvinnut. Hän on se joka antaa huudot, kun homma lähtee lapasesta. Tyhmää? Keep on reading…

 

 

Kuvittele

 

Kuinka saada mitä haluaa –tekniikka

Meille suomalaisille on ehkä hieman ylitseampuvaa puhua universumista ja siitä kuinka se vastaa, kun lähetät sille oikeanlaisia viestejä. Mutta hei, totta joka sana. Olen jo kauan uskonut universumiin.  Sillä kuinka lähetämme viestin, on suuri merkitys. Sama pätee rukoiluun. Vedämme puoleemme vain niitä asioita, joita tunnemme, emme niitä joita toivomme. On tärkeää muistaa myös, etteivät toiveesi tapahdu silloin, kun olet puutoksen tilassa. Toiveen on lähdettävä kiitollisuudesta ja tilasta, jossa sinulla on jo kaikkea.

 

Rukoilu tai vain unelmien ja haaveiden ääneen lausuminen on varmaan yksi tehokkaimmista keinoista saada mielesi alitajuntalisesti työskentelemään ja tekemään valintoja, toiveesi täyttymisen puolesta.

Olemme jokainen itsellemme ja oikeastaan jokaiselle tuntemallemme henkilölle sen velkaa, että löytäisimme elämässämme sen ihanne taajuuden, jossa pystymme olemaan onnellisia ja itsevarmoja. Sen eteen todellakin kannattaa ja tuleekin tehdä töitä. En siis missään nimessä sulje pois hulluilta kuulostavia mielen harjoituksia. Tämä universumille juttelu on ollut aivan hämmästyttävän palkitsevaa. Kokeilkaa!

 

 

 

Aika kasvaa

 

Maailmassa on onnellisia ihmisiä.

 

Katsoin vuosia sitten elokuvan nimeltä ”Peaceful warrior”, josta mieleeni painui vahvasti lause ”Life is about the jurney, not the destination.” Tämän oivallettuani, en ole enää tavoitellut onnellisuutta luomalla itselleni tavoitteita, joiden saavuttamisen myötä elämästäni voisi tulla täyteläistä. Olen ymmärtänyt, että onnellisuus on nyt, ja jos se ei ole, se tulee etsiä.

 

Olen aina ollut pakenija. Pakenen juuri niitä hankalimpia asioita, joita nimen omaan tulisi kävellä kohtisuoraan vastaan ja antaa kunnon iso pusu poskelle, sovitella. Olen kokeillut ulkomaille muuttoa ja kaupungin vaihtoa, mutta samat huolet ovat aina seuranneet perässä. Silloin ymmärsin, ettei onnellisuus tullut fyysisen muutoksen myötä. Muutoksen tulee lähteä sisältä.

 

Olin todella onneton opiskellessani yliopistossa. Se ei ollut lainkaan minua varten, joten päätin hakea Tiimiakatemiaan. Tiesin, että sieltä on ponnistanut aikaisemminkin suuria kasvutarinoita. En siis niinkään tullut etsimään yrittäjyyttä tai tutkintoa. Tulin etsimään paikkaa, jossa kasvaa. Ainakin näin jälkikäteen tahdon uskoa niin 😉

 

 

 

Usko

 

On aika havahtua

 

Tämä luku piti sisällään paljon hyviä kolahduksia:

 

Olemme kaikki tavallamme peilejä. Heijastamme niitä asioita, joista emme pidä itsessämme ja näemme heissä niitä piirteitä. Sen jälkeen syytämme muita näistä piirteistä.

Tätähän ei tekisi mieli tietenkään ääneen myöntää, mutta huomasin itsestäni vastaavan käyttäytymismallin. Tapasin olla aina vähintään 5min myöhässä aivan joka paikasta. Sain siitä paljon huomautuksia. Nyt olen huomannut kuinka olen aina ensimmäisten joukossa piikittelemässä myöhästyjää. Tiedän heikkouteni ja koitan jatkuvasti etsiä samoja vikoja muista ja syyttää heitä. Inhottavaa.

Onko totuuden peittäminen myötätuntoista? Mielestäni ei.

Tämä lause oli todella pysäyttävä. Olen aina ollut tunnettu siitä, kuinka suorapuheisuudellani loukkaan ihmisiä. Esitän asioita väärin ja liian sarkastisesti. Usein ole tilanteessa, jossa vastapuoli ei osaa tulkita viestiäni. Olen pahoillani. Tämä kuitenkin antoi ikään kuin tukea omalle ideologialleni. Ei ole kenenkään edunmukaista peitellä tosiasioita, kun puhutaan ihmisen luonteenpiirteistä ja käyttäytymismalleista. Hyvä perustelu ei ole edes, että suojelin hänen tunteitaan. Eikös suojelua nimenomaan ole se, että herätät ystävän ajattelemaan asiaa ja jatkossa välttämään ongelman aiheuttamia haitallisia tilanteita?

Kirjassa oli useita ”työstämisosioita”, joissa pystyin lukijana syventymään heränneisiin ajatuksiin. Useimmat niistä olivat hyviä ihmiselle, jolla ei ollut lainkaan itsetuntoa ja elämä on muutenkin poissa raiteiltaan. Löysin kuitenkin yhden, joka osui hyvin myös minulle.

 

VAPAUTUMINEN RAJOITUKSISTA

 

Mikä on sinun tarinasi?

Mikä on roolisi omassa elämäntarinassasi ja kuinka se kahlitsee sinua ja estää etenemästä?

 

Kirjoita muistiin kaikki sellaiset määritteet, jotka estävät sinua elämästä toivomaasi elämää. Esim. En urheile, koska en osaa. Puhun hiljaa ja vähän, koska en sano mitään järkevää. En ole mitenkään erityinen, joten en voi löytää rakkautta… Herätys! Negatiivisen minäkuvan syynä olevien harhakäsitysten tunnistaminen on välttämätöntä, jotta voimme vapauttaa itsemme jollekin suuremmalle tarkoitukselle.

 

Ole tarkka keneltä kysyt mielipidettä. Jos haluat kiivetä vuorelle kannattaa kysyä apua vuorikiipeilijältä, ei äidiltä. Kysy joltakin, joka on jo tehnyt sen.

 

Jillian suositteli kaikkia hankkimaan itselleen esikuvan/mentorin. Valitse joku ihailemasi henkilö. Joku jonka kaltaiseksi tahtoisit tulla. Tutustu hänen käyttäytymismalleihin ja ajatuksiin. Tämän jälkeen kaikissa tilanteissa, joissa tunnet menettäväsi otteen, ajattele hänet rinnallesi seisomaan ja kysy hänentä” What would you do?” Sen jälkeen muistat kaikki kannustavat lausahdukset ja viisaudet, joita tuo kyseinen henkilö on lausunut. Tiedät millä sanoilla hän skarppaa sinua eteenpäin. Tämä toimii!

 

Saavuta

 

 

Kirjan viimeisessä vaiheessa Jillian jakaa lukuisia vinkkejä tavoitteiden saavuttamiseen, jotka ovat meille Tiimiakatemialaisille jo hyvin tuttuja käsitteitä.  Muutamia näistä ovat esimerkikis tavoitteen osiin jakaminen ja reflektointi. Meillä tuota reflektointiprosessia kutsutaan Motorollaksi, mutta ilmeisesti kasvatuspsykologian kielellä tämä on metakognitio. Tiedämme sen, miksi on äärettömän tärkeää käydä onnistumiseen ja epäonnistumiseen johtaneet yksityiskohdat tarkasti läpi.

 

Hän korostaa valmistautumisen tärkeyttä.  On täyttä ajanhukkaa ryhtyä tavoittelemaan tuntematonta, kun tietoa on aina saatavilla. Tee kotiläksysi ja tutustu historiaan. Selvitä onko joku jo tehnyt saman josta haaveilet ja pyri ottamaan mallia hänestä. Pyri olemaan ihailemasi ihmisen kaltainen… Huom kaltainen, ei samanlainen 😉

 

”99% epäonnistumisesta johtuu siitä, ettemme olleet kunnolla valmistautuneet.”

Älä ole epämääräinen

On helppoa asettaa itselleen tavoite ”Tahdon olla onnellinen.” Harmillisen usein itsekin kuulen ja asetan vastaavanlaisia tavoitteita: ”En varsinaisesti tahdo laihtua. Tahdon vain elää terveellisesti.” Mikä helvetin tavoite tämä on? Tällä takaat sen, ettet ikinä mahdu niihin tavoite farkkuihin tai pullistele kiinteitä hauislihaksia. Tiedät tahtovasi solakamman rungon, mutta on yksinkertaisesti helpompi pukea se sanoiksi puhumalla terveydestä. Sitähän ei voi millään mitata, et voi siis myöskään epäonnistua. Silloin, et ole ikinä asettanut tavoitetta, eikä sinun tarvitse tehdä töitä sen eteen. Helppoa!

 

 

Huh, taas on yhden kirjan ajatukset koitettu pusertaa sanoiksi. Paljon jäi sanomatta, mutta on varma, että tämä kirja teki suuren vaikutuksen. Joudun vielä useasti palaamaan kirjan oppeihin, sillä muuttuminen ei ole helppoa. Se on pitkä prosessi, joka vaatii toistoja ja uusien toimintatapojen omaksumista. Hyvä kirja, joka auttoi luomaan uskoa itseensä ja omiin unelmiinsa.

 

Maija Ahonen

 

Osuuskunta Millio

maija@millio.fi

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!