Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä tahdon sitä

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Tomi Kosonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Buyology - Ostamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Martin Lindström
Kategoriat: 6. Markkinointi, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka saamme mainontamme erottumaan kaikesta siitä ähkystä mitä nykyään on tarjolla. Siihen etsitään Buyology-kirjassa vastausta neuromarkkinoinnin keinoin. Tällä tavoin voidaan nähdä, mitkä mainonnan keinot jäävät ihmisten alitajuntaan.

 

Erottuminen on nykyään entistäkin tärkeämpää, kun mainontaa on tarjolla aina vain kasvavissa määrin. Kohtaamme sitä kaikkialla päivittäin, emmekä pysty tietoisesti käsittelemään siitä kuin murto-osan. Ihmiselle onkin kehittynyt kyky ohittaa suurin osa turhasta informaatiosta ilman miettimistä. Sen takia asiat, mitkä painautuvat alitajuntaamme ovat entistäkin tärkeämpiä. Neuromarkkinoinnin avulla Martin Lindström pyrki selvittämään minkälaiset asiat lopulta päätyvät ihmisen alitajuntaan.

 

Vahvin pilari markkinoinnissa on vahva brändi, mitä ei tarvitse erikseen enää esitellä yleisölle. Isoimmista yrityksistä lähes jokaisella meistä on jonkinlainen kuva, mikä on helposti saatavilla. Vahvoilla on jo valmiiksi suuri joukkue ”kannattajia”, joilla suuri osa markkinoinnistakin pyritään kohdentamaan. Eihän heitä enää haluta päästää kilpailijanleiriin. Yritykset pyrkivät viestimään tätä sanomaa eteenpäin jopa ilman tuotetta tai logoa, esimerkiksi värien, muusikin tai tyylien avulla. Esimerkiksi tupakanmainonnan kiellonkin jälkeen Marlboro pysyy vahvasti mukana Ferrarin F1 – tiimin mukana. Tästä pitävät huolen Ferrarin ja Marlboron punainen sekä logojen muodot.

 

Brändi pitäisikin pyrkiä rakentamaan niin vahvaksi, ettei tarvitsisi näyttää enää logoa lainkaan. Tähän tilanteeseen Suomessa ajettiin tänä vuonna panimot, joilta kiellettiin suurin osa mainosmahdollisuuksista. Varsinkin rekkojen teippausten suhteen monet ovat olleet nokkelia käyttäen mainoslauseita kuten ”Ennen tässä oli kaunis kuva pullosta”. Suuri osa viestistä menee suorana palautteena Valviralla, ja itsekin olen samoilla linjoilla, että lait ovat menneet melko ihmeelliseen suuntaan. Näiden avulla on kuitenkin panimoille satanut paljon huomiota medioista, joten tämäkin tilaisuus on osattu käyttää hyväksi.

 

Kun halutaan sitouttaa ihmisiä omaan tuotteeseen tai palveluun, kannattaa brändin pystyä luomaan kannattajistaan yhteisö, mikä jakaa kokemuksiaan toistensa kanssa. Nykyään tämä on mahdollista internetissä, missä pystyy olemaan yhteisön jäsen missä päin maailmaa tahansa. Heistä jokainen on osa yrityksen brändiä ja useat tuovat ilmi tätä intohimoa julkisesti. Jos haluaa päästä samaan porukkaan mukaan, tulee ostaa kyseistä merkkiä ja taas fanijoukko kasvaa.

 

Brändit ovat liittäneet tuotteisiinsa rituaaleja, joiden ansiosta ne ovat luoneet ainutlaatuisen tuotteen. Esimerkiksi Corona-lime – yhdistelmä syntyi erään baarimikon päähänpistosta. Nykyään se on luonnollinen osa nautintoa kun tilataan kylmä Corona. Rituaalien avulla tuote saavuttaa ainutlaatuisen aseman ja oman fanikuntansa. Epävakaassa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa haluamme jotain pysyvää ja tuttua.

 

Mainokset elävät jälleen pienessä murroshetkessä. Koska näemme nykyään seksiä kaikkialla, on alastomalla pinnalla enää vaikea saada wow-efektiä. Nykyään parhaita keinoja ovat aidot tunteet sekä kiistanalaisuus. Mainoksen tehtävänähän on, että tuote jäisi muistiin, joten joissain tilanteissa kärjistäminenkin on hyvästä. Tunteilla pyritään yleensä saada ihminen tekemään ”parempi” valinta esimerkiksi välittämisen kautta.

 

Yleensä tavoitteena on saada ihmisen peilineutroni aktivoitumaan aivoissa ja saataisiin kuvitelma, että kyseisen tuotteen avulla minustakin tulisi menestynyt. Esimerkiksi huippumallit eivät tähän useinkaan ole parhaita, koska he näyttävät epäaidoilta. Heihin ei pystytä samaistumaan yhtä helposti kuin tavallisiin ihmisiin. Esimerkiksi tämän vuoden Super Bowl – mainoksista mieleen tulee Doven Men+Care-mainos, jossa lähdetään iskemään suoraan kaikkien isien tunteisiin. ”Muista välittää myös itsestäsi, sillä juuri sinä olet tärkeä.”

 

Toisaalta joidenkin tuotteiden kohdalla myös ”epäaitous” toimii. Usein nämä ovat tavallisen ihmisen luksustuotteita, joilla saadaan pieni osa glamouria omaankin vaatekomeroon. Tärkeintä on tähdätä omaan kohderyhmäänsä ja saada heidät samaistumaan mainokseen. Täytyy osata löytää se heikko kohta, johon emme ole vielä saaneet muuria vedettyä eteemme. Esimerkiksi vuoden 2014 Jaguarin mainoksessa vedotaan siihen yleiseen olettamukseen, että Jaguarin omistajat ovat hiukan ”lakien yläpuolella”. Mukaan on otettu Britannian tunnetuimpia näyttelijöitä, jotka sattumalta kaikki ovat tunnettuja pahiksen rooleistaan. ”It’s Good To Be Bad”.

 

Suurin huijaus mitä voit tehdä, on kysyä asiakkailta mitä he haluavat. Usein ihmiset eivät osaa löytää ainakaan oikeaa syytä, miksi ovat tietyn asian on tehneet. Suurin osa haluista käsitellään alitajunnassa, joten emme pysty tietoisesti kontrolloimaan niitä. Markkinoijienkin tulisikin pystyä kehittämään tapoja, joilla viesti saadaan kuljetettua alitajuntaan. Toistaiseksi automaattista vastausta tähän ei ole, mutta tulevaisuudessa neurotiede voi sellaisen saavuttaakin. Silloin olemme kaikki kasvavien mielihalujemme vallassa.

 

Tomi Kosonen

Osuuskunta Nimion

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!