Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä – Zlatan Ibrahimovic

Kirjoitettu 15.02.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Laitinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä - Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pelasin jalkapalloa 15-vuotiaaksi asti ja olen aina pitänyt niin sanotusta rokkimeiningistä ja vahvoista persoonista. Viime vuosina jalkapallon seuraaminen on ollut vähäisempää ja jääkiekko on ottanut valtaa sillä puolella, mutta aina kun otsikoissa on mainittu Zlatan Ibrahimovic niin olen kyllä klikannut ja katsonut artikkelit. Hänestä on aina välittynyt vahva persoona, joka on päämäärätietoisesti mennyt vuosi vuodelta eteenpäin ja aina on tapahtunut jotain erikoista kun Zlatan on ollut asialla. Tämän vuoksi ajattelin lukea ”Minä – Zlatan Ibrahimovic”- kirjan, sillä monet ovat kehuneet kirjaa myös vaikka ei pitäisi urheilusta lainkaan. Ennen kirjan lukua olin kuullut kirjasta sanoja: päättäväisyys, kova henkinen usko omaan tekemiseen ja rakkaus läheisiä ja lajia kohtaan.

 

Zlatan on kotoisin Rosengårdin lähiöstä, joka ei varmasti ole ollut mikään helpoin paikka elää ja kasvaa nuorena. Tämän lisäksi hänen isänsä oli alkoholisti ja äitinsä oli kiireinen töiden puolesta, joten Zlatan on elänyt jo nuoresta asti todella itsenäisesti ja päättänyt omista asioistaan. Rötökset ja karut kadut ovat olleet aina nuoren Zlatanin elämässä. Tämä näkyy hyvin aikuisessa Zlatanissa. Hänellä on aina ollut päättäväisyys tekemiään asioita ja päätöksiä kohtaan ja tämän avulla hän on myös monesti pitänyt pintansa, vaikka monet eivät ole häneen uskoneet. Nuorena hän varasteli polkupyöriä ja teki pieniä näpistelyjä, mutta jalkapallo vei kuitenkin miestä enemmän kuin kaidat polut. Zlatan on kuitenkin hyvä esimerkki päättäväisyydestä ja tahdosta jotain suurempaa kohti. Hän oli myös todellinen tulisielu ja ei varmasti ole ollut helpoin valmennettava tai pelikaveri, mutta hän on kuitenkin aina arvostanut omaa lähipiiriä ja ystäviä. Itselle kirjasta paistoi vahvasti läpi aitous ja se, että Zlatan ei varmasti koskaan tehnyt päätöksiä joihin hän ei ollut valmis. Omana itsenä oleminen on vienyt häntä aina eteenpäin urallaan ja hän ei koskaan antanut menneisyyden vaikuttaa tulevaan. Tässä onkin hyvä oppi, sillä vaikka tässä tapauksessa henkilö on ollut todella omalaatuinen ja erottunut muista, niin silti hän on tehnyt hienon uran ja ollut todella arvostettu pelaaja urallaan. Pitää muistaa omana itsenä oleminen ja toimiminen omien vaistojen mukaan, eikä liikaa heittäytyä muiden vietäväksi. Täällä tiimiakatemialla on hienoa porukan monipuolisuus ja täällä on todella paljon erilaisia persoonia, joka on ehdottomasti vahvuus. Alkuun toki persoonallisuudet eivät välity niin hyvin tai ei ainakaan itselläni, mutta nyt tällä hetkellä pystyn sanomaan, että itse voin olla täysin oma itseni täällä ja niin varmasti moni muukin. Tempossa olemme oppineet tuntemaan toisiamme jo hyvin, jolloin jokainen varmasti uskaltaa tuoda omia ajatuksia esiin ja olemaan avoimempi.

 

Zlatan myös hyvin itse nostaa kirjassaan esille sen, että jokaisen pitää löytää se oma reitti jota kulkea eikä pidä ottaa liikaa vaikutteita muista, varsinkaan nuorena. Hän sanoo, että ihmisten ei todellakaan täydy ajatella, että täytyy olla kuin Zlatan eli paljon muista erottuva ja vahvoilla mielipiteillä varusteltu. Meidänkin tiimissä on tosiaan paljon erilaisia ihmisiä. Osa on vähemmän äänessä kuin toiset ja jotkut ottavat enemmän roolia kuin toiset, mutta silti koen että jokainen on yhtä tärkeä meidän tiimille. Tiimissä yksilöt tarvitsevat aina toisten tukea, jolloin erilaiset ihmiset antavat hyvää vastapainoa tekemiseen ja tuovat erilaisia näkökulmia.

Tähän liittyen juuri viime treeneissä meillä nousi hyvä esimerkki esille Mäksän esseen pohjalta, jossa oli upea vertaus tiimin tuesta. Vertaus meni jotenkin näin ” Jos hypit trampoliinilla pääset korkealle, mutta jos trampoliinilla hyppii pari muuta kaveria myös niin pääset vielä korkeammalle vastapompulla”. Vertaus on hyvä esimerkki tiimin tuesta ja tätä samaa vertausta voisin käyttää jokaisessa projektissa jota olen ollut tekemässä viimeisen vuoden aikana. Olen saanut tarvittavaa tukea ja antanut sitä myös itse muille tarvittaessa, jolloin olemme saaneet niin sanotusti ”verkot heilumaan” projekteissa. Tätä voisimme tarjota vielä enemmän omatoimisesti muille tiimiläisille, mutta on tietysti myös apua tarvitsevan vastuulla osata pyytää apua/neuvoja.

 

Yksi iso syy Zlatanin menestykseen on jo aiemmin noussut periksiantamattomuus ja se on kyllä iso pointti menestykseen. Hän ei koskaan välittänyt mitä muut sanoivat, kunhan sai vaan pelata paljon ja näyttää muille kuinka hyvä hän oli. Tätä ajatellen tiimissä toimimiseen niin on hyvä että ei anneta periksi ensimmäisestä eikä toisestakaan vastoinkäymisestä, vaan jatketaan yrittämistä ja uskotaan omaan tekemiseen. Toki se ero meillä on, että otetaan huomioon myös muiden mielipiteet ja otetaan niistä kaikki projektia edistävä tieto talteen, jolloin projekti pääsee mahdollisesti ottamaan seuraavan stepin.

Zlatan siirtyi urallaan pelaamaan yhteen Euroopan suurseuroista FC Barcelonaan. Barcelonassa oli todella kova kuri joukkueessa ja todella tiukat säännöt mitä sai tehdä ja mitä ei sekä kentällä, että sen ulkopuolella. Zlatan yritti sopeutua peliin ja siihen tyyliin, jota Barcassa vaadittiin, mutta hän ei pystynyt olemaan oma itsensä. Hänen peliesitykset eivät kulkeneet ja vähitellen motivaatio ja palo jalkapalloa kohtaan hiipui. Loppujen lopuksi hän katsoi parhaaksi vaihtoehdoksi vaihtaa joukkuetta ja pelihuumori palasi takaisin ja hän oli sama vanha Zlatan kuin ennen. Hän ei saanut olla oma itsensä jolloin toimiminen oli osittain pakotettua ja näin laatu kärsi omassa tekemisessä.

Kirjassa on todella paljon tarinaa, jossa käydään kohtaamisia eri ihmisten kanssa, joista on hieman hankalaa saada referoitavaa tähän muotoon, mutta isossa kuvassa kirja antoi kyllä paljon vinkkejä ja neuvoja juuri tiiminä toimimiseen. Päättäväisyys, periksiantamattomuus ja tiimin tuki jäi itselle tärkeimpinä neuvoina ja aionkin seurata itse aktiivisemmin ihan arjen tasolla näitä kolmea kohtaa Tempossa. Ollaan viime aikoina puhuttu osasta näistä kohdista ja sivuttu hieman aihetta niin on tullut jo hetken aikaa vähän huomaamatta tarkasteltua meidän toimintaa näiden pohjalta. Vahva suositus kaikille kirjasta, tykkäsit tai et potkupallosta niin silti viihdyttävä ja mukavaa luettavaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!