Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä, Zlatan Ibrahimovic

Kirjoitettu 07.12.18
Esseen kirjoittaja: Mikko Holappa
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Toimittaja: ”Miten pelissä tulee käymään?” Zlatan: ”Vain jumala tietää.” Toimittaja: ”Miten me häneltä kysytään?” Zlatan: ”Puhut hänen kanssaan koko ajan.” Tämä haastattelu on hyvä ottaa esille, kun puhutaan Zlatan Ibahimovicista. Hieman ylimielinen kaveri, joka on kuitenkin menestynyt jalkapallon saralla enemmän kuin kukaan pohjoismaista lähtöisin oleva ikinä. Zlatanin palkintokaappi on varmasti huikeaa katseltavaa ja hänen saavutuksistaan kuuleminen ja lukeminen on kieltämättä huikeaa myöskin, vaikka varsin ristiriitaisesta henkilöstä puhutaankin. Valitsin Zlatanin elämänkerran, koska kaveri on aika maaginen tekijä ja pidän ristiriidoista huolimatta häntä todella mielenkiintoisena ja opettavaisena tyyppinä. Onhan hän ponnistanut kirjaimellisesti ryysyistä rikkauksiin, omalla periksiantamattomalla työllä.

Zlatan on vaikeista oloista lähtöisin oleva henkilö. Hänen juurensa ovat vanhassa Jugoslaviassa, mistä tulee vanhemmat bosnian-kroaatti äiti ja bosniakki isä. Perhe muutti ennen Zlatanin syntymää Ruotsiin Malmön kaupunkiin pakolaisina. Zlatanin ollessa pieni, vanhemmat erosivat ja perheen arki oli todella karua. Etenkään isän luona ollessa, ei välttämättä ollut aina edes ruokaa saatavilla. Myös perheen sisäiset riidat aiheuttivat pahaa oloa ja teki elämästä hankalaa. Rosengårdin kaupungin osa missä Zlatan varttui ei ollut helpoin paikka nuorelle miehelle. Kaduilla oli paljon rikoksia ja väkivaltaa ja myös Zlatan sai kokea ja tehdä osansa typeryyksistä pienenä. Kovalla katu elämällä ja nuoruudella on varmasti vaikutuksensa hänen hankalaan luonteeseensa nykyäänkin. Zlatanin pelasti ja hänet nosti ylös kuitenkin kuningaslajinakin tunnettu peli nimeltä jalkapallo.

Zlatan aloitti kymmenvuotiaana uransa FBK Balkan joukkueessa, joka koostui lähinnä Rosengårdenin siirtolaislapsista. Jalkapallo oli Zlatanin intohimo ja hänen treenimääränsä oli mahdottoman kova. Hän ei halunnut mennä kotiin vaan palloilla mieluummin yksinään. Jalkapallon pyörittely ja treenaaminen olivat hänen pako keinojaan siinä missä monet lähellä olevat ihmiset ajautuivat huonoja oloja pakoon päihteisiin ja tuhoamaan elämäänsä lopullisesti.

Zlatan aloitti pääsarja uransa Malmö FF:n riveissä vuonna -99. Muutama vuosi tämän jälkeen hän siirtyi Hollantiin Ajaxin riveihin suurimmalla summalla mikä Ruotsin jalkapallossa oli koskaan nähty, 7,8 miljoonaa euroa. Hollannissa pelatessaan hän saavutti mm. Hollannin liiga mestaruuden ja Hollannin cupin mestaruuden onnistuen hyvin maalinteossa. Ajaxissa Zlatan pelasi vuoteen 2004 ennen siirtoaan Italiaan. Italiaan hänet osti vajaalla 20 miljoonalla eurolla suurseura Juventus. Juvessa hänet palkittiin Serie A:n parhaana ulkomaalaisena ja vuoden pelaajana, hänen onnistui tehdä nii helkkaristi maaleja, että italialaiset tykkäsivät. 2006 Internazionale eli tutummin Inter osti Zlatanin 25 miljoonan euron siirtosummalla, siellä Zlatanin palkintokaappi täydentyi Serie A: eli Italian liigan mestaruudella kolme kertaa ja hän voitti kyseisen liigan maalikuninkuuden. 2009 hän siirtyi jättisummalla Barcelonaan, suurjoukkueeseen Espanjan La Ligaan, missä ei sielläkään mennyt hullummin, vaikka välillä pieniä laskusuhdanteita uralla olikin. Palkintokaappiin tuli lisää pokaaleja kuten, La Ligan mestaruus, UEFA cup, Espanjan supercup ja Seurajoukkueiden maailman mestaruus.  Ura on jatkunut vielä tähänkin päivään, vaikka kirja ei sitä näin pitkälle kerro, mutta siirtosummat ovat ainoastaan kasvaneet ja samoin se palkintokaappikin.

Kirjassa on paljon, kertomuksia matseista ja niissä tapahtuneista tilanteista, ja Zlatanin henkilökuva jää jotenkin ontumaan rivien väliin. Hänen elämänkerta on suoraan sanottuna kamala reflektoitava. Paljoa ei löydy yhteistä. Häneltä voi kuitenkin ottaa oppia, esimerkiksi periksiantamattomuudesta, työnteosta ja muiden mielipiteistä välittämättömyydestä. Jos pyrkii huipulle, on kai oltava hieman kusipää ja itsekäs tietyissä asioissa. Arvostan Zlatania ruotsalaisuudesta ja maailmaa suuremmasta egosta huolimatta korkealle. Tee sitä mistä, pidät ja pyri kehittymään parhaaksi keinoja kaihtamatta kuten naapurin ylpeys ja urheilusuuruus Ibracadapra on tehnyt.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!