Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Joona Takkula

Minä, Zlatan Ibrahimović

Kirjoitettu 06.08.19
Esseen kirjoittaja: Joona Takkula
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimović
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimović
Kategoriat: 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuka Zlatan?

Zlatan Ibrahimović on yksi maailman parhaista ja menestyneimmistä jalkapalloilijoista koko maailmassa. Zlatan syntyi Ruotsin Malmössä ja varttui lapsuutensa kovamaineisessa Rosengårdin lähiössä, missä maahanmuuttajataustaiset ihmiset hallitsivat katuja. Hänen isänsä oli bosniakki ja äitinsä Bosnian kroaatti. Hänen vanhempansa erosivat kun hän oli pieni. Eron jälkeen Zlatan jatkoi varttumistaan äitinsä luona, mutta asui sittemmin myös isänsä luona. Zlatanin lapsuus oli rankka; hän on puhunut avoimesti perheen sisäisistä riidoista, sekä ruoan vähyydestä lapsuutensa aikana. Zlatanin ollessa lapsi teki hänen äitinsä kahta työtä elättääkseen lapsensa rankkoina aikoina. Hänen isänsä oli mies, joka turrutti sodan jättämät jäljet usein ryyppäämällä yksin kotona pimeässä huoneessa.

Näiden rankkojen ja vaikeiden lapsuudessa kokemien asioiden myötä moni voi samaistua väitteeseen, ettei Zlatanin polku jalkapalloammattilaiseksi ole ollut helppo, eikä millään tavalla ennustettavissa. Jokin sai Zlatanin kuitenkin yrittämään kovemmin.

Jalkapallo

Zlatan uhrasi aikansa useimmiten hänelle tärkeimmälle asialle – jalkapallolle. Hän ei ollut pienenä poikana mikään superlupaus eikä luonnonlahjakkuus, mutta halusi näyttää kaikille olevansa paras. Kun perheen vanhemmat riitelivät, eikä suhteet olleet parhaimmassa kunnossa myöskään sisarusten kanssa, suuntasi Zlatan usein pihakentälle pallo kädessään. Hän katsoi brasilialaisten futispelaajien kikkavideoita Youtubesta ja käytti useita tunteja oppiakseen tekemään samoja harhautuksia omissa peleissään. Seurajoukkueissa Zlatania pidettiin useimmiten ulkopuolisena. Hän oli jo silloin eräänlainen taiteilija. Hän tykkäsi pitää palloa itsellään ja harhautella vastustajia itsekseen, saadakseen peliin vain jotain viihdykettä. Tämä sai parhaimmillaan muiden pelaajien vanhemmat keräämään nimilistoja joukkueen valmentajalle siitä, että Zlatan tulisi erottaa joukkueesta siksi, ettei hän pelannut sisimmissään joukkueelle. Zlatan haistatti kaikille paskat.

Asenne

Kilpaurheilussa ja liiketoiminnassa on hyvin paljon samanlaisia piirteitä. Kaikista tärkein yhdistävä piirre on kuitenkin asenne – sitä tarvitaan aina. On haluttava kehittyä seuraavalle tasolle ja päihitettävä sekä itsensä, että vieressä epäilevät katseet. Voin samaistua Zlatanin tarinaan siinä määrin, että olen itsekin urheillut ja pelannut jääkiekkoa kilpatasolla noin 14 vuoden ajan. Nämä vuodet ovat vahvistaneet persoonaani ja tehneet minusta entistä kilpailullisemman, tavoitteellisemman, henkisesti vahvemman, sekä kehittäneet sosiaalisia taitojani tiimityöskentelyssä. Näistä ominaisuuksista on ollut hyötyä muun muassa myyntityössä, missä olen päässyt työskentelemään.

Zlatan ei ikinä ottanut askelia taakse päin. Jos joku uhkaili fyysisesti tai verbaalisesti, sai uhkailija aina kahta kovemmin takaisin. Zlatanilla on aina ollut selkeä päämäärä ja visio siitä, mihin hän on menossa. On erityisen tärkeää tietää oma maali, mitä kohti tavoittelee. Ja tämä on tärkeää kilpaurheilijoiden lisäksi myös meille kaikille muille ”tavan ihmisille”. Niin kauan kuin elämässä on tavoitteita ja koet merkityksen tunnetta, tunnet eläväsi. Zlatan on saavuttanut urheilijana paljon, eikä niistä saavutuksista mikään ole tullut ilmaiseksi. Niiden eteen on vuodatettu verta ja kyyneliä, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Tärpit

  1. Ole oma itsesi ja löydä oma persoonasi.
  2. Seuraa omaa intohimoasi ja ole valmis tekemään töitä tavoitteiden eteen.
  3. Älä ikinä peräänny ja anna muiden heikentää itseluottamustasi.
  4. Varo luottamasta vääriin ihmisiin ja pidä tärkeimmät ihmiset lähellä sinua.
  5. Nauti elämästä ja elä täysillä.

Joona Takkula

Projektitoimisto Gravi osk

joona@gravi.fi

 

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!