Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä, Zlatan Ibrahimović

Kirjoitettu 09.05.21
Esseen kirjoittaja: Aleksi Luukkonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimović
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimović
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zlatan ibrahimovic

Viime joululomalla luin kirjan suuresta jalkapalloilijasta ja ennen kaikkea räiskyvästä persoonasta. Zlatan Ibrahimovic on yksi jalkapallo maailman isoimpia henkilöbrändejä ja tottakai myös yksi parhaista pelaajista. Ainakin minun mielestäni. Menestystä myös pokaalien muodossa on tullut, mutta seurajoukkue tasolla se suurin ja himoituin palkinto eli mestareiden liigan voitto on jäänyt vielä haaveeksi. Myöskään maajoukkuetasolla ei puhettakaan mistään EM tai MM pokaaleista, koska Ruotsilla tähtipelaajat ovat tiukassa ja ylipäätään alkulohkosta jatkoon pääseminen olisi todella kova juttu. Zlatanin tarina lähtee liikkeelle Malmön lähiöstä, jossa hän eli köyhää ja suhteellisen vaarallistakin elämää. Jalkapallo oli kaikki kaikessa ja ilman sitä Zlatanista olisi hyvin voinut jotain muuta kuin yhteiskunnallisesti katsottuna menestynyt henkilö. Hänen vanhempansa olivat Bosnian suunnilta ja erosivat jo silloin, kun Zlatan oli pieni. Kirjassa kerrotaan avoimesti rankoista nuoruus vuosista. Perheen arkea sävytti niin suuri köyhyys, ettei ruuan saantikaan ollut itsestään selvyys. Myös riitoja, alkoholin kanssa ongelmia ja muuta draamaa käytiin jatkuvasti perheen sisällä. Monesti olen kuullut, että juuri karuista olosuhteista maailmalle ponnahtaneet urheilijat saattavatkin olla niitä parhaita ja myös kovan temperamenttinsa ansiosta seurattuja tähtiä. Näin kävi myös Zlatanin kohdalla.

Jalkapallo Ura

Vuonna 1999 nuori poika nimeltä Zlatan Ibrahimovic asteli ensimmäistä kertaa miesten pääsarjassa kentälle. Joukkue oli Malmö ja ikää kaverilla tuolloin 18vuotta. Zlatan on ylivoimaisesti Ruotsin kaikkien aikojen paras jalkapalloilija ja koko Ruotsi eli ja hengitti mukana hänen urakehitystään. Ruotsin parhaaksi pelaajaksi hänet on valittu 10 kertaa. Nopeasti Malmöstä nuori Zlatan jatkoi matkaa Hollannin suurimpaan seuraan Ajaxiin. Tämä ensimmäinen siirto omasta kotimaastaan ulkomaille on koitunut monelle pelaajalle kohtaloksi. Ensimmäistä kertaa oikeasti ollaan ulkona omalta mukavuusalueeltaan ja kaikki muuttuu. Kieli, kaverit, koti, treenikeskus ja ihmiset ympärillä. Ainut mikä säilyy, on kova usko ja työ jalkapallon eteen. Nämä paineet Zlatan pystyi käsittelemään. Ajaxista matka jatkui Italiaan. Ja tottakai Italian suurimpaan seuraan, Juventukseen. Siellä tapahtui ensimmäinen todellinen läpimurto. Tulokaskaudella syntyi 16 maalia ja hänet valittiin Juventuksen vuoden pelaajaksi. Siitä ura on taas jatkunut eri maisemiin.

Kokonaisuudessaan zlatan on pelannut 9 eri joukkueessa. Tällä hetkellä hän pelaa 39-vuotiaana Italiassa Milanissa. Monet tuossa iässä ovat jo lopettaneet tai siirtyneet jäähyttelemään jonnekin pikku seuraan, mutta Zlatan tahkoaa edelleen huippukausia ja on hyvässä kunnossa. Maaleja syntyy oikealta ja vasemmalta. Noin monessa joukkueessa pelaaminen ei ole mitenkään täysin normaalia jalkapallossa ja vain todella harva pelaa noin monessa joukkueessa.  Yksi, ehkä hieman erikoinen siirto Zlatanin uralla oli vuonna 2018 siirto LA Galaxyyn. Los Angelesin futisjoukkue pelaa MLS – sarjaa eli jenkkien ylintä futissarjaa. Monet futaajat lähtevät sinne viettämään leppoisia eläkepäiviä, mutta kahden kauden jälkeen Zlatan palasi vielä takaisin Eurooppaan.

Zlatan on pelipaikaltaan hyökkääjä ja maalit ovat hänelle kaikki kaikessa. Numero 9 selässä luo jo ne paineet jalkapallo maailmassa, että jos ei tule maaleja et ole mitään. Zlatan on paukuttanut lähes 600 maalia urallaan ja on jättänyt jälkensä jokaiseen seuraan, jossa hän on pelannut.  Hän on jo pienestä pitäen ollut taitelija ja eräänlainen yksinäinen susi. Hän haluaa tehdä asiat omalla tavallaan ja nauttii siitä, että hänestä on mielipiteitä. Hän ei aina ole ollut valmentajien suosiossa, eikä mikään ”mallipoika”, mutta kun maaleja ja kovaa asennetta tarvitaan, hän on aina noussut esille ja ratkaissut loputtoman määrän pelejä uransa aikana. Jokainen voi mennä Youtubeen ja katsoa Zlatanin top 10 maalit. On nimittäin sellaisia pommeja, joita jokainen nuori futari treeneissä harjoittelee ja haluaisi päästä isolle kentille kokeilemaan.

Zlatanin henkilöbrändi

Yksi syy miksi Zlatan, on yksi puhutuimmista huippu-urheilijoista, on hänen räiskyvä persoonansa. Se selittää myös osittain sen miksi hän on vaihtanut joukkuetta niin monesti. Hän on tyyppinä sellainen, että häntä joko vihataan tai rakastetaan. Yksi suurimmista väännöistä tapahtui Zlatanin ollessa Espanjan suurseuran FC Barcelonan palkkalistoilla. Silloin Barcelonan valmentajana toimi Pep Guardiola. Valmentajan ja yksittäisen pelaajan suhde on erityinen joukkueurheilu maailmassa. Zlatan jouti Pepin aikana niin sanottuun koiran koppiin eli ei päässyt pelaamaan ja se ei johtunut peliesityksistä vaan kentän ulkopuolisista asioista. Kirjassa pureudutaan syvälle Zlatanin ja Guardiolan välisiin suhteisiin. Yksinkertaisuudessaan henkilökemiat eivät kohdanneet eikä Pep tykännyt Zlatanin ylimielisestä asenteesta. Uskon, että hänellä on ollut uransa aikana lukematon määrä riitoja valmentajien ja oman joukkueen pelaajien kanssa. Parhaimmillaan Zlatan on maaleja latova kone ja johtaja, mutta kentän ulkopuolella varsinkin huonoina aikoina varmasti erittäin raskas, omaa napaa tuijottava persoona. Itse näin futiksen katsojana nautin ja kunnioitan Zlatanin tyyliä, mutta en tiedä tietenkään median ulkopuolella olevaa henkilöä. Mediassa hän on aina esiintynyt itsevarmasti ja suuria otsikoita keräillen. Myös sosiaalisessa mediassa on tehty tuhansia meemejä ja osa varmasti ihan tosi tarinoita, siitä kuinka Zlatan käyttäytyy. Yksi parhaimmista minkä olen kuullut, on se, että kerran Zlatan tuli myöhässä treeneihin ja kaikki muut saivat sakot, koska olivat ajoissa. En tiedä onko nämä tarinat totta tai ei, mutta kaikki ne luovat hänen henkilöbrändiään sellaiseen, kuninkaalliseen suuntaan.
Hän on myös itse sanonut olevansa leijona ja puhuu paljon siitä, kuinka leijonia ei voi verrata ihmisiin. Hänen koti talonsa alakerrasta löytyy myös seinä, johon on tapetoitu kuva hänen jaloistaan. Kun vaimo sanoi Zlatanille, että nuo ovat inhottavat ja voitaisiinko ne ottaa pois, Zlatan vastasi, että niillä tämä talo on maksettu ja siihen ne jäävät.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!