Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä, Zlatan Ibrahimovic

Kirjoitettu 19.11.13
Esseen kirjoittaja: Mikko Tammilehto
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Urheilujoukkueessakin täytyy olla johtaja. Oli kyse sitten mistä lajista, sarjatasosta tai maasta kyse, aina joukkueessa on se yksi johtajatyyppi. Varsinkin korkean tason urheilussa (kansainväliset sarjat, maiden mestaruussarjat, maaottelut) aina on joukkueessa sellainen pelaaja, joka potkii muita persiille ja täten ohjaa heitä suoriutumaan paremmin tehtävistään ja ylittämään itsensä. Hän saattaa välillä vaikuttaa tylyltä, tai hänen kentällä sanomansa ja tekemänsä asiat vaikuttaa joidenkin mielestä ilkeiltä, mutta ilkeys ja muiden haukkuminen tai muu henkinen sortaminen ei kuitenkaan ole tarkoitus. Varsinkin jokainen ammattiurheilija tietää, että tarkoituksena on herättää jokaisessa se tietty taistelutahto, jota voittamiseen tarvitaan. Tämä pelaaja on se pelaaja joka sitä tekee. Hän on johtajatyyppi, joka ottaa kentällä roolinsa joukkueen päänä ja muiden ruoskijana. Huipputasolla kyse on kuitenkin pelkästään voittamisesta. Ei ammattijoukkueet pelaile huvikseen toisiaan vastaan. Se on samalla raskasta fyysistä ja henkistä raatamista pelaajille sekä raakaa kovan rahan bisnestä ”kabinetin” ihmisille. Ammattiurheilu on kivenkovaa bisnestoimintaa, ja siellä jos jossain tarvitaan tekoja suorittavan joukkueen sisällä johtajapelaajia sekä heidän asennettaan, joka vaikuttaa muihin sillä tavalla, että ainut asia jolla on merkitystä, on voitto.

Mitä parempi pelaaja olet joukkueessa ja mitä taitavampi yksilönä, sitä enemmän sinulla on kysyntää. Kaikille on varmaan sanomattakin selvää, että samanlaisia kriteerejä vaaditaan tänä päivänä menestyviltä liike-elämän henkilöiltä. Zlatanin elämänkerta on erittäin hyvä tarina siitä, miten hoikka, ulkomaalaistaustainen pojankloppi Rosengårdin ghetosta kasvaa pitkän kaavan mukaan ihmisenä, kehittyy pelaajana sekä saavuttaa oman alansa huipun kovalla työllä ja periksiantamattomuudella.

 

Zlatan on voittaja. Hän on tällä hetkellä kiistatta yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. Alansa huipulle on hänellä kuitenkin ollut pitkä ja kivinen tie. Hän syntyi 3.10.1981 Malmössä, Ruotsissa. Hänen isänsä on bosnialainen ja äiti kroatialainen. Zlatanin perhe oli köyhä ja hänen ollessa vielä pieni hänen vanhempansa erosivat. Hän aloitti pelaamaan jalkapalloa kymmenvuotiaana Rosengårdin alueen siirtolaisjoukkueessa, josta myöhemmin siirtyi pelaamaan Malmö FF:ään. Juniorivuosinaan hän sai paljon kritiikkiä siitä, että kikkaili pallon kanssa itsekseen liikaa ja oli muita lapsia hankalampi luonteeltaan. Hän on aina ollut tulisieluinen kaveri, joka ei ota keneltäkään vastaan paskaa vaan tekee juuri niin kuin itse haluaa. Hän kertoo, että hänen filosofiansa, joka hänelle on menestystä tuonut, on ollut hänen oma sääntönsä; Kuuntele ja älä kuuntele. Zlatan meinattiin juniorivuosinaan potkia joukkueesta pihalle muiden lasten vanhempien aloitteesta. Zlatanin sen aikainen juniorijoukkueen valmentaja kuitenkin haistatti koko aloitteelle pitkät ja imetteli vanhempien toimintaa. Onneksi, koska muuten olisi monet hienot maalit jääneet näkemättä. Zlatan pelasi Malmön junioreissa, eikä mielestään ollut todellakaan taitavin koko porukasta. Hän tiesi osan joukkuetovereistaan jo kolkuttelevan Malmön edustusjoukkueen ovia, eikä itse aavistanutkaan, että juuri edustusjoukkueen valmentaja oli seurannut hänen peliänsä ja valitsisi hänet pelaamaan miesten sarjaa.

 

Jokainen, joka vähänkin kansainvälistä jalkapalloa tuntee, tietää, että ne joukkueet joissa Zlatan on pelannut ovat tunnustettuja huippuorganisaatioita ammattilaisjalkapallossa. Hän on pelannut Hollannin, Italian, Espanjan ja tätä nykyä Ranskan huippujoukkueissa, voittanut jonkun mestaruuden jokaisessa maassa, joissain useampaankin kertaan. Hän on ollut useimmissa joukkueissa se selkeä johtotähti, jonka asennetta ja tekemistä muu joukkue seuraa.

Mittaamattoman tärkeä palanen hänen menestystään on ollut hänen agenttinsa Mino Raiolan panostus. Mino on timantinkova bisnesmies ja erittäin hyvä neuvottelija, joka tarvittaessa vittuilee tai pelleilee kenen tahansa kustannuksella saadakseen hyvän diilin pelaajalleen. Kirjassa kerrotaan moneen otteeseen eri sopimusneuvottelutilanteista. Tästäkin miehestä voisi mielestäni kirjoittaa kirjan. Erittäin tärkeä osa Zlatanin menestystä on ollut myös eri valmentajat. Zlatanin kaltaiset tyypit tarvitsevat aivan omanlaistansa valmentamista kehittyäkseen. Hän tarvitsee valmentajan mielipiteitä ja palautetta omasta tekemisestään. Hän saattaa ajautua todellisuudesta pois luulemaan, että on jotenkin siisti jätkä, koska osaa pelata hieman jalkapalloa. Valmentajan täytyy osata sanoa tälläisille tyypeille kovaa vastaan ja palauttaa täten leijuva henki maan kovalle pinnalle, jotta tuloksia ja kehitystä syntyy. Kirjassa kerrotaan näin tapahtuneen moneen otteeseen. Zlatan on ehdoton ammattilainen sekä asenteeltaan että mentaliteetiltaan. Hän haluaa voittaa jatkuvasti. Hän haluaa olla paras. Hän haluaa olla ”se poika Rosengårdista”. Mitä tapahtuu kentällä, jää kentälle. Se paska mitä tapahtuu kentän ulkopuolella, ei tuoda kentälle. Kentällä on vain peli, pallo, joukkue, Zlatan, kehittyminen ja voittaminen. En olisi ennen uskonut, että tästä kaverista voisi oppia näin paljon.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!