Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä, Zlatan Ibrahimovic

Kirjoitettu 01.12.19
Esseen kirjoittaja: Aleksi Heinonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Malmössä syntynyt ja Rosengårdin lähiössä kasvanut Zlatan Ibrahimovic on jalkapallon supertähti. Monet, jotka jalkapalloa seuraavat tietävätkin hänen olevan hyvin vahva persoona. Luin Minä, Zlatan Ibrahimovic kirjan, koska hän on yksi suosikki jalkapalloilijoistani ja hänen kasvutarinansa on päätä huimaama. Kirja kertookin siitä, kuinka Zlatan on päässyt köyhyyden ja pyörävarkauksien siivittämän lähiöelämän kautta maailman suurimpien jalkapalloseurojen supertähdeksi, miljonääriksi ja monen esikuvaksi.

 

Zlatan on aina ollut hyvin päämäärätietoinen ja suorasanainen. Jo nuorena pelatessaan Malmö FF:n junioreissa hän aiheutti paljon eriäviä mielipiteitä. Monet muiden pelaajien vanhemmista yrittivät savustaa Zlatania ulos ja hänestä jopa kirjoitettiin adressi, jonka tarkoituksena oli saada Zlatan ulos joukkueesta. Tämä kaikki johtui siitä, että Zlatan tykkäsi kikkailla ja pelasi fyysisesti sekä haistatteli omille pelaajilleen ja valmentajille, koska hän tiesi mitä hän osaa. Zlatan on varmasti hyvin vaikea persoona eikä välttämättä paras joukkuepelaaja, mutta hänen asenteensa on jotain poikkeuksellista. Temperamenttisuus, ahkeruus ja itsekkyys ovat hyvin kuvaavia adjektiivejä Zlatan Ibrahimovicistä, mutta häneltä löytyi myös nöyryyttä. Mielestäni jokainen tiimiyrittäjä tarvitsee näitä piirteitä. Vaikka tiimiyrityksessä tehdäänkin paljon asioita yhdessä ja tiimiä ajatellen, niin on myös joskus osattava olla itsekäs ja on pidettävä omista mielipiteistään vahvasti kiinni. Tässä on Zlatanilta opittavaa.

 

Kuinka ylimieliseksi ja rasittavaksi kutsutusta Zlatanista sitten kuoriutui maailman parhaimpiin lukeutuva jalkapalloilija? Hän alkoi saada nimeään kaikkien tietoisuuteen pelatessaan Malmön edustusjoukkueessa. Sieltä hän siirtyi pelaamaan Hollantiin Ajaxin joukkueeseen, jossa pelasi vuodet 2001-2004, jonka jälkeen siirtyi Italiaan, ensin Juventukseen ja sen jälkeen Interin riveihin. Kaikissa pelaamissaan joukkueissa hän teki juuri sitä, mitä häneltä odotettiin. Maaleja. Hänen asenteensa ja työmoraali olivat kantavia voimia siihen, että Zlatan on pelannut jalkapallon suurseuroissa ja niittänyt menestystä.

 

FC Barcelonaan hän siirtyi vuonna 2009, jossa hänen valmentajanaan toimi Pep Guardiola. Zlatan kertoo kirjassaan, kuinka Barcelonassa oli tiukat säännöt ja kaikki pelaajat oli kuin koulupoikia. Hän yritti sopeutua siihen tyyliin, mutta ajan kuluessa siitä tuli ongelma. Hän ei enää kokenut olevansa oma itsensä ja hän ei enää nauttinut jalkapallosta. Silloin hän päätti jälleen käyttäytyä kuten ennen eli sellaisena, miten Zlatan oli aina tunnettu. Guardiolan kanssa tästä syntyi riitaa, koska heidän toimintatapansa olivat täysin poikkeavat toisistaan. Zlatan pelasi vielä hetken Barcelonassa kunnes siirtyi takaisin Italiaan, AC Milanin riveihin. Tiimiakatemialla on siitä hieno ilmapiiri, että siellä saa olla täysin sellainen kuin on. Kenenkään ei tarvitse kokea samanlaisia tuntemuksia kuin Zlatan on kokenut pelatessaan FC Barcelonassa, että menettää palon omaan intohimoonsa. Toivon, että jokainen tiimissämme pystyisi vielä paremmin ilmaisemaan omia mielipiteitään, jotta kukaan ei kokisi olevansa väärässä paikassa. Zlatanista on kuoriutunut yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista juuri sen takia, että hän on ollut oma itsensä ja on tehnyt määrätietoisesti töitä kaiken eteen.

 

Zlatan Ibrahimovic on edelleen yksi seuratuimpia jalkapalloilijoita ja hän on nykyään LA Galaxyn pelaaja sekä Samsungin mainoskasvo. Hän on todella lahjakas ja taitava jalkapalloilija, mutta hänen asenne sekä periksiantamattomuus ovat erittäin kunnioitettavia seikkoja. Kirjan luettuani tajusin, että täytyy uskoa omaan tekemiseen kovemmin ja myös tehtävä omien unelmien eteen suunnattoman paljon töitä, kuten Zlatan on uransa aikana tehnyt. Haluan kehittyä jatkuvasti yksilönä sekä yhdessä tiimin kanssa, mutta minun täytyy myös opetella arvostamaan jo opittua ja tehtyä enemmän. Toivon, että yhdessä tiimin kanssa pystymme yhä paremmin luottamaan omaan tekemiseen ja saavutamme jotain suurta yhdessä. Se vaatii paljon töitä ja kehittymistä, mutta kaikki on lopulta kiinni asenteesta. Jos saamme toimintaamme edes hitusen Zlatanin kaltaista asennetta niin uskon, että tulemme pääsemään pitkälle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!