Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä Zlatan Ibrahimovic

Kirjoitettu 21.10.14
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

Minä Zlatan Ibrahimovic, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Zlatan syntyi Malmössä ja varttui Rosengardissa, joka tunnetaan siirtolaisten asuinalueena. Zlatanin vanhemmat ovat kotoisin Bosnia & Hertsegovinasta. Lapsuus oli rankka, Zlatanin vanhemmat erosivat sekä hän on kertonut, että kotona saattoi olla pulaa ruuasta. Lapsena hän varttui jalkapalloa pelaten ja rötöksiä tehden.  Zlatan aloitti pelaamaan jalkapalloa 10 vuotiaana. Hän ei ollut lapsena lahjakas, mutta oli jo silloin erittäin temperamenttinen. Murrosiässä Zlatan kehittyi vauhdilla ja hänen lahjakkuutensa otettiin todella huomioon. Ibrahimovicin ammattilaisura alkoi Malmö FF:n Junior joukkueesta.

Zlatan on pelannut monien maiden liigoissa, parhaissa joukkueissa, parhaiden valmentajien alaisena. Hän ei kuitenkaan ole ollut helppo luonne pelikentillä. Zlatan on erittäin lahjakas pelaaja, varmasti yksi maailman parhaista. Kuitenkin hänen luonteensa tekee hänet vielä enemmän tunnetuksi. Ibrahimovic tunnetaan räväkkäistä lausunnoistaan, teoistaan ja riidoistaan esimerkiksi valmentajien kanssa. Hän ei ole samanlainen pelaajatyyppi kuin esimerkiksi Messi. Zlatan on varttunut kovissa oloissa ja ympäristössä. Kierrellyt paikkakuntia ja maita, kun taas Messi on pelannut FC Barcelonan riveissä jo 14 vuotta. Messi on erittäin hyväkäytöksinen pelaaja, kun taas Zlatan on asenteellaan edennyt moniin Eurooppalaisiin joukkueisiin.

Zlatanin asenne on jotakin, mikä on poikkeuksellista. Kovan nuoruuden vuoksi Zlatan ei mielistele ketään. On hieman kummallista, että Zlatania arvostetaan suuresti, vaikka hän onkin monelle vaikea persoona. Jalkapalloilijana hän on erinomainen, se vaikuttaa suuresti arvostukseen. Hän on myös ollut mukana monessa suuressa mestaruus joukkueessa, missä Zlatan on ollut vahvasti esillä.
Persoonana hän valitsee lähipiirinsä tarkoin. Joidenkin kanssa hän tulee toimeen erinomaisesti, toisten kanssa saattaa olla hyvin vaikeaa.

Rohkea, temperamenttinen, itsekäs, taitava, ahkera, loistava, rakastettu, vihattu. Siinä adjektiivejä, jotka kuvaavat Zlatania. Osa piirteistä on sellaisia, jotka haluaisin viedä käytäntöön omassa elämässäni. Siitä olisi etua yrityselämässä. Ahkeruus ja periksiantamattomuus on piirre mitä moni suomalainen yrittäjä tarvitsee. Harmi vain, että ympäristö ja persoona määrää sen vahvasti. Onneksi sitä voi kuitenkin kehittää, niin kuin me Tiimiakatemialla teemme.

Zlatanin matka huippujalkapalloilijaksi on eräänlainen unelmien täyttymys. Maahanmuuttotaustainen lapsi haluaa pelata vain jalkapalloa, haluaa olla maailman paras. Sisukkuus, itsepäisyys ja määrätietoisuus on vienyt hänet pitkälle. Ei siis voida puhua pelkästä lahjakkuudesta. Ibrahimovic on Ruotsissa kansallissankari, niin kuin Jari Litmanen, tai Teemu Selänne on Suomessa. Me kaikki tarvitsemme esikuvia. Ehkä Zlataninkin innoittamana, joku poika nousee pohjalta ja ottaa sen jatkossa huomioon esimerkiksi hyväntekeväisyys työnä. Niin kuin Ibra sanookin kirjan esittely sivulla; ”On okei olla erilainen kuin muut. Uskokaa yhä itseenne, se toimi minullakin kaikesta huolimatta.

Kirja on ollut myyntimenestys Ruotsissa ja Suomessa, sekä suosittu muuallakin Euroopassa. En ihmettele sitä yhtään. Zlatan on todella seurattu mies, hän on hauska ja arvaamaton. Hän on markkinoinut ja brändännyt itsensä taidokkaasti. On kyse sitten faneista, lajitovereista tai valmentajista on Ibra huomion keskellä.  Zlatan on pelaaja, joka vihaa erityisen vahvasti häviämistä. Hän on päässyt nykyiseen asemaansa kovalla työllä, rohkeudella ja periksiantamattomuudella. Näiden seikkojen vuoksi Zlatan ei ole valmis luopumaan mistään, mitä on saanut aikaan. Tämä on asenne minkä haluaisin koko Suomen yritysmaailmaan. Zlatanin erittäin vahva periksiantamattomuus on kunnioitettavaa. Monesta tuntuu, että hän on täynnä itseään ja ehkä onkin, mutta on häntä myös pakko arvostaa suuresti. Toivon, että Akatemiallakin pystytään luottamaan omaan tekemiseen ja omiin unelmiin. Sen myötä voimme tulevaisuudessa olla oman elämämme Zlatan Ibrahimovicejä.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!