Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minäkö yrittäjäksi?

Kirjoitettu 23.05.13
Esseen kirjoittaja: Marika Nukarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Yritä edes -32 syytä ryhtyä yrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Jaakko Lyytinen & Kirsi Piha
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

Minäkö yrittäjäksi?, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Yrittäjyys koetaan pelottavana ja riskialttiina. Itsellänikin on monenlaisia ennakkoluuloja yrittämisestä, joista suuri on kuitenkin karissut Tiimiakatemialla ollessani. En siltikään voi väittää, ettenkö vieläkin suhtautuisi epäilevästi oman yrityksen pystyttämiseen. Kyllä kyllä, olenhan minä nytkin yrittäjä –tiimiyrittäjä. Se on kuitenkin eri asia, sillä en joudu henkilökohtaiseen velkaan, mikäli kaikki menee mönkään.

Tunnistan myös omalta kohdaltani saman väitteen, joka kirjassa esitetään ”yrittäjyyden esteenä”. Minua on kannustettu pienestä pitäen panostamaan kouluun, että pääsen joskus ”kunnon töihin”. Ja yrittäminen ei ole kunnon työtä. Sukulaiseni ja perheeni ovat duunareita, tuskin sen arvostetumpaa yhteiskunnassamme kuin yrittäminenkään ja he ovat halunneet minulle jotakin ”parempaa”. Ainoastaan isäni vanhemmat olivat yrittäjiä. Heillä oli oma lähikauppa. Tällä hetkellä lähipiirissäni ei ole yhtään yrittäjää, eikä siihen sen enempää kannusteta. Myös äitini jankkaa samoja mantroja, joita huomaan nykyään itsekin hokevani: ”yrittäminen on epävarmaa ja riskialtista”, ”yrittäjillä ei ole lomaa”, ”vain hullut menestyvät”.

Minulla on myös kuvitelma, että yrittäjänä olen itse vastuussa kaikesta ja se pelottaa minua. En halua menettää kaikkea vain siksi, että päätin kokeilla jotakin uutta. Tietenkään tällä hetkellä en mitään omistakaan, mutta pelkään menettäväni tulevaisuudessa omistamani omakotitalon.

Kaiken pelon voittaa kuitenkin uteliaisuus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön. Haluan nähdä, mihin rahkeeni oikeasti riittävät. Muistan kuulleni ”kaikista ei ole yrittäjäksi”-lausahduksen moneen kertaan ja haluan itse todeta, onko minusta siihen vai ei. Toki yrittäjän olisi hyvä vähintäänkin olla ahkera ja tuntea oma alansa menestyäkseen. Muita yrittäjältä vaadittavia ominaisuuksia mainostoimisto Bob Helsingin Marko Parkkisen mukaan ovat:

  • riskinottokyky- ja halu
  • kyky nopeisiin päätöksiin
  • halu saada asiat paremmiksi
  • luovuus
  • usko omaan asiaansa

Itse olen samaa mieltä Parkkisen kanssa ja haluan painottaa viimeistä kohtaa, uskoa omaan asiaansa, sillä ilman sitä yritys tuskin koskaan menestyy kunnolla, vaikka yrittäjällä olisi muuten kaikki tarvittavat ominaisuudet. Epäilemällä omaa ideaansa syö tuotteensa/palvelunsa uskottavuutta, eikä uskalla ottaa kunnollisia riskejä, jonka avulla yrityksestä voisi tulla menestyvä. Kim Väisäsen (Blancco Ltd) mukaan yrittäjän pitää olla eräällä tavalla maanis-depressiivinen. Maaninen silloin kuin menee huonosti ja depressiivinen hyvinä hetkinä ettei luota liikaa tulevaan. Letkautuksessa on vinha perä, sillä olen kuullut usean menestyneen taiteilijan olevan diagnosoidusti maanis-depressiivisiä (vaikka Väisänen ei tarkoittanutkaan oikeasti maanis-depressiivisyyttä), esimerkiksi Guns N’ Rosesin Axl Rose. Hän oli niin maaninen bändinsä suhteen, että hän harjoitteli ja harjoitteli ja piiskasi muitakin kunnon suorituksiin, sekä antoi kaiken aikansa yhtyeensä eteen. Ehkä siinä lienee osasyy Guns N’ Rosesin menestykseen? Depressio iski myöhemmin ja loppu onkin historiaa.

”Yrittäjän pitää olla maanis-depressiivinen” –Kim Väisänen, Blancco Ltd

Voin vahvasti sanoa jo tältä vuoden kokemukselta, että minusta on yrittäjäksi jos vain tahdon sitä. Olenhan ollut mukana pyörittämässä pop up -myymälääkin, joskaan en yksin. Vaikka eihän yrittäminen tarkoitakaan sitä, että tekee kaiken yksin. Vaihtoehtona on esimerkiksi perustaa yritys, johon palkkaa itselleen työntekijöitä tai voihan sitä palkata itselleen johtajankin. Miten se eroaa ”tavallisesta yrityksestä”. Ei mitenkään muuten, kuin että se on sinun oma yrityksesi ja jos se menestyy oikein kunnolla, sinä käärit parhaan potin. Joku se yrittäjä on kuitenkin, koska muutenhan yhtään yritystä ei olisi olemassa. Työntekijänä tienaat tuntipalkkaa tai kuukausipalkkaa, mahdollisesti provisiota, etkä voi hirveästi vaikuttaa yrityksen toimintaan. Juuri päätösvalta on yrittäjyyden hienoin puoli omasta mielestäni, vaikka rahakin kelpaisi. Itsestään se ei kuitenkaan tule.

Ennen yrityksen perustamista on syytä pohtia yritysideaa ja hioa sitä, sillä pelkkä idea ei riitä. Menestyksen kannalta ajoitus ja todellinen hyöty asiakkaalle ovat ratkaisevat. On syytä tutkia, ovatko asiakkaat valmiita maksamaan ideastasi. Jos ei, kannattaa kehitellä jotain muuta. Mikäli itse ei ole ideanikkari, mutta tahtoo ryhtyä yrittäjäksi, voi kokeilla franchisingia. Silloin ostetaan valmis yritysidea ja toteutetaan valmista konseptia säännösten mukaan. Tämä malli ei useinkaan sovi sooloilojoille, sillä ketjuliikkeillä on tarkkaan määritelty imago, jotka yrittäjän tulee noudattaa. Itse en koe franchisingia kovinkaan omakseni, sillä minä nautin juuri omien ideoideni toteuttamisesta ja yrityksen ilmeen luominen on vaikeaa, mutta antoisaa. Haluan että yritykseni näyttää jollakin tavalla minulta.

Kirjassa kumotaan väite, että yrittäjän täytyy tehdä ympärivuorokautista päivää. Greeni Oy:n Mika Anttonen perustelee väitteen sillä, että jos yritys pysyy pystyssä vain sillä, että yrittäjä tekee jatkuvasti töitä ilman lomia, on yrityksessä lähtökohtaisestikin jotain sairasta. Silloin on aiheellista miettiä, onko liikeidea ylipäätänsä kannattava. Miksi tätä ei ole aiemmin sanottu ääneen? Johtuuko se siitä, että ne muutamat yrittäjät jotka laittavat oman selkänahkansa likoon tekemällä 18 tuntisia päiviä haluavat tuntea olevansa yli-ihmisiä ja kertovat siksi näitä tarinoita? Eihän kaikki yrittäminen onneksi ole jatkuvaa työntekoa, onneksi.

Nuoret, alle 25-vuotiaat ovat kaikista avoimimpian yrittäjyydellä. Uskon, että tiimilukioiden ja Tiimiakatemian, sekä muiden koulussa tarjottavien yrittäjyyten innostavien kurssien ansiosta tulevat sukupolvet osaavat arvostaa paremmin yrittäjyyttä. Myönteisempi ilmapiiri vaikuttaa myös siihen, että useampi uskaltaa lähteä rohkealle polulle yrittäjyyden maailmaan. Itse olen valmis kokeilemaan, vaikka ajatus hieman pelottaakin.

 

Tagit: , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!