Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mindset

Kirjoitettu 16.02.20
Esseen kirjoittaja: Samuli Ala-Kasari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Mindset
Kirjan kirjoittaja: Carol S. Dweck
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

MINDSET 

 

Usein kuulee sanottavan, että asenne ratkaisee. Carol S. Dweck avaa kirjassaan Mindset asenteita esimerkkitarinoiden avulla kahden eri asennetyypin mukaan. Asennetyypit ovat muuttumattomuuden asenne (fixed mindset) sekä kasvun asenne (growth mindset). Itse koen pyrkiväni ajattelemaan monessa asiassa kasvun asenteen mukaisesti, tai ainakin haluaisin. Meillä kaikilla on molempia asenteita eri tilanteissa. Se ei ole huono asia, ero meidän ajatteluissa tulee siinä kuinka tunnistamme ja hyväksymme eri asenteet.  

Kasvun asenteen omaavat ihmiset ottavat muuttumattomuuden asenteen tilanteet avosylin vastaan ja pystyvät häpeilemättä sen tunnustamaan. Kasvun asenteen omaavat ihmiset ajattelevat, että mikä tahansa on mahdollista ja heikoistakin lähtökohdista voit ponnistaa huipulle asiassa kuin asiassa. Muuttumattomuuden asenne tarkoittaa sitä, että ominaisuudet ovat synnynnäisiä, muuttumattomia. 

 

Muuttumattomuuden asenteen omaavat ihmiset haluavat olla virheettömiä ja pönkittävät itsetuntoaan arvostelemalla muiden suorituksia. Muuttumattomuuden asenteen pystyy tiivistämään lauseeseen ’’lahjattomat treenaa’’. Tämän asennetyypin ihmiset eivät ole valmiita tekemään työtä asioiden eteen vaan turvautuvat lahjakkuuteensa. Vaikka olisimme asioissa kuinka lahjakkaita tahansa, emme voi turvautua pelkästään lahjakkuuteen. Muuttumattomuuden asenteen omaavat hukkaavat lahjakkuutensa ja siitä seuraavan menestymisen yrittämisen puutteeseen. Asenteen omaavat ihmiset ovat kovin epävarmoja kohdatessaan haasteita ja välttelevät niitä loppuun asti. He mieluummin keskittyvät muiden arvosteluun ja oman egonsa kohottamiseen. Tekemättä jättäminen antaa heille selityksen ja varan jossitella, että olisin minäkin siihen pystynyt, jos olisin yrittänyt. 

’’Kukaan ei ole epäonnistuja ennen kuin alkaa syyttää muita’’  

Koripallovalmentaja John Wooden 

Kasvun asenteen omaavat rakastavat haasteita. Tuttujen ja turvallisten tilanteiden sijaan he haastavat itseään jatkuvasti hakeutuen vahvempien, viisaampien ja menestyvämpien ihmisten joukkoon. Ihminen, joka haastaa itseään jatkuvasti epämukavuusalueella tulee menestymään tulevaisuudessa. Kasvun asenteen omaavat ovat valmiita jopa nolaamaan itsensä oppiakseen. He arvostavat ponnistelua ja vaivannäköä. He keskittyvät ongelmien ratkaisuihin, jota kautta muodostuu onnistumisia ja itseluottamus kohenee. Kasvun asenteen omaavat vievät opit käytäntöön. 

Oppimisympäristönä Tiimiakatemia opettaa meitä kohti kasvun asennetta. Meitä kannustetaan ajattelemaan isommin. Lahjakkuus itsessään tiimiakatemialla ei riitä. Inspiraation ja sisäisen motivaation saadessaan voimme oppia ja ajaa lahjakkaimpien ohi. Tiimiakatemialla kannustetaan ajautumaan epämukavuusalueelle ja ottamaan suuriakin riskejä. Meillä on turvallinen ympäristö epäonnistua. Epäonnistumisten kautta opimme tehokkaammin. Vaikka ajoittain tuntuu stressaavalta ottaa isoja haasteita antaa se meille jokaiselle hirveästi oppeja ja itseluottamusta. 

 

Johtaminen ja asenne 

Kirjassa Dweck käy läpi monia suurienkin yritysten johtajia ja heidän asenteitaan. Pelkästään intohimo ja rakkaus jotain asiaa kohtaan ei riitä. Muuttumattomuuden asenteen omaavat johtajat eivät kykene tunnistamaan omia heikkouksiaan ja pitävät itseään parempana ihmisenä. He pönkittävät vain omaa brändiään yrityksen johtotehtävässä ja käyttävät sitä vain alustana omalle menestymiselle. Kirjassa tuli esille kuinka vahingollinen muuttumattomuuden asenteen omaava johtaja voi olla. He kieltäytyvät palautteesta, oman toiminnan tarkastelusta sekä muutoksista. He uskovat vain omaan erinomaisuuteensa ja muiden syyllistämiseen, etteivät pystyneet näkemään kokonaiskuvaa, jolloin johtajat menettivät muiden ihmisten arvostuksen. 

Kasvun asenteen omaavat johtajat pitävät johdettaviaan todellisina sankareina. Johtajat ovat kiitollisia johdettavilleen, jotka mahdollistaneet tämän kaiken. Johtajat ajattelevat johtajuudesta olevan kuse kasvusta ja intohimosta eikä niinkään neroudesta. Johtajat etsivät ympärilleen innokkaita kasvun asenteen omaavia ihmisiä, joilla aito halu ja taito oppia uutta. Lahjakkaimmat talentit jäävät palkkaamatta, mikäli asenne ei ole kunnossa. Kasvun asenteen yrityksessä kannustetaan tekemään rohkeita kokeiluja, annetaan mahdollisuus olla innovatiivisiä sekä tuetaan epäonnistumisissa. 

Mielestäni Gravissa omaamme kasvun asenteen. Meillä ei ole ihmisiä, jotka pönkittävät omaa egoaan tiimissä. Kannustamme toisiamme rohkeisiin kokeiluihin ja tuemme epäonnistumisissa. Ajattelemme isosti ja teemme rohkeita kokeiluja. Kuitenkin tiimissämme ihmiset turvautuvat oleskelemaan liikaa omasta mielestäni mukavuusalueella. Teemme isoja ja haastavia projekteja, jotka tarvitsevat eri vaiheissa epämukavuusalueelle menemistä. Varsinkin isoissa projekteissa tekeminen jää joskus puheen tasolle, jolloin todellisuudessa asiat tapahtuu todella hitaasti tai ei ollenkaan. Tällöin hoitamattomat asiat vaikuttavat myös muiden tekemisiin, jolloin tekeminen hidastuu ja ei ole tarvittavan tehokasti. Pyrimmekin tiimissä tuomaan toimintamme enemmän läpinäkyväksi ja mitattavammaksi, jotta pystymme seuraamaan ja sparraamaan toisiamme kohti tehokkaampaa tekemistä. 

 

Miten muuttaa ja kehittää asenteita? 

Asenteen muutokseen tarvitaan suunnitelma. Kuten aikaisemminkin mainitsin pelkkä puheen sorina ei riitä muutoksen mahdollistamiseksi. Tarvitsemme konkreettisen suunnitelman milloin, miten ja missä työstämme asiaa. Pelkästään kasvun asenteen strategioita käyttäessä muutokseen ei muutos onnistu. Muutoksen tekemisessä asiat on nähtävä täysin uudella tavalla. Tuomitse ja tule tuomituksi viitekehyksestä siirrytään opi ja opi auttamaan asenteeseen. Muutoksen tekemiseksi on tilanne hyväksyttävä ja otettava se vastaan. Muuttumattomuuden asenne tulee tiedostaa ja on se otettava matkalle mukaan, jolloin voit reflektoida eri tilanteitasi. Oikean asenteen saavutettaessasi etsi ihmisiä ympärillesi, joita katsot ylöspäin ja joilta pystyt oppimaan ja kehittämään itseäsi. Tärkeää on olla aktiivinen ja aidosti kiinnostunut. 

Itse koen erityisesti itselläni olevan kehitettävää konfliktien välttämisessä sekä liiassa itsekriittisyydessä. Olen ollut koko ikäni itselleni turhan kriittinen ja kokenut ajoittain pientä lamaantumista siitä, että joku varmasti hoitaisi asian paremmin. Lisäksi erityisesti kilpaillessani urheilussa olen kokenut muiden onnistumisen uhkana. Jos saman pelipaikan pelaaja pelaa yhdessä pelissä todella hyvin, olen ajatellut että seuraavalla treeniviikolla ei ole merkitystä ’’kuuma veskari pelaa kuitenkin’’. Tällä hetkellä koen, että olen enemmän iloinen muiden onnistumisista kuin omistani ja ajattelen että voisin hoitaa asioita vieläkin paremmin. Koenkin, että itseni tulisi oppia juhlimaan myös omia saavutuksiani paremmin. Omaan kovat tavoitteet ja olen valmis niiden eteen tekemään työtä. Haluan siirtyä pois ’’perusduunari’’ vaiheesta ja ottaa seuraavan askeleen kehittymisessäni. Tiedostan paremmin tänäpäivänä asenteitani ja pyrinkin niitä kehittämään parempaan suuntaan. Avuksi toimintaani teen tarkemman strategian ja seuraan ja reflektoin tekemistäni. Asenne ratkaisee! 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!