Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minusta ei tule välttämättä yrittäjää

Kirjoitettu 20.03.18
Esseen kirjoittaja: Tomi Rytkönen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Yrittäjyyden myytinmurtajat
Kirjan kirjoittaja: Mikko Kuitunen & Johanna Pystynen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.03. Yrittäjyys, 9.04. Johtaminen

Minusta ei tule välttämättä yrittäjää, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Minusta ei välttämättä tule yrittäjää. Unelmanani on sen sijaan luoda yrittäjähenkisyyttä.

Olen toiminut yrittäjäkentässä nyt kuuden ja puolen vuoden ajan. Moniin kysymyksiin ja epäselvyyksiin olen saanut vastauksia, monista tilanteista olen oppinut tulevaa varten ja tärkeimpänä olen oppinut, kuka minä olen ja mitä haluan.

Henkilöbrändini ammatillisella puolella on painottunut viimeisen kuuden vuoden ajan vahvasti yrittäjyyteen. Ensiaskeleeni otin NY-yrittäjyyden parissa, sitten tuli osuuskuntayrittäjyys, jonka myötä siirryin kohti oikeaa yrittäjyyttä. Osuuskuntayrittäjyyden rinnalle tuli Tiimiakatemian myötä myös tiimiyrittäjyys ja sen aikana kehitettiin Opiskelijayrittäjyys -konsepti. Nyt tässä tilanteessa huomaan ajavani itseäni yhä syvemmälle kohti yrittäjyyskasvatusta.

Yrittäjyyden myytinmurtajat -kirja päätyi minulle, kun huomasin sen olevan Suomen Yrittäjien kustantama. Yrittäjäjärjestö on tullut tutuksi minulle viimeisen vuoden aikana, jonka myötä olen myös ollut etuoikeutetussa asemassa näkiessäni yrittäjyyden kentän valtakunnallisesti.

Kirjassa ohjelmistoyritys Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen ja henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen murtavat niitä olettamuksia, jotka yrittäjyydessä piilevät ikään kuin sanomattomina, tai joskus jopa ääneen sanottuina lauseina. Mikko lähteekin jo heti alussa murtamaan myyttiä monelle aloittavalle yrittäjällekin tutuista asioista: arvoista, missiosta, visiosta ja strategiasta. Muistan, kun ensimmäisenä vuotena Tiimiakatemialla mekin istuimme dialogiringissä pyöritellen yksi aamupäivä neljä tuntia näitä sanamyyttejä, jotka eivät auenneet meille sen paremmin kuin varmasti monelle muullekaan. Tiimimme päätyi silloin johonkin urheiluteemaisiin ajatusmalleihin ja tavoitteisiin, jotka tuntuivat itselleni epäselviltä. Emme osanneet tehdä termeistä itsemme näköisiä ja meille sopivia.

 

Mutta rajat on tehty rikottaviksi ja termit muutettaviksi.

Kukaan ei määrää, että yleisesti käytettävät strategiat, visiot ja missiot olisivat jokaisen yrityksen vakiokauraa, vaan enemmänkin ne täytyy olla sellaisia, jotka istuvat omaan yritykseen. Vincitillä vision sijaan käytetään unelmaa ja alussa esittelinkin jo oman uuden visioni ja missioni yhdistelmän unelmana.

Joten olipa termit sitten mitä tahansa aina tulevaisuuden rakentamisen, askelmerkkien ja tutkimusmatkailun väliltä, ne tulee olla sellaisia, jotka sitouttavat koko yhteisön mukaan. Omasta mielestäni määritetyt termit itsessään eivät ole niitä, jotka ovat parhaita, vaan ne jotka syntyvät toiminnan ja tavoitteiden seurauksena. Arvot eivät synny määrittämällä, vaan sen mukaan miten todellisuudessa eletään.

Arvoista puhuttaessa haluaisin itse käyttää termiä toiminnan tarkoitus.
Miksi sinä teet juuri sitä mitä teet?

Teenhän minäkin omaa työtäni jotakin suurempaa tarkoitusta varten. Enkä puhu nyt mistään uskonnollisista tarkoituksista, vaan enemmänkin siitä vaikuttavuudesta ja merkityksellisyydestä, jonka itse koen omassa työssäni ja pystyn saamaan aikaan myös valtakunnallisesti toivottavasti tulevaisuudessa.

Olimme pitämässä Iisalmessa helmikuussa kaikille kaupungin perusopettajille koulutuspäivää yrittäjyyskasvatuksesta. Oman puheeni alussa kysyinkin kaikilta näiltä lähes 150 opettajalta, miksi he tekevät heidän työtään. Vastaukset vaihtelivat aina täydestä hiljaisuudesta naurahduksiin ”no sen kun tietäisi” -tyylisiin lauseisiin. Skaala oli mielestäni aika mitätön.

Kaikki tehokas toiminta mielestäni lähteekin juuri sisältäpäin siitä, miten yksilöt ajattelevat ja toimivat. Näiden yksilöiden toimintamalleista ja tarkoituksista hyvä johtaja ottaa kopin ja muodostaa yhdessä tiimin kanssa yhteiset toimintamallit. Kun kaikki tiimissä kokevat tulevansa arvostetuiksi ja heidän toiminnan tarkoituksensa täyttyy, voidaan yhdessäkin toimia tehokkaammin.

 

”Ilman johtajaa ei ole johtamista”

Yrittäjyydessä johtamiseen liittyviä myyttejä löytyy valtavasti. Olen ottanut johtamisvastuuta itse aiemminkin, mutta nyt minulla on tavallaan uudenlainen haaste johtaa: kolmetoista eri puolilla Suomea olevaa keikkatyöntekijää, jotka kiertävät innostamassa nuoria oman tulevaisuuden luomiseen ja antamaan rohkeutta valintojen tekemiseen.

Etäjohtaminen on mielenkiintoinen tapa luoda vuorovaikutusta: mielestäni paljon kehityksestä ja johtamisesta tapahtuu juurikin kasvotusten ihmisten välillä, mutta etäjohtaminen tuo tietynlaista vapautta ja luottamusta mukaan peliin. Kun ei olla päivittäin kasvotusten tekemisissä, täytyy pystyä niin luottamaan kuin antamaan vapautta toteuttaa enemmän. Tässä kehiin tuleekin yhä enemmän oman työnsä johtajat: eli nämä nuoret lähettiläät. Minä voisin toimia vain näiden valmentajana ja ohjaajana, en johtajana.

Olen miettinyt paljon omaa johtamis-, tai voisiko sanoa innostamistapaani näihin nuoriin. Tietyt asiat työssä täytyy suorittaa, mutta samaan aikaan haluan antaa vapauden jokaisen omalle kehittymiselle. Mikäpä olisikaan parempi tapa lähteä hakemaan inspiraatiota henkilöstöjohtamiseen kuin monta kertaa parhaana työpaikkana ja hyvästä johtamisestaan palkittu Vincit.

Vincitillä työntekijät päättävät, mitkä asiakasprojektit toteutetaan. Kaikki toiminnot ovat jatkuvasti näkyvillä kaikille. Seuranta ja sisäinen viestintä on tehty mahdollisimman läpinäkyväksi – ja se toimii myös sähköisesti. Jos jokin asia ei innosta tai motivoi Vincitin työntekijöitä, sitä ei myöskään tehdä.

Kirjassa määritelläänkin johtajan rooliksi enemmänkin luoda olosuhteita ja poistaa esteitä. Johtajan täytyy huolehtia, ettei työnteko katkea byrokratiaan, tietämättömyyteen tai muihin taustaseikkoihin. Johtajan rooli on luottaa tekijöihin, jolloin tekijät alkavat itse kehittää myös yritystä eteenpäin. Tärkeimpänä johtajan täytyy myös tehdä itse niitä perustoimintoja, joita vaatii myös johdettavilta.


Viiden vaiheen vuorovaikutus

Voisinko itse luoda lähettiläille olosuhteet kehittymiseen, poistaa heidän esteensä esimerkiksi keikkojen toteuttamiseen ja tarjota tietoa läpinäkyvästi kaikille, jotta voisimme yhdessä kehittää tästä toiminnasta jotain vieläkin parempaa? Kyllä voin. Se vaatii paljon työtä, mutta haaste otetaan vastaan.

Näistä ajatuksista muodostin omat toimintamallini toiminnan koordinoinnille:

  1. Tieto ja ohjeistus on saatavilla jatkuvasti Dropboxissa ja kaikki voivat yhdessä muokata ja kehittää niitä. Ohjeet eivät ole valmiita vastauksia, vaan jokainen saa soveltaa niitä parhaansa mukaan.
  2. Yhteydenpito kunnolla vähintään parin viikon välein kaikkien kanssa. ”Miten sulla menee, miten asiat etenevät?” tyylinen yhteydenpito kertoo huolehtimisesta ja siitä, että haluan olla mukana tarjoamassa tukeani. Tämän lisäksi toki arkinen viestintä kuuluu tärkeänä osana koordinointiin. Varsinkin ensimmäisten keikkojen jälkeen puhelut ”kuinka meni, hyvä sinä!” toimivat kannustimena.
  3. Olen itse näyttämässä esimerkkiä. Soitan ja buukkaan keikkoja lähettiläille ja käyn myös itse säännöllisesti toteuttamassa puhujakeikkoja. Tämä luo samalla hyvän pohjan sille, että pysyn yhteydessä siihen työhön ja tilanteisiin, joissa johdettavani myös ovat.
  4. Luotan ja annan vapautta. Jos huomaan jonkin pienen virheen esityksessä tai muussa toiminnassa, en mikromanageroi, vaan annan lähettiläiden rohkeasti kokeilla ja myös tehdä omia valintoja. Virheiden sattuessa keskustelen avoimesti ja mietin, mitä voimme yhdessä oppia tilanteesta.
  5. Kysyn säännöllisesti palautetta ja annan jokaisen lähettilään kehittää työtehtävää, mutta myös itse koko projektia. Koska lähettilästoimintaa toteutetaan ensimmäistä kertaa, luomme yhdessä tämän porukan kanssa perustan sille, mitä se on ja miksi sitä tehdään.

Kuten alussa sanoinkin, minusta ei tule välttämättä yrittäjää. Tällä hetkellä unelmanani on luoda yrittäjähenkisyyttä innostamalla. Ja sitä yrittäjähenkisyyttä näistä nuorista ainakin löytyy.

Näillä sanoilla on hyvä lähteä toteuttamaan tätä projektia, joka tulee olemaan yksi mielenkiintoisimmista asioista tähänastisen urani varrella.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!