Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minustako Yrittäjä?

Kirjoitettu 09.12.13
Esseen kirjoittaja: S. Pohtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + Helvetti kirja, 21 erilaista tarinaa suomalaisista yrittäjistä. Opettavainen teos ihan kelle tahansa, nämä henkilöt jakavat tarinansa avoimesti, jotta me muut voimme niistä oppia. Sillä mielin minäkin sitä lähdin lukemaan, olen aina ollut kiinnostunut kuulemaan erilaisten yritysten tarinoita, oli ne sitten menestystarinoita tai ei.

Kirjaa lukiessa aloin ajatella asiaa, joka on pyörinyt päässäni pidemmän aikaa. Voiko minusta tulla yrittäjä? No sen olen ainakin Tiimiakatemialla oppinut, että kyllä, kyllä ainakin voi. Mutta tuleeko minusta yrittäjä? Miksi tulisi? Milloin se tapahtuisi? Nämä ovat asioita, joita pohtimalla tuntuu vain päätyvän aina samaan pisteeseen, ehkä minun ei sitä vielä tarvitsekaan tietää. Taivas + Helvetti avasi kuitenkin uusia ajattelumalleja yrittäjyydestä, sytytti lisää mielenkiintoa ja halua kokeilla sitä itse.

Puhun nyt siis tulevaisuudesta Tiimiakatemian jälkeen, toki tiimiyritystä pyörittäessä olen tietyllä tavalla yrittäjä, mutta olenko sitä sen jälkeen. Yksi suurimmista motivaattoreista, mikä minua ajaa kohti yrittäjän elämää on se, että saa toteuttaa itseään ja tehdä juuri sitä mitä itse haluaa. Niklas Hedin sanoin ”Tajusin, että se on varmin keino järjestää asiat niin, että saan tehdä siistejä juttuja” Ongelmana on vain se, etten oikein vieläkään ole keksinyt mikä se juttu sitten olisi. Ehkä parasta on vain lähteä katsomaan ja kokeilemaan, mitä maailmalla on tarjota. Nyt Tiimiakatemialla siihen vielä luodaan hyvät olosuhteet.

Kirjassa Satu Kontinen  niminen nainen elää melkoista elämää, reissaa ympäri maailmaa perheensä kanssa ja tekee työt aina illan pimennyttyä, oli hän sitten Karibianmerellä tai Floridassa. Tällainen elämäntyyli inspiroi minua, ansaitsee elantonsa riippumatta ajasta tai paikasta, näkee maailmaa ja saa nähdä ja kokea paljon asioita. Elämästä täytyy pystyä nauttimaan. Niinkuin Nykäsen Mattikin sen totesi, elämä on ihmisen parasta aikaa. Itse näkisin mielelläni itseni vaikka ympäri vuoden maailmalla, kiertelemässä rallin mm-sarjan osakilpailuja ja viettäen aikaa erilaisten ihmisten kanssa. Siinä olisi sitä jotain.

Uskoisin, että minulla on monia ominaisuuksia, luonteenpiirteitä, joista voisi olla hyötyä yrittäjän elämässä. En ole hermoheikko ja pärjään kovemmankin paineen alla, osaan tehdä montaa asiaa jotenkin, mutta harvaa erinomaisesti. Jukka Jokiniemen tarinan luettuani huomasin, että vaikka joku tärkeältä tuntuva ominaisuus puuttuisi, silti pystyy toteuttamaan omia unelmiaan ja edetä vaikka miten pitkälle. Jokiniemen rasitteena on sokeutuminen, tästä huolimatta hän on luonut suuren ja menestyvän valaisinvalmistajan, jota hän itse johtaa edelleen. Se kuulostaa hurjalta. Miksen minä pystyisi tekemään omaa juttuani, varsinkin kun vielä havaitsen ääntä ja valoakin melkoisen hyvin.

Yksi ongelmani on ehkä se, että olen kasvanut pienen ikäni yrittäjyyden parissa ja ollut mukana perheyrityksen toiminnassa ja nähnyt ylä- ja alamäet. Monet asiat yrittäjän elämästä vaikuttavat minulle itsestäänselviltä. Olen omaksunut sen normaalina tapana tehdä töitä. Mutta vasta nyt myöhemmin olen alkanut miettiä, tarvitseeko elämän olla sitä, jotta pääsisi tekemään sitä mitä haluaa ja tarvitseeko sitä hommaa tehdä ympärivuorokautisesti. Näihin kysymyksiin en ole vieläkään löytänyt vastauksia, mutta ainakin saan kokoajan uusia näkökulmia ja tässäkin pätee sanonta, täytyy mennä kauas nähdäkseen lähelle. Minulle yrittäjyys ei ole mikään pakkomielle, vaikka se kiinnostaakin. Aion ottaa selvää monenlaisista asioista mitä voin tehdä ja yritän päästä mukaan mahdollisimman erilaisiin projekteihin.

Tällähetkellä Tiimiyrityksessämme olen mukana useassa eri projektissa, kahdessa projektipäällikkönä, yhdessä projektin johtoryhmässä ja osassa enemmän tekijän roolissa, kuin päättämässä.  Se on tietoinen valinta, että pääsee kokeilemaan eri tapoja olla mukana projektityössä. Johtamisessa on haasteita ja sitä haluan oppia, mutta yhtälailla projekteissa voi oppia hyviä alaistaitojakin. Nämä kaikki ovat varmasti tärkeitä taitoja, puhutaan sitten yrittäjänä toimimisesta tai jonkun muun palkkalistoilla työskentelystä.

Taivas + Helvetti kirjasta jäi käteen paljon oppeja, miten yleensä vaikeuksista on mahdollista selvitä ja että omaan tekemiseen uskomalla voi saavuttaa suuriakin juttuja.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!