Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minustako yrittäjä?

Kirjoitettu 22.05.20
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minustako yrittäjä?
Kirjan kirjoittaja: Manne Pyykkö
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 3.6. Yrittäjyyden käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minustako yrittäjä? – Manne Pyykkö

Noniin tällä kertaa esseiden parrasvaloissa Manne Pyyköltä tuhti pläjäys asiatekstiä yrittäjyydestä. Kirjassa oli n. 300 Sivua, mutta se tuntu enemmänkin tiiliskiveltä lukiessa, sillä asiaa oli ja paljon. Kirja sisälsi oikeastaan kaiken mitä yrittäjyyttä pohtiva voisi tarvita, aina liikeideasta tuloksen tekemiseen.

Minustako yrittäjä?- tarjosi todella paljon tietoa ja pohdittavaa, mutta näin yrittäjyyden ”valinnan tehneenä” (tiimiyritys) päätin keskittyä liikeideoihin liittyviin kappaleisiin, sekä tuotteistuksen saloihin.

Manne päräyttääkin heti kirjan alussa, että alkeellisimmankin liideidean pitäisi pystyä vastaamaan kolmeen kysymykseen!

1. Pystynkö saamaan aikaan jotain merkityksellistä?
Kysymyksessä pureudutaan heti yrittäjyyden perusasian äärelle ”pitää olla jotakin mitä myydä” ja ihanteellisesti tämä olisi jotakin missä olet paras ja josta joku on valmis maksamaan. Harvoin asia tietenkään näin on, ainakaan alottaessa. Mukaan kuuluu kumppanit, osaamiset, kokemukset, suhteet, vaiva/työ ja raha jne. Jotka muodostavat menestyvän yrityksen.

2. Kenet saisin ostamaan minulta?
”Kaikki on kulua ennenkuin jotain myydään” Tässä konkretisoituu aikaansaamisen merkityksellisyys. Yrityksellä pitää olla jotain mitä myydä, mutta sekin on turhaa ilman kaupan syntymistä. Myynnin välttämättömyys alleviivaa sen tärkeyttä. Tähän kategoriaan kuuluukin kaikki markkinoinnista tuotteistamiseen ja itse myyntityöhön, joka on ns. kirsikkana kakun päällä.

3. Onko se kannattavaa? (numerot)
”Jos ei ole katetta, ei ole liiketoimintaa” On siis ensiarvoisen tärkeää liikeideaa perustettaessa pohtia tarkkaan omia kulueriä, mahdollisia tulonlähteitä, sekä analysoida kilpailijoita. Harva liikeidea kuitenkaan on alusta lähtien pelkkää plussaa, joten laskelmat tulee tehdä pidemmälle aikavälille ideaa puntaroidessa.

Mitä näistä nyt sitten jäi käteen? Kasviskaiffareissa ideamme kumpusi ajatuksesta luoda asiakkaalle helppoutta arkeen ja madaltaa kynnystä kokeilla uusia reseptejä. Kasvissyönti ylipäätään toimi meille ajatuksena tuoda jotain hyvää ja merkityksellistä koko maailmalle, aina sen terveellisyydestä eettisyyteen asti. Tuotteistaessa ideaamme päätimme kuitenkin suunnata sen pääajatuksen juuri arjen helpottamiseksi, eikä niinkään saasteiden pienentämisen tai eettisyyden ajatus edellä. Tästä saammekin varmasti dataa ostoprosessia tutkiessamme ja asiakaspalautteita hamutessa. Mitä tulopuoleen tulee, niin päätimme suorittaa nopean kokeilun ennen idean viilaamista loppuun ja kerätä juurikin asiakkailta niitä tärkeitä mielipiteitä. Saimme verkkosivut (melkein) valmiiksi ja aloitimme heti myynnin, kun oli mahdollista. Ensimmäisestä kokeilusta jäimme muutaman lantin tappiolle, mutta uskon, että tästä laskelmat tehneenä ja hiukan fiksumpana pystymme jatkuvasti parantamaan kannattavuutta myynnin edetessä.

Koko tiimiakatemiaa pohtiessani päädyin tulokseen, että aksun suurin etu ja myös suurin sudenkuoppa on se, ettei tuloksen tekemiseen ole lähes mitään painetta. Koko tiimiyrittäjänä toimimisen ajan saamme opintotukea, joka poistaa paineen omasta toimeentulosta. Tiimiyritys taas koostuu yleensä yli 10henkilöstä, jolloin yhden ihmisen taloudelliseksi panokseksi riittää hyvinkin pieni osuus. Varsinkin yhteiskassaa käyttäessä on mahdollista piiloutua sellaisten tiimiläisten varjoon, jotka kantavat suurimman osuuden rahoista firman kassaan. Toisaalta en usko, että tiimiakatemian ajatuksena on kehittää tiimejä, jotka pystyvät tekemään mahdollisimman paljon rahaa firman kassaan, vaan synnyttää rohkeita tiimiyrittäjiä sloganinsa mukaisesti. Mielestäni tämä koostuu uskalluksesta tehdä paljon, erilaisia kokeiluja ja ottaa oppia niistä.

Jos tiimiakatemian jälkeen pohdin jatkavani yrittäjyyttä otan varmasti tämän kirjan käteen ja lueskelen uudemman kerran.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!