Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minuutissa muutokseen

Kirjoitettu 05.01.13
Esseen kirjoittaja: Hanne Eskelinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Minuutissa muutokseen
Kirjan kirjoittaja: Richard Wiseman
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja on saanut alkunsa kirjoittajalle osoitetusta kysymyksestä, että onko nopea muutos mahdollinen. Kirjoittaja on alkanut tutkia asiaa ja on sitä kautta löytänyt useammalta alalta lukuisia tutkimuksia siitä kuinka nopea muutos on mahdollista ja tilanteet usein yllättäviäkin. Kirja esitteleekin lukemattoman määrän erilaisia tutkimuksia ja pyrkii perustelemaan nopean muutokseen liittyviä pieniä asioita näillä tutkimuksilla. Mietin jos saisin omaan elämääni nopeita muutoksia kirjan avulla.

Onnellisuus

Hymyileminen on yksi helpommista tavoista lisätä omaa positiivisuuttaan ja onnellisuuttaan. Hymyn tulee olla aito, aidon hymyn voi houkutella esiin vaikka muistelemalla tilannetta kun tapaa parhaan ystävänsä. Aitoon hymyyn vastataan yleensä hymyllä ja hymyillessä on vaikea olla negatiivinen. Muistan Brasiliasta erään workshopin, jossa yleinen ilmapiiri oli todella väsynyt. Post-motorolaa läpikäydessämme eräs tyttö sanoi yhdelle tiimimme jäsenistä, että ihanaa kun hän jaksaa aina vain hymyillä, koska hänen hymyynsä on pakko vastata hymyllä ja hymyileminen tuo lisää energiaa.

Kirjaa lukiessa havaitsin toisenkin asian joka tuo onnellisuutta ja olen käyttänyt sitä aiemmin tajuamatta syitä sen takana. Rahan käyttäminen muihin tuo onnellisuutta ja toisaalta taas lahjaksi pitäisi antaa elämyksiä, ei tavaraa. Olen pienestä pitäen tykännyt antaa muille lahjoja ja ilahduttaa jollain pienillä teoilla. Nyt joulun alla harmittaa, kun olen johtanut itseäni niin huonosti, ettei ole ollut aikaa miettiä miten voisin joulun kunniaksi ilahduttaa kavereitani. Omat joululahjatoiveeni liittyvät usein elämyksiin, eivät niinkään materiaan. Tänä vuonna vanhempien kysyessä joululahjatoiveita listalla ykkösenä oli matka Lontooseen, koska eräs hyvä ystäväni asuu siellä.

Motivointi

Kirjassa esitellään tutkimus, joka vähentää vitkastelua. ”Ihan vain muutaman minuutin” –sääntö saa ihmiset tekemään asiat ajallaan, koska asian aloitettuaan he tuntevat suurta tarvetta tehdä asia loppuun. Olen huomannut, että tämä toimii ainakin itselle. Vain muutama minuutti saattaa helpostikin venyä pidemmäksi ajaksi ja tavoitteeni on viedä tämä käytäntöön myös kirjojen lukemisessa tulevana keväänä. Voisiko Innomo hyödyntää tätä keinoa keväällä esimerkiksi kirjoihin tai opintojenkirjaamiseen liittyen. Meillä on ollut suuria haasteita siinä, että kirjat luetaan ja opinnot kirjataan ajallaan. Mitäpä jos alkaisimme hyödyntää tätä ”ihan vain muutaman minuutin” –sääntöä näihin asioihin liittyen. Esimerkiksi lukisimme kaikki vähän joka päivä ja kirjaisimme päivät tunnit ylös.

Luovuus

Kirja kehottaa käyttämään seuraavaa metodia saamaan aikaan luovempia ratkaisuja: Keskity haasteeseen, sen jälkeen tee jotain aivan muuta, ratkaise vaikka sanaristikkoa tai sudokua, ja sen jälkeen palaa takaisin haasteeseen ja kirjoita ylös sen kummemmin pohtimatta mieleesi juolahtavat erilaiset ajatukset ja mahdolliset ratkaisut. Myös leikkiminen ja näkökulman muutokset lisäävät luovuutta.

Kirjan mukaan kasvit ja luonto lisäävät myös luovuutta. Jäin pohtimaan onko tämä osa syynä siihen, että kaikki koulutusohjelmat ovat aina jossain luonnon keskellä. Kirjassa kehotetaan lisäämään luovuutta asettamalla omaan työtilaan kasvi tai kasveja. En ole tätä itse tehnyt, mutta kotona huomaan hakeutuvani työskentelemään mieluummin keittiöön, jossa on kasveja kuin että jäisin tekemään asiat omaan huoneeseeni.

Vetovoima

Ihmisiä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita toisista ihmistä, pidetään yleisesti ottaen vetovoimaisina ja karismaattisina. Luultavasti loppujen lopuksi on vain kyse siitä, että ihmiset rakastavat puhua itsestään ja tulla kuulluiksi ja siksi nauttivat ihmisten seurasta jotka kuuntelevat heitä. Tällaiset henkilöt myöskin päästetään helpommin fyysisesti lähelle ja he osaavat oivallisesti, todennäköisesti tiedostamattaan, käyttää yhtä yksinkertaisinta, mutta toimivinta suostutteluvinkkiä, kevyttä sipaisua olkavarteen pyynnön hetkellä. Kirjaa lukiessani mietin itsekin käyttäväni tätä yllättävän paljon tilaisuuden niin salliessa. Yritin miettiä miksi toimin näin jo ennen kirjan lukemista, mutta en osaa sanoa miksi.

Stressi

Kirjan mukaan klassisen musiikin kuuntelu alentaa verenpainetta ja aurinko parantaa ihmisten mielialaa. Itselläni ainakin auringon määrä vaikuttaa omaan mielialaani. Syksyllä Brasiliassa oli auringonvaloa noin 15 tuntia päivästä ja vietimme usein paljon aikaa ulkona matkustaessamme asiakastapaamisille. Kun palasin takaisin Suomeen koin elämäni suurimman järkytyksen. Olin osannut varautua kylmyyteen, mutta olin unohtanut pimeyden ja huomasin yhtäkkiä olevani sekä todella väsynyt että allapäin. Olen miettinyt paljon voiko tämä johtua pelkästään auringonvalon määrästä vai liittyykö tähän muutakin. Todennäköisesti liittyy, mutta koen, että pimeys ei ainakaan nosta mielialaani. Klassisen musiikin verenpainetta alentava vaikutus hämmentävää. Klassinen musiikki auttaa rentoutumaan mikä puolestaan laskee verenpainetta.

Päätöksenteko

Vanha sanonta ”joukossa tyhmyys tiivistyy” sanonta taitaa pitää paikkansa. Kirjan mukaan ihmiset tekevät ryhmässä usein järjen vastaisempia päätöksiä kuin yksin. Mistä tämä sitten johtuu ja näkyykö tämä Innomon toiminnassa? Olemme erityisesti pinkkuvuoden aikana tehneet monia täysin järjettömiä päätöksiä kuten, että jos kirjoja ei lueta ajoissa niin saa 200e sakon tai että kaikkien on oltava aina toimistolla klo.8-16. Tälläinen päätöshän ajaa siihen, ettemme pysty käymään asiakkaissa, jonka kautta emme voi myöskään ansaita mitään. Onneksi olemme tiiminä kehittyneet ja oppineet, ettei päätöksiä välttämättä kannata puristaa kasaan heti, varsinkin jos käytettävissä oleva aika on rajallinen.

Kirjassa todetaan, että ihmiset jäävät hyvin usein katumaan päätöksiään tai sitä etteivät ole tehneet jotain. Olen joskus aiemmin lukenut aiheesta ja silloin tein päätöksen, että jos mietin vakavasti esimerkiksi tekeväni jotain, niin silloin sitä pitää kokeilla. Tämä päätös liittyy ennemminkin kokemuksiin kuin materiaan. Tämä on johtanut minut tekemään asioita, joita olen pelännyt, kuten esimerkiksi riippuliitämisen kokeiluun  ja samalla poistanut pelkoja, kuten pelon korkeista paikoista.

Käytäntöön vietävät asiat kootusti:

  1. Hymyileminen
  2. ”Ihan vain muutaman minuutin” –sääntö etenkin kirjojen lukemisessa
  3. Muistan olla kiinnostunut muiden ihmisten tekemisistä

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!