Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minuutissa muutokseen

Kirjoitettu 22.10.13
Esseen kirjoittaja: Johanna Mantila
Kirjapisteet: 2
Kirja: Minuutissa muutokseen
Kirjan kirjoittaja: Richard Wiseman
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minuutissa muutokseen

Richard Wiseman

 

Minuutissa muutokseen – kirja kertoo miten mieliala, muisti, suostuttelu, vitkastelu, sinnikkyys ja ihmissuhteet vaikuttavat elämäämme ja miten voimme kohentaa oloamme pienellä vaivalla ja helpoilla keinoilla.

 

Kirjassa tukeudutaan moniin erilaisiin psykologisiin kokeisiin, joiden perusteella Psykologi Richrd Wiseman on kehitellyt lukuisia itsensä tutkiskelun ja onnellisuuden lisäämiseen käytettäviä testejä ja keinoja. Kirjaa lukiessaan oikein äimästyy, kuinka helpoilla ja yksinkertaisilla asioilla voi lisätä omaa sekä muiden onnellisuutta. Riittää kun ostat kasvin ja kirjoitat oikeanlaista päiväkirjaa. Se tuo myös monia yllättäviä oppeja erilaisiin tilanteisiin. Tunnistat niksit hyvään parisuhteeseen, osaat ennustaa miehen maskuliinisuutta etusormen ja nimettömän pituudesta, opit tunnistamaan, kun joku valehtelee. Tiedät kuinka tehdään hyvä päätös, jota et joudu katumaan ja kuinka saat vitkastelijan hommiin.

 

Vaikkakin osa kirjan lukuisista opeista on vain hauska tietää. Oli siellä myös monia asioita, joista on hyötyä ihan työelämässä. ”Ihan minuutti vain”- sääntö on esimerkiksi loistava keino saada vitkastelijat hommiin. Siinä tarkoituksena on saada vitkastelija tekemään tai pohtimaan kyseessä olevaa hommaa ihan vain minuutiksi. Tämän jälkeen alkukantainen ihmisen tahto hoitaa asiat ja halu stressi-tilanteen poistamisesta puskevat ihmisen hoitamaan asian loppuun asti.

 

Kiperissä päätöksen teko kysymyksissä on hyvä myös noudattaa kirjan niksejä. Päätettävään asiaan tutustutaan, jonka jälkeen aivoille annetaan jotain ihan muuta, mutta kuitenkin älyllisesti haastava tekemistä(anagrammeja ym.) Tänä aikana alitajunnan järkevä tyyppi työstää päätökseen liittyviä asioita ja punnitsee eri vaihtoehtoja tarkoin. Pienen aivojumpan jälkeen päätöksen teko on helpompaa ja selvempää.

Myös niinkin pieni asia, kuin toimistoon hankittu kasvi tuottaa hyvää mieltä ja vähentää stressiä mikä taas puolestaan parantaa ideointi kykyä jopa 15%.

 

Ja mitä tavoitteisiin tulee, on tutkitusti tehokkaampaa visualisoida itsensä tekemässä käytännön asioita, joita päämärän saavuttaminen vaatii, kuin haaveilla unelmiensa toteutumisesta.

 

Minulle itselle kirja oli antoisa työkalu. Esimerkiksi aloin kirjan innostamana kirjoittamaan uudelleen päiväkirjaa. Se auttoi minua löytämään kirjoittamisen uudelleen apuvälineenä, mihin olin sitä ennenkin ”tietämättäni” käyttänyt. Kirja tuo esille tieteellisiä todisteita kirjoittamisen hyvyydestä. On tutkittua, että kirjoittaminen avaa ihmismielen koukeroita ja tällöin ihminen ymmärtää ja käsittelee paremmin omia ajatuksiaan esimerkiksi traumaattisten kokemuksien tai vaikkapa tavoitteiden kohdalla. Opin kirjasta myös kuinka tärkeää on keskittyä elämän pieniin, hyviin asioihin, sillä jokaisessa asiassa on myös valoisat puolensa. On tärkeää nauttia myös välistä joutenolosta sen sijaan, että stressaannutaan siitä, kun yhtä-äkkiä onkin vapaata. Vielä kun muistaisi nauraa joka päivä vartin verran onnellisuus olisi taattu pitkäksi aikaa.

 

Onnellinen ihminen on Yrityksen etu. Sillä onnellisuus ei ole surausta menestyksestä, vaan se aiheuttaa menestystä. Siksi suosittelenkin tätä kirjaa kaikille.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!