Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minuutissa muutokseen

Kirjoitettu 14.12.14
Esseen kirjoittaja: Emma Kyyrä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Minuutissa muutokseen - Mieti vähän, muuta paljon
Kirjan kirjoittaja: Wiseman
Kategoriat: 1. Oppiminen

Minuutissa muutokseen, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Tartuin kirjaan ajatuksenani kerätä oppeja tulevaan johtoryhmän jäsenen rooliin. Kirja ei kuitenkaan ennakkoajatuksistani huolimatta ollut johtamisen kirja, vaan henkistä kasvua.

 

Olin lopettamassa lukemisen ensimmäisten sivujen jälkeen faktan paljastuessa, mutta jostain syystä sivut kääntyivät tasaiseen tahtiin, eikä lukemiselle tullut loppua.

 

Kuluneen syksyn aikana olen lukenut yllättävän paljon henkisen kasvun kirjoja. Tarkempaa syytä tähän lopputulokseen päätymiseksi en osaa sanoa, mutta ehkäpä tämä onkin ollut ihan hyvä vuokratiimiliiderinä toimimisen ohelle, ja toisaalta taas muiden projektien vähyydelle.

 

Onnellisuus

 

Olen havahtunut siihen, että olen viime kuukaudet ollut lähes yhtä onnellinen kun pienenä. Eli siis huomattavasti onnellisempi kuin esimerkiksi vuosi tai kaksi sitten. Wiseman antoikin minulle yllättäen vastauksia, mitkä seikat ovat saattaneet johtaa tähän autuaaseen onnellisuuteen.

 

Kaikki ovat kuulleet lausahduksen siitä, kuinka raha ei tuo onnea.

Olen vähentänyt ostamista ja kuluttamista huomattavasti aiemmasta, ja ollut onnellinen. Olen pärjännyt hyvin ilman viikottaisia vaateostoksia, ilman uusia lakanoita, verhoja ja kattiloita.  Oikeastaan olen ostanut vain kaikkea välttämätöntä, enkä ole kaivannut yhtään enempää. En päättänyt vähentää ostamista, en päättänyt alkaa säästämään enkä ole huolestunut kulutustottumuksistani. Syynä ostelemisen loppumiselle on ennemminkin ollut vapaa-ajalla viihtyminen, ja se että ahdistun ruuhkasta. Tai oikeastaan siitä, jos kaupassa on muita kuin ylhäinen yksinäisyyteni.

 

Wiseman toi esille lukuisten tutkimustulosten kautta, kuinka antaminen ja ystävälliset teot tuovat onnea. Olen luonnostaan tai kasvatuksen vuoksi ollut aina antelias ja avulias. Tiimiakatemialla aloittaessani suurin shokki oli se, kun ihmiset toisinaan tosissaan, toisinaan vitsillä pyysivät rahaa kaikesta. Olen edelleenkin yhteiskassan puolesta juurikin siksi, että tiimin sisällä avustettaisiin pyytettömästi.

Vuokratiimiliiderinä toimiminen on ollut tähän saakka eniten iloa ja onnea tuova projektini. Tehtäviinhän kuuluu lähinnä ajan, avun ja vinkkejen antaminen, ja kaltaiselleni kyseinen on tuottanut suunnatonta iloa. Enkä nyt liiottele lainkaan. Harmittaa jo valmiiksi, kun tiedän, että jäljellä on enää lyhyt joulukuu.

 

Vuokratiimiliiderinä toimimisen myötä uskaltauduin myös Mittavan johtoryhmään, ja tulen varmasti tulevana vuonna antamaan aikaa enemmän Mittavalle, ja etenkin projekteille, joissa tiedän pystyväni aina jotain apua antamaan. Ja vaikka en oikeasti osaisikaan auttaa, on avun ja ajan antaminen eleenä jo onnellisuutta ja muuta edesauttavaa.

 

Ja jottei VTL pestin ylistäminen onnen tuojana jäisi lyhyeen, mainitsempa vielä, että itselleni varmasti mielialaan ja elämänlaatuun vaikuttanut seikka on myös se, etten vain ole voinut kiukutella, ja olen jatkuvasti kiinnittänyt huomiota kärsivällisyyteeni ja käyttäytymiseeni. Ei sillä, etteikö tunteita saisi näyttää tai olla toisinaan pahalaa päällä, mutta mikäli kyseisiä elämän varjopuolia ei jatkuvasti myllytä ja tuo esille, eivät ne myöskään paina mieltä samassa määrin. Wiseman kehotti onnellisuutta etsivien hymyilemään ja esittämään onnellista, ja olen kyllä huomaamattani mutta  kuitenkin tiedostaen pyrkinyt tähän.  Olen myöskin pyrkinyt antamaan pinkuille mahdollisimman positiivisen kuvan Tiimiakatemiasta, myös asioista, joista en itse ehkä pidä, joten tämä on muokannut omaa mieltäni positiivisemmaksi.

 

Vinkkejä akatemialaisen onneen:

Auta kaveria. Hyödytte molemmat.

Hymyile etenkin aamulla tovereillesi, päivä lähtee paljon paremmin käyntiin.

Pyri joka päivä olemaan epäitsekkäämpi kuin olit eilen.

Maksa mieluummin elämyksistä. Näin tuet myös mitä luultavimmin ihmistä idean takana.

 

Kirjassa puhuttiin siitä, kuinka puhuessasi toisesta selän takana, kyseiset ominaisuudet liitetään sinuun. En epäile kyseistä yhtään, ja uskaltaisin jopa sanoa asian jossain määrin olevankin niin. Olemme monesti tiimissämme pohtineet sitä, kuinka osunut kritiikki tai kehityskohde helposti saa ihmisen loukkaantumaan tai puolustuskannalle. Usein nämä ovat merkkejä siitä, että palautteen vastaanottaja tunnistaa kyseiset piirteet itsessään heikkouksiksi.

 

Ryhmätyöskentely

 

Useammassakin kirjassa esitetyistä tutkimuksista puhuttiin käyttäytymisestä ryhmässä. Mitä tapahtuu, kun kokkeja on useampia sopan ääressä? – Kukaan ei tee mitään. ”Joku muu” on myös se, joka auttaa hätään joutunutta, joku muu korjaa tilanteen. Mitä enemmän ihmisiä on, sitä harvemmin ”joku muu” löytyy. Joku muu vierailee Tiimiakatemiallakin erittäin usein. Mittavassa joku muu ei enää hirvittävän usein tule kylään, vaan olemme löytäneet itsestämme joku muun. Tai ainakin minä olen, sillä taivun usein olemaan joku muu. Tai tekemään jonkun muun homman.

Ryhmän päätöksenteosta ollut kirjoitus myös laittoi ajatukset virtaamaan. Tutkimuksen mukaan ryhmät tekevät riskialttiimpia päätöksiä yksilöön verraten.

Vosisiko kyseinen ilmentymä johtua myöskin ”joku muu” efektistä? Mikäli ei kovin tiivis ryhmä lähtee tekemään päätöksiä, on helppo päätyä haastavampaan tai riskialttiimpaan lopputulokseen, sillä toteutusvastuu ei ole itsellä. Mikäli taas yksilö tekee päätöstä, hän ajattelee itseään jo valmiiksi toteuttamassa asiaa, joten tulos on maltillisempi.

 

Luovuus ja joustava- ja epätyypillinen ajattelu

 

Muutama viikko sitten olin JAMKin innovaatioviikolla apuvalmentajana. Oli mielenkiintoista seurata, kuinka sekalaiset ryhmät alkoivat työskentelemään yhdessä, ja kuinka he vierastivat ideointia. Pohtiessani, kuinka opiskelijoiden ideat saisi lentoon, ehdotin yhdelle ryhmälle koulun tiloista poistumista, edes hetkeksi. Kyseinen ryhmä innostui, ja kävi vartin ajan ulkona. Tullessaan sisälle he kirjoittivat kovalla sauhulla postiteille ideoitaan minisammuttimen myyntikanaviksi. Kyseinen ryhmä oli ainoa, joka sai vaadittavan määrän ideoita.

 

Koska oma keskittymiskykyni ei ole huippuluokkaa, käytän usein erilaisia konsteja taltuttaa levottomuus. Vuokratiimiliiderinä toimiessani tavoitteena on ollut kehittää keskittymistaitojani, ja etenkin lieventää niiden ilmenemistä ympäristöön. Huomasin käyttämieni keinojen olevan hyvin lähellä kirjassa mainittuja luovuuden ja toisenlailla-ajattelun menetelmiä.

 

Sytyke: Pohdi ensin asiaa kuumeisesti, ja tämän jälkeen tee hetken aikaa jotain ihan muuta.

Itse päädyn helposti selailemaan kännykkääni, ja olen nyt pyrkinyt aina etsimään netistä jotain uutta tietoa. Parhaimmaksi olen kokenut facebook sivun Architecture & Design, jonka feed täyttyy toinen toistaan mielenkiintoisemmista linkeistä.

 

Näkökulma: Kuvittele asiaa tai ongelmaa uudesta näkökulmasta, kuten lapsi, taiteilija, poliitikko, idiootti, tai kuka tahansa muu ajattelisi.

Uskokaa tai älkää, mutta tämä toimii loistavasti treeneissä. Käännä aivosi lapsi- tai poliitikkomodelle, kun olet itse sisäistänyt aiheen, ja ajatus alkaa karkaamaan. Jaksaa taas keskittyä!

 

Leikki: Pidä hauskaa ja hauskuttele. Katso vaikka tämä https://www.youtube.com/watch?v=Bf7xIjz_ww0 , leiki photoshopilla, päätä sanoja, joita käytät seuraavassa puheenvuorossasi.

Itselläni leikki tulee luonnostaan, sillä pidän pienestä pelleilystä. Treenien tauoilla olen pyrkinyt aina saamaan itseni nauramaan, sillä vaikka aihe olisi kuinka vakava tai puuduttava, nauru pidentää silti ikää!

 

Luonnon merkitystä en ole aiemmin miettineeksi luovuuden lähteenä. Kirjassa syy yhdistettiin luovuuden väriin, vihreään, joten en tiedä onko suomessa talvella ulkoilemisesta kirjan kuvailemaa hyötyä.

 

Oli sitten kyseessä luovuus tai kärsivällisyys, itselleni aamulenkki on elinehto. Viimeisen viiden vuoden ajalta ei löydy onnistunutta päivää, jolloin lenkki olisi jäänyt väliin. Useimmat kanssani joskus jotain tehneet ovat varmasti kuulleet suustani joko lauseen ”Oota, kerron huomenna lenkin jälkeen”, tai ”Tänään lenkillä keksin että…”, joten itselleni luovuuden nappaamiseen auttaa aina liikunta. Myös illalla tai kesken päivää!  (Ps. Saa pyytää lenkkikamuks :D)

 

 

Kirjan loppupuolella oli vielä persoonallisuustesti, ja tällaisena hömpänpömpän kuluttajana innostuin testin tekemään. Kuten aiemminkin kyseisenlaisia testejä tehdessäni, päädyn yllättymään, kuinka epäjohdonmukaisesti toiminkaan. No, tällainen olen!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!