Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mitä flown saavuttaminen vaatii

Kirjoitettu 31.01.16
Esseen kirjoittaja: Noora Suokas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mitä optimisteilta voi oppia
Kirjan kirjoittaja: Nicolas Jacquemot
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin kirjan ”Mitä optimisteilta voi oppia”, kirjassa kerrottiin positiivisen psykologian vaikutuksesta, flown synnyttämisestä, onnellisuudesta ja hyvistä tavoitteista.

Flow
”Flow on ”tila, jossa ihminen on niin syventynyt toimintaansa, että mikään muu ei tunnu merkitsevän mitään; kokemus itsessään tuottaa niin suurta iloa, että ihminen on valmis maksamaan siitä jopa suuren hinnan voidakseen tehdä sitä, mitä tekee.” ”

Itse olen saavuttanut flow-tilan useammankin kerran ommellessa. Itselleni ompeleminen täyttää lähes kaikkai flown syntymistä edistävät asiat. Flow tilan syntyminen vaatii kahdeksan osatekijää, jotka vaikuttavat flown syntyyn.

  1. Tekemisen on oltava haastavaa ja vaadittava henkilökohtaisia voimavaroja.

Flow syntymistä edistää se, että tekemisellä on tavoitteet ja säännöt. Sen ilmenemiseen vaaditaan myös sitä, että ihminen käyttää jotain olemassa olevia taitojaan. Tehtävän täytyy myös haastaa tekijää, sillä tasolla, ettei se ole liian helppoa muttei myöskään liian vaikeaa.

Omalla kohdallani ompelemisessa kaikki nämä kohdat toteutuvat, sillä lähes aina minulla on tavoitteena saada tuote valmiiksi tiettynä päivänä. Helponkin tuotteen tekemiseen voi tehdä sellaisen aikataulun, että haastetaso kasvaa sen takia. Ompelussa on jo itsessään tietyt säännöt ja lainalaisuudet joita täytyy noudattaa, että tuote onnistuu.

 

  1. Tekemiseen on uppouduttava

Tällä tarkoitetaan sitä, että tekojen ja tajunnan on sulauduttava yhteen niin, että tekeminen muuttaa automaattiseksi ja ikään kuin refleksinomaiseksi. Sinun ei tarvitse ajatella mitä teet seuraavaksi vaan, teet sen ilman sen suurempaa miettimistä.
Ompelemisessa tämä on usein helppoa, koska mietin työvaiheet jo ennalta, sitten kun teen, vain toteutan suunnitelmaa.

 

  1. Tarvitaan määrätietoiset tavoitteet ja palautetta

Kuten aiemmin mainitsin, flow-tilan aikaansaamista helpottavat tavoitteet, mutta tavoitteista tulisi myös saada jatkuvaa palautetta, jotta flow pääsee syntymään.
Esimerkiksi ompelussa suunnittelen mielessäni jonkin vaikeamman yksityiskohdan ompeluvaiheet ja alan toteuttaa niitä. Hyvin nopeasti myös näen onnistuuko tekeminen suunnitelmani mukaan vai meneekö se täysin pieleen. Saan siis heti palautteen siitä toimiiko ideani vai ei.  Luovissa prosesseissa kuten maalaamisessa flow syntyminen ei kuitenkaan välttämättä edellytä tavoitteita.

 

  1. Täysi keskittyminen tekemiseen

Yksi tunnusomainen piirre flowlle on se, että ihminen on niin keskittynyt siihen mitä tekee, että unohtaa kaiken sen ulkopuolelta. Omat ongelmat ja jopa aika tuntuvat katoavan, on vain sinä ja tekemisesi.
Ommellessa näin on käynyt varsin usein, kun teen jotain todella kiinnostavaa ja tarpeeksi haastavaa ompelutyötä unohdan helposti kellokulu, syömisen ja kaiken muun. Keskityn vain siihen mitä juuri sillä hetkellä teen.

 

  1. Epäonnistuminen ei pelota

Flow tilassa ihminen unohtaa pelkonsa epäonnistumisesta, sillä hän kokee hallitsevansa tilanteen täydellisesti. Hänellä on kaikki valta saada haluamansa lopputulos.
Omalla kohdallani tämä pitää paikkansa, harvoin pelkään epäonnistuvani jossain ompelu jutussa. Vaikka onhan niitä valtavia kömmähdyksiäkin joskus käynyt, vielä koskaan ei kuitenkaan sellaisia joita ei olisi voinut jotenkin korjata. Useissa muissa asioissa mietin kyllä paljonkin sitä, että jos en osaa tai epäonnistun, mutta ommellessa, ajatus on ennemmin ”kaiken voi korjata”.

 

  1. Ihminen ei ole tietoinen itsestään

Ihminen kadottaa itsestään ajattelemisen flow-tilassa. Hän keskittyy vain tekemiseen ja unohtaa samalla itsensä. Hän haluaa vain tehdä parhaansa. Ei ole aikaa ajatella omia kykyjään, vaan sitä vaan tekee. Samalla usein oppii joitain uutta. Flow-tila voi myös kasvattaa yksilön itsetuntoa tällä tavalla.

Ommellessa tämän huomaa ehkä siinä, kun eteen tulee jokin ongelma jota ei enne ole kohdannut. Sitä vaan tekee mitä sen mikä tuntuu oikealle ja usein ongelma ratkeaa sillä.

 

  1. Ajan kokemus on muuttunut

Flow tilassa aikakäsitys muuttuu, yleensä aika menee nopeammin kuin miltä se tuntuu, mutta voi käydä myös päinvastoin. Usein silloin kun on syvä keskittyneisyyden tilassa.
Ommellessa aika kuluu usein kuin siivillä. Välillä todella nopeasti ja välillä todella hitaasti.

 

  1. Flow-kokemus on itse tarkoitus

Flow-kokemus palkitsee meitä jo itsessään, silloin tekemisemme on niin palkitsevaa, että syntyy tässä ja nyt kokemus. Ihminen myös muistaa edellisen flow-kokemuksensa. Saamme siis palkinnon itse tekemisestämme tai toiminnastamme. Teemme siis jotain siksi, että nautimme sen tekemisestä.

Useimmiten nautin ompelemisesta todella paljon ja ehkä siksi en osaa hinnoitella työpanostani kunnolla. Koska on tavallaan hassua pyytää rahaa jostain sellaisesta minkä tekemisestä nauttii niin paljon, että voisi melkein maksaa, jotta saa tehdä sitä. Kaikissa ompelutöissä tämä ei tietenkään päde, esimerkiksi tavallisimpien korjausompelutöiden tekemisestä en nauti mitenkään erityisesti, joten ne osaan myös hinnoitella.

 

Muistan pari ensimmäistä Flow-kokemustani todella hyvin. Yksi voimakkaimmista flow-kokemuksistani oli kun korjasin kaverin pikkusiskon vanhojentanssi pukua. Olin koko korjausprosessin niin onnellinen, että melkein masensi kun se oli ohi. Suoriudun tekemisestä myös ennätys vauhdilla ja ratkoin uusia ongelmia sen suuremmin miettimättä. Juhlapukujen ompeleminen on ennen sitä ja sen jälkeenkin synnyttänyt parhaat flow-kokemukset mitä olen saanut. Varmaan siksi, että niissä edelleen riittää haastetaso sopivalla korkeudella.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!