Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mitä jää viivan alle

Kirjoitettu 01.12.13
Esseen kirjoittaja: Jugi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mitä jää viivan alle
Kirjan kirjoittaja: Marko Niskanen & Jaakko Tahkola
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mitä jää viivan alle on kirja yrittäjyydestä ja sen hyvistä sekä huonoista puolista. Kirja sisältää tarinoita eri alojen taitajista ja siitä miten he ovat saaneet toimintansa liikenteeseen tai joutuneet lopettamaan kokonaan. Kirjassa on monia esimerkkejä siitä, miten yrittäjyys vaikuttaa jokaiseen hetkeen elämässä. Se samalla avartaa näkemystä, että rohkaisee lukijaa yrittämään yhä enemmän tai miettimään asioita toiselta kantilta. Omalta osalta kirjassa ehkä hieman häiritsi se, kuinka uskontopainoitteisesti tämä oli lopulta kirjoitettu. En tiedä oliko lopullinen päämäärä todellisuudessa rohkaista yrittäjyyteen vai saada ihmiset kääntymään herran puoleen. Joka tapauksessa kirjassa oli hyviä kohtia ja niimpä aloin miettimään Innomoa ja Tiimiakatemialla oloa kirjan teesien kautta.

 

YRITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT

Varsinaiset lähtökohdat yrittäjyyteen akatemialla ovat todella erilaiset muuhun verrattuna. Jos kaksikymmentä toisilleen tuntematonta heitetään samaan kattilaan ja käsketään heidän tehdä siitä taidetta on tulos väkisinkin erilainen. Jotkut uppoavat samantien, kuin kivet pohjaan ja toiset alkavat heittää vettä laidan yli samalla, kun toiset lappavat sitä sisään. Tämä on samalla homman hienous, että huonous. Me ei olla ja ollaan yrittäjiä samanaikaisesti. Uskon kuitenkin, että Tiimiakatemia luo hyvät mahdollisuudet todelliseen yrittäjyyteen, mutta sen oikeaa raadollisuutta ei vielä täällä saa selville. Harvassa on ne, jotka oikeasti tulisivat toimeen pelkästään sillä, mitä he tällä hetkellä akatemialla touhuilevat. Eikä mielestäni heti tarvitsekaan, sillä perimmäinen tarkoitus koko hommalla on luoda mahdollisuus tuottavan bisnesidean rakentamiselle. Tällaiseen toimintaan Innomo ja Tiimiakatemia ovat ihanteellisia ympäristöjä.

Miksi minä ja muut olemme mukana? Voidaanko meitä sanoa yrittäjiksi? Yrittäjyys on yksi ammatti muiden joukossa. Uskon, että yrittäjyyden pitäisi olla samanaikaisesti sekä antoisaa, että innostavaa toimintaa, johon liittyy monia mahdollisuuksia, haasteita ja vaatimuksia. Näitä asioita on saanut akatemialla ollessa kokea ja on päässyt tekemään juttuja, joihin ei olisi muuten varmastikaan päätynyt. Kun alkaa miettimään tarkemmin syitä, miksi jotain on tullut tehtyä ja jättänyt tekemättä muuttuu se melko vaikeaksi. Miksi teemme työtä, joka ei oikeasti vie ketään eteenpäin ja miksi jätämme tekemättä hommia, joilla olisi tulevaisuuden kannalta enemmän merkitystä? Innomo haluaa kasvaa, mutta miksi. Ja määritelläänkö kasvu vain rahassa vai onko olemassa jotain muutakin. Kyllä se näin on, muutakin on olemassa. Ihmiset Innomossa ovat ottaneet hoitaakseen vastuutehtäviä, joiden arvo rahassa mitattuna on pientä verrattuna siitä saatavaan kokemukseen. Ehkä tässä on se yksi hienoista asioista, joita Tiimiakatemialta on mahdollista saada.

 

YRITTÄMISEN ARKI

Suvussa on jonkin verran yrittäjiä ja sen linkin kautta olen nähnyt ennen akatemialle tuloa, mitä se voi mahdollisesti tarkoittaa. Yrittäminen on tietynlaista aaltoliikettä, halusit tai et. Toisinaan kiirettää pukkaa loputtomiin, mutta kiireen keskellä jos tulevaisuuden suunnitelmat jäävät hataralle pohjalle on edessä todennäköisesti töyssyjä. Näin voi sanoa itsellenikin käyneen tänä syksynä. Kevät ja kesä tuli painettua täyttä höyryä eteenpäin ja kaikki panokset oli ladattu onnistumiseen Laivurissa. Sitten, kun tämä homma saatiin päätökseen olikin edessä kalenteri ilman suunnitelmia. Arki akatemialla on hyvin vaihtelevaa ja ilman kunnollista toimintasuunnitelmaa siitä ei saa otettua täyttä hyötyä irti.

Innomon arki rullaa eteenpäin puksuttavan veturin lailla. Mukana on rytmittäviä tekijöitä, kuten treenit, mutta silti jotain on hakusessa. Teemmekö töitä maailmanympärysmatkan eteen vai minkä? Tee työtä, jolla on tarkoitus. Ladotko tiiliä toistensa päälle vai rakennatko katedraalia?

 

YRITTÄMISEN VASTUU JA VAPAUS

Yrittämiseen liittyy samanaikaisesti sekä suuri vastuu, että vapaus. Vapaus luo vastuuta ja toisin päin. Kun itse on vastuussa omista tekemisistä ei voi syyttää muita. Meillä kaikilla on vastuu kehittää Innomoa parempaan suuntaan ja jokaisella on myös vapaus jättää oma jälkensä toimintaan.

Miten Innomo tulee menestymään viimeisenä vuotenaan? Paljon on asetettu tavoitteita siitä, mitä halutaan saavuttaa, kuten esimerkiksi Golden Step ja MYM kaikille. Nämä on hienoja juttuja ja, kun niissä onnistutaan kertoo se jo jotakin. Innomon pitää löytää paras mahdollinen ratkaisu siihen, ketkä lähtevät luotsaamaan tuota venettä kohti maalia. Ensimmäinen askel on jo otettu ja loput selviävät joulukuun alussa jory-treeneissä.

 

YRITTÄMISEN TAITEKOHTIA

Innomolla taitekohtia on ollut useita. Ensimmäiset olivat jo silloin, kun saavuimme taloon. Heti alkuun oli selvää ettei tapa toimia sovi kaikille. Osa lähti, toiset jäivät ja kolmannet muokkasivat tapoja lähemmäksi omia mieltymyksiään. Taitekohdista suurimpia ovat olleet yhteiskassaan siirtyminen ja sieltä paluu. Molemmissa hetkissä on ollut omat kommervenkkinsä ja ne on kasvattanut meistä jokaista. Ihmisten asema on myös vaihdellut suuresti. Toisille on ollut alusta alkaen tärkeää tuntea ja samalla näyttää merkityksensä koko maailmalle, kun taas toiset ovat tehneet asioita liiemmin välittämättä muiden mielipiteistä.

Lähestymme Innomon viimeisiä suuria taitekohtia. Johtoryhmän valinta vaikuttaa siihen, mihin suuntaan Innomon viimeisen vuoden lehti kääntyy. Ihmisillä ei ole enää kovin kauan yhteistä aikaa yrityksessä jäljellä, joten nyt on aika tehdä ratkaisuja!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!