Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mitä jos baobabit kasvavat liikaa?

Kirjoitettu 11.05.16
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Pikku Prinssi
Kirjan kirjoittaja: Antoine De Saint-Exupery
Kategoriat: 1. Oppiminen

Mitä jos baobabit kasvavat liikaa?, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Mitä jos baobabit kasvavat liikaa?

 

Pikku Prinssi on monen ihmisen tuntema, ihastuttava ja tunteita herättävä tarina. Koskettavasta sadusta löytää kuitenkin asioita, jotka pistävät miettimään. Lukiessani ihailin Pikku Prinssin tiedonjanoa ja lapsen mielen viattomuutta. Pikku Prinssi on ihailtava persoona, sillä hän on rehellinen. Hän sanoo suoraan, eikä arastele epäillä. Hän ei anna muiden mielipiteiden vaikuttaa omaansa ja hän on täysin vilpitön. Pikkuprinssin kotitähdellä oli kuitenkin ongelmallisia juttuja, nimittäin baobabeja.

 

 

Baobabit ovat puita, jotka kasvavat pienestä siemenestä. Tarinassa Pikku Prinssille oli hirveän tärkeää, että hänen tähdellään kasvavat baobabit kitketään heti pois, ennen kuin ne kerkeävät kasvaa isoksi ja vallata koko pienen tähden, koska sitten niistä ei meinaa päästä millään irti.

 

Baobabit ovat vähän niin kuin ongelmat tiimissä. Valetiimivaiheessa on tyypillistä että ongelmia ja konflikteja ei kitketä pois heti niiden alkaessa, vaan niiltä suljetaan silmät ja niiden annetaan kasvaa vapaana. Aiton ongelmat ovat olleet vähän niin kuin baobabit. Olemme olleet jo pitkään valetiimivaiheessa, kolmas vuosi lähenee uhkaavaa vauhtia ja tässä ei enää tiedä näkyykö edes asiaan helpotusta. Katsomme toistemme tekoja läpi sormien, emme luota toisiimme ja monella on oma napa ykkösenä. Toisia autetaan sen takia että itse hyötyy, eikä siksi että se autettava osapuoli hyötyisi. Tuntuu siltä että joillakin on vain tarve yrittää näyttää olevansa muita parempia. Henkilökohtaiset suhteet tiimiläisten välillä hiertävät tiimiyrityksen toimintaa ja tilanne on monella tapaa hyvin kärjistynyt. En pidä siitä, että olemme antaneet näiden ongelmien jatkua seurauksetta näin kauan, enkä pidä siitä mitä nämä ongelmat ovat myös minulle tehneet. Nyt minustakin on tullut itsekäs.

 

Nyt pitääkin miettiä, mitä täytyy tehdä jotta nämä meidän isot baobabit saadaan kitkettyä pois. Pelottavinta on se, että en tiedä siihen ratkaisua. En enää tiedä mitä pitäisi tehdä koska johtamisen haasteet tuntuvat niin suurilta. On vaikea johtaa ketään sellaista kuka ei halua olla johdettavissa. Tässä tilanteessa Pikku Prinssi varmasti kyselisi paljon, eikä luovuttaisi ennen kuin on saanut vastauksen. Tuntuu siltä, että olemme tulleet siihen tilanteeseen, että useammalta Aitolaiselta täytyisi kysyä se suurin kysymys; ”Onko akatemia sulle sittenkään ihan oikee paikka vai pitäiskö vaihtaa Rajikselle?”.

 

Se turhauttaa, että yhteisiin juttuihin ei osallistuta. Yhteiseen hiileen ei puhalleta. Yhteisiä hetkiä, kuten treenejä ei kunnioiteta. Yhteiseen kassaan ei panosteta. Tiedän että kärjistän hiukan, mutta kärjistänkö sittenkään? Aiton tilanteesta ei voi syyttää ketään muuta, kun meitä kaikkia. Olemme antaneet pienien baobabien kasvaa aivan liian isoiksi ja nyt kitkeminen onkin sitten hankalaa. Ikävistä asioista ei viitsitä puhua, ettei toiselle tule paha mieli. Ja paha mieli tulee vain siksi, että emme osaa käsitellä asioita oikeasti asioina. Tuntuu siltä, että olemme vajonneet takaisin sinne huonoon paikkaan mistä jo koitimme hieman kavuta ylös. Ratkaisu taitaa löytyä meistä jokaisesta itsestämme. Täytyy mennä peilin eteen ja ottaa Pikku Prinssistä mallia ja palauttaa se lapsen viattomuus ja hyvä mieli. Täytyy yrittää kesyttää Aiton leijonat, niin kuin Pikku Prinssi kesytti ketun. Täytyy itse palauttaa mieleen se tiimin merkitys, jotta tiimi ei ole vain niin kuin mikä tahansa tiimi, vaan siitä tulisi taas se oma innostava tiimi, mitä se on joskus ollut.

Baobabit voi kitkeä, vaikka ne ovat kasvaneet suureksi. Ne vain täytyy kitkeä silloin, kun kaikki panostavat siihen yhdessä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!