Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mitä opin Elon Muskilta

Kirjoitettu 21.02.16
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 3
Kirja: Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future
Kirjan kirjoittaja: Ashlee Vance
Kategoriat: 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuka on Elon Musk? Elon Musk ei todellakaan ole mikään kotitalous nimi Suomessa. Vaikka Musk on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista henkilöistä mitä tällä hetkellä maailmasta löytyy, silti monilla mun ystävillä ei ole mitään käryä kuka hän on. Enemmän tunnettuja ovat Muskin yritykset Tesla ja SpaseX. Tesla on sähköautoja tuottava yritys ja SpaseX on nimensä mukaan avaruus firma joka lähettää raketteja avaruuteen. Muskin yrityksissä ihmeellistä on se että ne ovat aloja joissa ei ole pitkään aikaan tapahtunut erityisemmin kehitystä. Näillä aloilla ei myöskään ole ollut erityisemmin menestystä. Näiden kahden yrityksen lisäksi Musk omistaa ison osan Solar City nimisestä yrityksestä, joka on yhdysvaltojen suurin aurinkopaneelien toimittaja. Mistä Musk on saanut rahat näihin yrityksiin? Moni voisi luulla että hän on ollut rikas lapsesta asti mutta näin ei suinkaan ole. Hän on yksi PayPalin perustajajäsenistä sitä kautta saavutti massiiviset määrät rahaa.

Muskin liiketoimista löytyy paljon tietoa internetistä, joten en niistä ihan hirveästi tässä kirjoita. Sen verran voin kuitenkin sanoa että hän on saanut osakseen todella paljon kritiikkiä, osittain siksi että hän on lähtenyt työskentelemään todella kiistellyille aloille. Vihreä energia on kaikkien fiksujen ihmisten mielestä looginen suunta. Kun taas fossiiliset polttoaineet ovat todella massiivinen rahasampo ja työllistäjä kaikkialla maailmassa ja siksi vihreä energia kohtaa vielä toistaiseksi vakaata vastarintaa. Autoteollisuuskaan ei ole ottanut Muskia vastaan avosylein. Eli alat mille Musk on lähtenyt työskentelemään eivät ole olleet helppoja.

 

Äly

Muskin liiketoimet ovat sellaisia, mitkä vaativat valtavia alkuinvestointeja, eivätkä siksi ole fiksuja aloja lähteä työskentelemään. Se mitä Muskilta voi oppia on hänen käyttäytymismalleistaan. Mitkä asiat ovat vaikuttaneet hänen menestykseen.

Yksi käyttäytymismalleista voisi olla äly. Musk on mitä ilmeisimmin ollut melko nokkela jo lapsesta asti, mutta älyllä tarkoitan jotain vähän muuta. Älyä voi harjoitella esimerkiksi lukemalla. Hommahan menee niin että mitä enemmän sitä tietää niin sitä sitä älykkäämpi on. Ja melkein kaikesta syventävästä tiedosta löytyy kirjoitettua tekstiä. Musk mainitsee useamman kerran kirjassa että lukeminen on ollut iso osa hänen oppimistaan. Kun yhdessä haastattelussa kysyttiin että miten internet yrittäjä on oppinut raketeista, hän vastaa “Luin aika paljon aiheesta.”

Kirjassa viitataan mentorointi toimintaan ja kysymysten voimaan. Musk oli kuulemma kova kyselemään ammattilaisilta asioita. Joskus kyseinen kysely saattaa vaikuttaa vähän epäkohteliaalta tai joskus taas todella innostuneelta, mutta Muskilla kyselyn tarkoitus oli ilmeisesti kaksiosainen. Varsinkin varhaisissa vaiheissa hän oppii asioita kyselemällä. Hän hakeutui ihmisten seuraan, jotka tiesivät esimerkiksi avaruusmatkailusta enemmän kuin hän ja saattoi tentata heitä niin pitkään että oli oppinut kaiken mitä pystyy tältä kyseiseltä ihmiseltä. Toinen syy kyselemiseen oli enemmänkin johtamisen ja oman ajattelun reflektointia toisten kautta. Kysymyksillä hän halusi varmistaa että työntekijät olivat varmasti perinpohjaisesti perillä kaikista asioista. Hän myös odotti että kun hänelle esitellään joitakin asioita, pitää esittelijän tietää asia perin pohjin ja pystyä vastaamaan mihin tahansa kysymyksiin. Tällä asenteella mielestäni hän myös varmisti että faktat ovat tärkeitä.

Kirjassa useampaan kertaan muskin työntekijät puhuivat siitä että Musk on hyvin rationaalinen ihminen, jos hänelle lyö faktat pöytään ja osoittaa tieteellisesti että asioiden pitäisi mennä toisin, ei Musk epäröi hetkeäkään muuttaa omaa näkökulmaa. Musk saattaa jopa äärimmilleen työskennellä sen eteen että kriittiset asiat saadaan muutettua uutta tietoa vastaaviksi. Tästä käyttäytymismallista olisi hyötyä itse kullekin johtotehtävissä toimivalle ihmiselle. Toki tämä vaatii että johtaja on todella perillä kaikista asioista ja siitä alasta millä hän työskentelee.

 

Johdonmukaisuus

Hämmästyttävää on kuinka johdonmukaisesti Musk on toiminut. Hän on katsonut maailmaa objektiivisesti ja faktapohjaisesti ja todennut että näillä aloilla on tapahduttava kehitystä tai muuten ihmiskunnan käy köpelösti. Tämän jälkeen hän on työskennellyt alinomaan niitä tavoitteita kohti. Ennakko oletukset toteutustavasta ovat saattaneet olla väärä, ja toteutustapa on muuttunut matkan varrella, mutta lopputulos on juuri sitä mihin Musk on pyrkinyt. Vaikka on tullut todella suuria takaiskuja Musk on yhdessä työntekijöidensä kanssa etsinyt uuden tavan toteutukselle.

 

Johtaminen

Monet Muskin entiset työntekijät kritisoivat Muskia. Hänellä on kuulemma tapana asettaa epäinhimillisiä tavoitteita ja suoriutumattomuuteen ei ole selittelyä. Ilmeisesti useissa tapauksissa, joissa joku tiimijohtaja tai yksilö ei ole suoriutunut asetettuihin tavoitteisiin, on hänelle selitykseksi annettu mahdoton aikaikkuna tai jotain muita esteitä. Tämmöisissä tilanteissa Musk on saattanut irtisanoa selittäjän ja hoitaa itse työn, todistaen että se on mahdollista.

Tästä vaatimisesta olisi monelle tiimiyrityksen johtajalle hyötyä. Dialogin avulla voidaan löytää tarpeelliset tehtävät. Aina nämä tehtävät eivät kuitenkaan ole mieluisia ja siksi kukaan ei välttämättä niitä hoida. Jonkun pitää ottaa silloin vastuu ja pyytää jotakuta hoitamaan kyseinen asia. Hyvä Muskinkin käyttämä työkalu on kysyä että kuinka nopeasti pystyt tehtävän tekemään. Vastaus on yleensä kylliksi hyvä. Silloin myös tekijällä on myös henkilökohtaisesti sitoutunut tehtävään. Meillä tuo alku pyytäminen jää usein tekemättä (delegointi). Vaikka delegointi tapahtuisi saattaa jälki varmistelu jäädä tekemättä ja silloin tekijä voi vaivihkaa lakaista kyseisen tehtävän maton alle. Tässä on onneksi tapahtunut kehitystä meidän tiimissä. Ihmiset tuntevat olevansa henkilökohtaisesti vastuussa tiimille ja sille henkilölle, joka heitä on pyytänyt tehtävän suorittamaan. Asiat edistyy ja ihmiset ottavat tekemisestään vastuun.

Välillä meillä kuitenkin tarvitaan jämptiä hommien delegoimista. Konsensus siitä että jokin tehtävä pitää tehdä saadaan yleensä hyvin nopeasti aikaiseksi, tekijän löytäminen on kuitenkin usein melko vaikeaa, varsinkin jos vapaaehtoisuus menetelmällä toimitaan. Isommissa kokonaisuuksissa tosin on melko turha rupea väkisin asettamaan tekijöitä ilman tekijän mielenkiintoa. Väärän ihmisen laittaminen isoon vastuutehtävään saattaa aiheuttaa sen että työn laatu kärsii tai tehtävä jää kokonaan tekemättä.

 

Merkitys

Yksi Muskin yritysten vahvuus on merkitys tai visio. Muskin firmojen työntekijät kokevat työnsä merkitykselliseksi, koska yrityksillä on kunnianhimoiset, mutta mahdolliset visiot. Plussaa visiossa on myös se että ne taistelevat yleistä yritysmaailman käsitystä kyseisillä aloilla, jolloin työntekijät saavat lisää energiaa kapinahengestä he tietävät että ovat oikeassa vaikka moni yrittää väittää toisin. Tämä pätee eritoten Teslan kohdalla. Koko autoteollisuus, polttoaineteollisuus ja suuret finanssifirmat tuntuvat taistelevan Teslaa vastaan. Tietysti tämä voi jarruttaa ulkoista toimintaa, mutta se myös pakottaa Teslan oikeasti miettimään niitä asioita joista kuluttajat välittävät. Tällaisessa tilanteessa on Teslan työntekijäyhteistön alinomaan muistutettava tai muistettava, että miksi tässä työskennellään kun kaikki ne tahot joilla tuntuu olevan rahaa, tuntuu olevan heitä vastaan. Vastaus on selkeä, maailmalle käy huonosti, jos kukaan ei tee mitään ilmaston lämpenemisen estämiseksi. Monille tavalliset autot ovat myös muodostuneet tylsiksi. Pitkään aikaan autoissa ei ole tapahtunut mitään kovin selkeätä kehitystä. Kerrankin selkeään kehitykseen on mahdollisuus ja vielä monin puolin parempaan autoon. Sähkö on halvempi ja tehokkaampi polttoaine, huoltotarve on vähäisempää ja moni muu asia Tesloissa on huomattavasti paremmin, myös ekologisuus.
SpaceX perustuu osittain Elon Muskin lapsuuden aikaiseen skifi innostukseen. Tulevaisuuskuvat vaikuttivat lupaavilta, mutta aikuiseksi kasvettuaan hän hämmästyi kuinka vähän avaruusmatkailu on kehittynyt sitten kuulentojen. Hän selvitti että onko Nasalla avaruusohjelmaa jonka tarkoituksena olisi laittaa ihminen Marsin pinnalle. Hämmästyksekseen hän joutui huomaamaan että sellaista ohjelmaa ei ole. Myöhemmissä haastatteluissa hän on myöntänyt että ei itsekään alkuun oikein uskonut että hän pystyisi perustamaan yrityksen, joka tekee avaruuslentoja, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Tulevaisuuden visio yrityksessä on edelleen tehdä töitä sen eteen jotta miehitetyt Mars lennot olisivat mahdollisia. Useissa haastatteluissa häneltä on kysytty että “Miksi hän haluaa pistää ihmisen Marsin pinnalle.” Hän vastauksensa on kaksiosainen. Toinen perustuu siihen että jos ihmiset olisivat kahdella tai useammalla planeetalla, on todennäköisempää että ihmiskunta, ja tietoisuus säilyisi, jos tapahtuisi joku massatuho jommallakummalla planeetalla. Tämä on vähän ikävä ajatus, mutta mitä tahansa pahaa voi tapahtua milloin vain. Toinen syy on vähän pirteämpi. Vastaus on että eikö ole siistimpää, jos ihmiset olisivat multiplaneetallinen rotu, kuin vaihtoehto että ihmiset olisivat aina sidottuina yhden planeetan kamaralle. Marssiin meneminen saattaa olla mielenkiintoinen seikkailu sinne meneville ja koko ihmiskunnalle.

 

John Blåfield
Tiimiyrittäjä
ideainto.fi

Tagit: , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!