Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten elää ilman rahaa

Kirjoitettu 01.09.20
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Miten elää ilman rahaa
Kirjan kirjoittaja: Tomi Astikainen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tomi Astikainen – Miten elää ilman rahaa
Sitten esseiden estradilla valokeilassa Tomin – Miten elää ilman rahaa. Tämä on Tomin kertomus, siitä kuinka hän kyllästyi maailman menoon työelämässä ja osta, kuluta, kuole kulttuuriin. Hän päättikin jättäytyä eroon kaikesta maallisesta mammonastaan, pois lukien muutamat vaatteet ja rinkka, joka kulki selässä. Kirjassa esitellään Tomin matkailuja pitkin maailmaa rahattomana ja annetaan vinkkejä, kuinka se voisi onnistua keneltä vain. Tomi kirjassaan hehkuttaa tätä elämäntyyliä ja sitä, miten se kasvatti häntä ihmisenä näkemään länsimaalaisen kulutuskulttuurin varjopuolet kaikkine stresseineen ja sairauksineen.

Tomi kyllästyi työelämään ja lähti kiertelemään kymmeniä maita ilman rahaa. Tomi matkusti suurimmaksi osaksi liftaamalla, jota hän kirjassaan kehuukin loistavaksi matkustustavaksi. Useimmiten hän oli taitellut pahvista pienen taulun, johon oli kirjoitettu 20 km tms. Tomi kertoi, että pisin yksi kyyti 20 km taululla oli runsas 1000 kilometriä rekan kyydissä. Ruoka hankittiin dyykkaamalla kauppojen roskiksista niiden mennessä kiinni. Tomi oli sitä mieltä, että monesti kauppiaat jättivät tahalleen roskiksille menevät portit auki, jotta hänen kaltaisensa dyykkaajat pääsisivät hakemaan vielä aivan syöntikelpoista ruokaa roskiksesta ja näin vähentämään ruokajätteiden määrää. Yönsä Tomi vietti milloin missäkin, välillä ulkona yöpyen ja välillä sohvasurffatessaan. Kirjassaan hän kertoi, monesti syövänsä paremmin pummina kuin työssä käyvänä. Illalla juuri sulkemisaikaan ravintolaan marssiessaan oli tapana vain hattu kourassa pyytää ilmaista ruokaa ja selittää, että hän on päättänyt elää ilman rahaa. Useimmiten hänelle pakattiin rasiallinen ruokaa, joka muuten olisi mennyt jätteisiin ja toivotettiin hyvää matkaa. Ilmaisia laiva ja lentomatkojakin on mahdollista saada ilmaiseksi rohkeasti kysymällä. Kirjassa oli esimerkkinä, kuinka laivan terminaalissa ulostuloporttien edessä kyseltiin mahdollisia matkalippuja tai lentokentällä lentopisteitä. Ihmisten halu auttaa on yllättävää.

Tämä kirja oli kevyttä luettavaa ja toimikin ehkä enemmän viihteenä, kuin käytäntöön puskettavana asiana. Oppeina kuitenkin mieleen jäi, kuinka mahdottomaltakin tuntuvat asiat ovat mahdollisia kokeilemalla avoimella mielellä. Kirja oli myös pullollaan erilaisia nettiryhmiä ja sivuja, joista löytää tietoa mm. liftauksesta, ilmaisista yöpaikoista ja ruoasta. Mymmiä ajatellen on rohkaisevaa lukea, että ilman rahaakin voi pärjätä ympäri maailmaa, joten mahdollisuuksien kirjo on laaja. Jos sitä vaikka lähtisi liftaamalla liikenteeseen?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!