Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten johdetaan menestyvää organisaatiota?

Kirjoitettu 29.10.17
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Menestyksen Pelikirja
Kirjan kirjoittaja: Jukka Jalonen, Ilkka Lampi
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.5. Projektien johtaminen, 5. Valmentaminen

Miten johdetaan menestyvää organisaatiota?, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Jukka Jalonen, yksi Suomen menestyneimmistä jääkiekkovalmentajista, kirjoitti yhteistyössä Ilkka Lammen (Kauppalehden pääkirjotustoimittaja) kanssa valmentavan johtamiseen liittyvän Menestyksen pelikirjan. Kirjassa käydään läpi, kuinka hyvällä joukkuepelillä voidaan luoda menestystä, sekä urheilussa, että työelämässä.

”Huippusuorituksiin päästään vain, jos on riittävästi intohimoa ja intohimon paloa. Mitä on voittamiseen tarvittava intohimo? Se on kykyä ja tahtoa keskittyä tekemään kaikilla kyvyillään ja resursseillaan jotain, jolla on niin suuri merkitys, että sen haluaa saavuttaa.” –Jukka Jalonen

Tämä kyseinen sitaatti kiteyttää kirjan viestin parhaiten. Menestyvissä organisaatioissa, kaikilla jäsenillä tulee olla intohimoa tekemiseensä liittyen, erityisesti johtajalla. Mikäli johtajalla ei ole paloa huippusuoritukseen, ei hän voi olettaa sitä olevan johdettavillakaan.

Jotta johtaja onnistuu johtamaan ihmisiä merkityksen kautta, tarvitsee hän keinoja, miten hän saa koko toiminnastaan merkityksellistä. Näitä keinoja ovat neljä seuraavaa:

Vuorovaikutus: Jotta ihmiset tuntevat itsensä arvostetuksi organisaatiossa, ei heiltä tule pimittää asioita. Kun johdettavilla on sellainen tunne, että he ovat tietoisia mitä organisaatiossa tapahtuu jatkuvasti, ei heidän tarvitse käyttää turhaa aivokapasiteettia ongelmien miettimiseen, vaan he voivat käyttää sen omaan työpanokseensa.

Luottamus: Parhaiten johtajan luottamukseen liittyvästä asiasta on kertonut Simon Sinek kirjassaan ”Leaders Eat Last”, jossa hän esimerkkien kautta kertoo, kuinka turvallinen työympäristö auttaa johdettavia suoriutumaan maksimaalisesti tehtävistään, kuten tuossa ylempänä vuorovaikutus esimerkissä puhuin. Syy tähän on se, että jos johtaja pystyy blokkaamaan ulkoa tulevat vaarat, eivät johdettavien tarvitse vaivata niitä itse, sillä he luottavat johtajan sen tekevän niiden puolesta.

Kärsivällisyys: Mielestäni yksi tärkeimmistä johtajan ominaisuuksista on kärsivällisyys omaan ja joukkueen toimintaan. Aina asiat eivät mene niin kuin toivoo, mutta vastoinkäymiset tulee osata käsitellä ja oppia niistä. Jos johtaja menettää ensimmäisenä kärsivällisyytensä, tulee muu joukkue sen kanssa menettämään.

Päättäväisyys: Niin sekä urheilu- että yritysmaailmassa tulee tilanteita, jossa on paljon eriäviä mielipiteitä organisaation sisällä, joka tekee päätösten tekemisestä hankalampaa. Tällöin arvostettu johtaja ei yritä miellyttää kaikkia ihmisiä, vaan tekee rohkean liikkeen, ja päättää omasta mielestään parhaan tavan organisaation tulevaisuuden kannalta olevan ratkaisun. Eriävän mielipiteen omaavat henkilöt eivät todennäköisesti tästä päätöksestä pidä, mutta tulevat arvostamaan johtajan päättäväisyyttä.

 

Mitä omaan johtajuuteni tulee, on se, että kaikkiin näihin neljään ominaisuuteen minulla on paljon opittavaa. Ennen kesää koin, että olin kärsivällinen ihminen, ja koen olevani vielä suht kärsivällinen, mutta koki tämä suuren kolahduksen, kun kesäkuussa koin burnoutin omaan unelmaprojektiini, Pukia Clothing:n, liittyen. Kun aloimme viime syksynä toimintaamme, ajatuksenamme oli se, että meillä olisi jo kesällä ollut kivijalkaliike pystyssä Jyväskylän keskustassa. Todellisuudessa emme olleet vieläkään tulleet tiedetyksi missään mielessä akatemia verkostojen ulkopuolelle. Tätä pitkään pyörittäessäni omassa päässäni, tuli oma kärsivällisyys siihen pisteeseen, että olin jo valmis lyömään hanskat tiskiin Pukia:n osalta.

Tästä tullaankin seuraavaan, eli vuorovaikutus taitoihini ja intohimoon. Kun en kyennyt riittävästi kommunikoimaan omia ajatuksiani Marin ja Timon kanssa, söi tämä paloani projektia kohtaan, joka loppujen lopuksi johti burnouttiin. Uskon, että rohkeasti keskustelemalla asioista, olisimme välttyneet loppuun palamisestani. Tarkoitukseni onkin nyt ottaa kaksin keskeiset keskustelut sekä Marin, että Timon kanssa.

Näiden keskustelujen aikana tulen selvittämään, mihin asioihin minun tulee panostaa, jotta osaan hyödyntää kaikkia näitä neljää ominaisuutta johtajuudessani. Luottamukseen ja päättäväisyyden ominaisuudet ovat minulle vielä jonkin verran epätietoisuudessa, joten en niistä tule tässä kertomaan. Toivottavasti nämä selkeentyvät tulevien keskustelujen johdosta.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!