Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa?

Kirjoitettu 19.07.17
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miten saada ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa?

 

Tuohon edellä mainittuun ikiaikaiseen kysymykseen on vuonna 1936, pyrkinyt antamaan vastauksia ja neuvoja muuan legenda Dale Carnegie. Hän oli yhdysvaltalainen kirjailija ja kouluttajaguru.

Carnegie esittää kirjassaan periaatteita, joita yrittämällä noudattaa mahdollisimman hyvin, on mahdollista onnistua saamaan itselleen ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Hän uskoi vahvasti, että menestys on seurausta hyvistä kommunikaatiotaidoista. Ei hullumpi ajatus tuo.. Paljon kirjassa ei konkreettisesti keskitytä siihen, miten saada bisnekset menestyviksi, vaan enemmänkin siihen, kuinka sinusta itsestäsi tulee miellyttävämpi ihminen ja kuinka toimia erilaisissa tilanteissa.

Aion tässä reflektiossa käydä läpi aihealue kerrallaan nuo periaatteet (listaan ne kappaleen alkuun) ja samalla pohtia omaa käyttäytymistäni, sekä sitä mitä periaatteista voisin toisin tehdä.

 

Ihmisten käsittelyn perusmenetelmät

 Periaatteet:

1: Älä arvostele, tuomitse tai valita.

2: Anna rehellistä ja vilpitöntä kannustusta.

3: Herätä toisessa innokas halu.

 

Benjamin Franklinin menestyksen salaisuus urallaan oli, että hän ei puhunut ikinä kenestäkään pahaa. Näin todella temperamenttisena ihmisenä, tuossa asiassa on minulla tekemistä. Tulee liian usein hermostuksissa sanottua toiselle ihan suoraan päin naamaa jotain ikävää. Se ei tee kenellekään hyvää henkisesti.

”Taivaankannen alla on vain yksi keino saada joku ihminen tekemään jotakin. Ja se on toimia niin, että toinen ihminen haluaa tehdä jotakin.”

Näinhän se on, että ketään ei voi pakottaa tekemään mitään ilman, että hän sitä haluaa. Ainakaan niin, että kyseinen henkilö tekisi asian hyvin. Hyvät johtajat osaavat motivoida toisia tai kollegojaan niin, että he saavat heidät haluamaan tehdä jotain heidän puolestaan. Näin on toimittu maailmassa varmaan aina. Suuret johtajat ja menestyvät ihmiset osaavat sen. He osaavat muokata sanoiksi sen, mitä ihmiset voisivat haluta tai saavuttaa ja osoittavat, miten he sen voivat saavuttaa. Kannustaminen on myös yksi tärkeä keino. Kannustamista pitää tehdä tarpeeksi usein ja pienistäkin asioista.

”Jos on olemassa jokin menestymisen salaisuus, niin se on kyky asettua toisen ihmisen asemaan ja katsoa asioita niin hänen kannaltaan kuin omalta kannalta.” –Henry Ford

 

Kuusi tapaa joilla saat ihmiset pitämään itsestäsi

 Periaatteet:

1: Kiinnostu toisesta aidosti.

2: Hymyile.

3: Muista, että ihmiselle hänen oma nimensä on suloisin ja tärkein sana kaikilla kielillä.

4: Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise toisia puhumaan itsestään.

5: Puhu toisia kiinnostavista asioista.

6: Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi – ja tee se vilpittömästi.

 

”Saat enemmän ystäviä kahdessa kuukaudessa kiinnostumalla toisista ihmisistä kuin kahdessa vuodessa yrittämällä saada toiset kiinnostumaan itsestäsi.”

 Tuo edellä mainittu lainaus kirjasta on mielestäni, tämän osan tärkein opetus. Kun on kiinnostunut oikeasti toisista, hekin kiinnostuvat kyllä sinusta. Monesti itseänikin on vaivannut se, että en ole paskaakaan ollut kiinnostunut muista ja mitä heille kuuluu. Aina kuitenkin myöhemmin tulee pohdittua esimerkiksi kaveria nähtyä, että vittu tulipas taas selitettyä pelkkiä omia asioita suu vaahdoten. Pitäisi minunkin enemmän keskittyä siihen, mitä muille ihmisille maailmassa kuuluu. Aidosti.

Hymyily on myös meille perinteisille suomalaisille vaikea pala. Se, että antaa joka päivä hymyn ensiksi ennen kuin edes puhuu mitään, voi tuottaa positiivisia tuloksia vastapuolen käyttäytymisessä. Kuten Abraham Lincoln sanoi: ”Useimmat ovat niin onnellisia kuin itse päättävät olla.” Hymyily auttaa onnellisuuteen! Kirjassa oli myös hauska kiinalainen sanonta: ”Miehen, jonka kasvot eivät hymyile, ei pidä avata kauppaa.” Olen itsekin opetellut tässä muutama vuosi takaperin, että pyrin hymyilemään joka päivä mahdollisimman paljon vaikka vituttaisi 😀

 

Kuinka saat toiset omalle kannallesi?

 Periaatteet:

1: Ainoa keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä.

2: Kunnioita toisen mielipiteitä. Älä koskaan sano: ”Olet väärässä.”

3: Jos olet väärässä, myönnä se heti ja painokkaasti.

4: Aloita ystävällisesti.

5: Saa toinen sanomaan ”kyllä, kyllä” heti alkuun.

6: Anna toisen pitää huoli puhumisesta.

7: Anna toisen tuntea, että idea on hänen.

8: Yritä vilpittömästi katsella asioita toisen näkökannalta.

9: Suhtaudu myötätuntoisesti toisen ajatuksiin ja toivomuksiin.

10: Vetoa jalompiin vaikuttimiin.

11: Dramatisoi ideoitasi.

12: Esitä haaste.

 

”Taistelemalla ei koskaan voita tarpeeksi, mutta taipumalla voi saada enemmän kuin on odottanut.” – vanha sananlasku

 Tämän osan mielestäni tärkein opetus on se, että väittelyä ei voi voittaa. Väittelyitä tulisi välttää mahdollisimman paljon. Itse väittelen asioista aivan liikaa. On parempi saada esimerkiksi asiakas heti sanomaan asioihin kyllä, näin saat kyllä-reaktion aluille. Asiakkaan kohtaaminen muuttuu positiivisemmaksi. Mikäli asiakas sanoo ei, on parempi, että ei aloita väittelyä asiasta. On parempi lähteä purkamaan vastausta, niin että saa asiakkaan mahdollisimman paljon sanomaan kyllä. Lopussa asiakas harvemmin silloin sanoo ei.

 

Ole johtaja: Kuinka muuttaa ihmisiä loukkaamatta tai herättämättä kaunaa?

 Periaatteet:

1: Aloita kiitoksella ja vilpittömällä arvonannolla.

2: Kiinnitä huomio toisten erehdyksiin epäsuorasti.

3: Puhu omista virheistäsi enne kuin arvostelet toista.

4: Esitä kysymyksiä suorien käskyjen sijasta.

5: Anna toisen säilyttää kasvonsa.

6: Kiitä vähäisintäkin edistymistä ja esitä kiitoksen sanoja aina kun edistystä tapahtuu. ”Esitä hyväksymisesi lämpimästi ja jaa kiitosta runsain käsin.”

7: Anna toiselle hyvä maine jonka mukaa elää.

8: Käytä kannustusta. Saa virheen korjaaminen näyttämään helpolta.

9: Saata toinen tekemään mieluusti sen mitä haluat hänen tekevän.

 

”Kysymysten esittäminen pehmentää käskyjä, ja samalla se usein herättää luovuutta niissä joille kysymykset esitetään.”

 Itse henkilökohtaisesti en pidä, kun joku toinen sanoo mitä pitäisi tehdä. Voi olla hiukan lapsellista, mutta olen aina toiminut paremmin tilanteissa, jossa minulle kerrotaan miksi jokin asia pitäisi tehdä. Tai jos teen jonkin asian, mitä hyötyä siitä on. Käskyttäminen ei osallista ketään. Ja kaikkihan sen tietävät, että kun pääset mukaan vaikuttamaan, asia tuntuu omalta ja teet sen paremmin kuin jonkun käskyjen alaisena.

 

Loppusanat:

 Itse pidin tästä kirjasta yllättävänkin paljon, vaikka aika paljon vanhoja ”kliseitä” kirjassa olikin. Toisaalta onhan kirjakin niin vanha, että ne ovat olleet uusia asioita tuohon aikaan. Hiukan oli vaikea reflektiota kirjoittaa, sillä kirjassa oli paljon laajoja asioita, joita tarkempi läpikäynti olisi vaatinut varmaan oman kirjan kirjoittamisen. Omassa käyttäytymisessä huomasin paljon puutteita, noita periaatteita läpikäymällä. Isoimman haasteen teen minulle itselleni tuosta, että pyrin aina muistamaan astua ensin toisen kenkiin, ennen kuin sanon tai teen jotain typerää. Asioissa voi olla monia näkökulmia.. Lopputuloksena, olen sitä mieltä, että niin voi saavuttaa ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa!

 

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!