Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

Kirjoitettu 03.12.18
Esseen kirjoittaja: Jerry Tuhkunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 2.5. Yhteisöllisyyden klassikot, 4. Johtaminen, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

1      Aluksi

Tämä on kirja, joka tulee pysymään mukanani kauan, ja johon tulen palaamaan lukuisia kertoja. Kirjan luettuani ymmärsin täysin, miksi kannessa lukee ”kaikkien aikojen verkostoitumisteos nro 1”. Dale Carnegie kirjoitustyyli on virkeä, ja vaikkakin kirjaa on hieman muokattu tähän uudempaan versioon, niin tyyli on taattua Dalea. Muutamia esimerkkejä on saatettu muuttaa nykypäivään sopivammaksi.

Kirjassa on pyritty, ja onnistuttu, esimerkkien avulla tuomaan esitetyt asiat käytännönläheiseksi heti ensi istumalta. Lähes jokaiseen kirjassa esille tuotuun seikkaan, tai vinkkiin, löytyy heti perään esimerkki, kuinka asia toimii arjen tilanteissa.

2      Ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

Kirja on jaettu neljään osaan, jotka tulen käymään lävitse osa kerrallaan reflektoidessani kirjan oppeja ja teorioita omaan tiimiyrittäjän taipaleeseeni.  Tuon esille jokaisesta osasta oman suosikkiperiaatteeni, jonka pyrin kirjan muiden periaatteiden kanssa viemään käytännön tasolle mahdollisimman tehokkaasti.

Heti sisällysluettelon läpi käytyäsi, iskee kasvojen eteen ”Kahdeksan seikkaa, jotka tämä kirja tekee hyväksesi”. Tämä on mielestäni erinomainen tapa aloittaa kirja.

2.1     Ihmisten käsittelyn perusmenetelmät

”Herätä toisessa innokas halu”. Tämä oli mielestäni tämän osuuden ehdoton suosikki. Syötti on sovitettava kalan mukaan. Jokaisella ihmisellä on erilaiset kiinnostuksen- sekä halun kohteensa. Tästä olen pyrkinyt viemään käytäntöön keskustella enemmän ihmisten kanssa heidän omista innostuksen kohteistaan. Jokainen puhuu mieluimmin niistä asioista, mistä itse pitää ja mitä pitää tärkeimpinä. Vaikutus tehdään sillä, että olet kykenevä kysymään toiselta oikeat kysymykset, olet valmis keskustelemaan toiselle ihmisille tärkeistä aiheista ja osoittaa heille, kuinka he voivat ne saavuttaa.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä, jonka voit itseltäsi kysyä, ennen kuin kysyt jotain muuta tekemään jotain sinun vuoksesi, on: ”Kuinka voin saada hänet haluamaan tekemään sen?” Tätä kysymystä voi skaalata pienimmistäkin pyynnöistä suuremman kokoluokan toiveisiin. Periaate pysyy kuitenkin samana. Aito innostuksen herättäminen on asiassa kuin asiassa erittäin tärkeässä osassa vuorovaikuttamista. Suuntaan ja toiseen.

2.2     Kuusi tapaa, joilla saat ihmiset pitämään itsestäsi

Lempiperiaatteeni tästä osuudesta: ”Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi- ja tee se vilpittömästi”. Tässä päästään aivan perusasioiden äärelle. Klassisella tokaisulla ”Niin kuin toivotte toisten tekevän teille, tehkää samoin heille”, on hyvinkin saman tyyppinen kaiku. Jokainen ihminen haluaa hyväksymisen heiltä, joiden kanssa on tekemisissä, haluaa tunnustusta todelliselle arvolleen ja haluaa tuntea olevansa tärkeä. Kun olet kykenevä antamaan toiselle ihmiselle näitä asioita, nostat välittömästi pisteitäsi hänen edessään. Vaikkakin nämä asiat pitäisi olla aivan kaikille päivän selviä, on tällainen käyttäytyminen liian harvinaista. Otan tehtäväkseni ottaa tästä periaatteesta yhden pääperiaatteistani, näin virallisesti, ja tulen kiinnittämään entistäkin enemmän huomiota siihen, että toinen tuntisi itsensä tärkeäksi.

2.3     Kuinka saat toiset omalle kannallesi

”Anna toisen pitää huoli puhumisesta”. Yksinkertaisesti. Puhu itse vähemmän ja kuuntele mitä toisella on sanottavanaan. Vaikka olisitkin eri mieltä, niin älä keskeytä vaan anna toisen kertoa mitä hänellä on sydämellään. Saat toisesta paljon enemmän irti, kun annat hänen hoitaa puheensa ensin. Tällä tavoin olet alusta lähtien tietoisempi hänen tilanteestaan, ja näin ollen pystyt vaikuttamaan häneen haluamallasi tavalla. Erinomainen periaate, josta kaikkien meidän täytyy pitää kiinni. Oli kyseessä sitten arkipäiväinen jutustelu, tai tiukka kaupankäynti, niin tarkasti kuunteleva osapuoli on lähes poikkeuksetta vaikuttavammassa asemassa.

2.4     Ole johtaja: kuinka muuttaa ihmisiä loukkaamatta tai herättämättä kaunaa

”Aloita kiitoksella ja vilpittömällä arvonannolla”. Ehdottomasti. Tapa, jolla luot hyvää ilmapiiriä aina sinne missä liikut. Tämä on erinomainen periaate, joka varmasti käytäntöön vietynä luo tiimillemme paremmat mahdollisuudet kehittyä eteenpäin. Kiitoksen- sekä arvonannon periaate lähtee pyörimään lumipallon tavoin, ja luo jatkuvasti sekä lähes pysäyttämättömästi ympärilleen hyvän fiiliksen, kunhan vain periaate on tiukasti käytännön tasolla. Tällainen pienikin ele tarvitsee alleen sen ajatustyön, että ymmärrät ottaa arvonannon osaksi vuorovaikuttamistasi. Ei pelkästään yksittäisiä kiitoksia, vaan jatkuvaa hyvän fiiliksen luontia jokaisessa kohtaamassasi tilanteessa.  Ehdottomasti yksi kirjan suosikkiperiaatteistani, jonka kehittämiseen ja täydelliseen hyödyntämiseen on käytettävä aikaa ja energiaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!