Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

Kirjoitettu 14.04.13
Esseen kirjoittaja: Elias Markkula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Dale Garnegie
Kategoriat: 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Dale Garnegien klassikkoteoksen, Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Vaikka teos ilmestyi jo vuonna 1936, on sen opit ajattomia ja kullan arvoisia. Kirja kertoo esimerkein miten jokainen voi kehittää ihmissuhdetaitojaan. Kirja antoi paljon ajattelemisen aihetta ja se tulisi olla mielestäni jokaisella luettavana. Pohdin esseessäni kirjan tärkeimpiä oppeja ja miten niitä tulisi käyttää johtamisen apuna.

Johtajalla on tärkeää olla expertti ihmissuhdetaidossa. Johtaja kohtaa ihmisiä kaiken aikaa, mitä erilaisimmissa tilanteissa. Tärkeintä on tulla toimeen jokaisen ihmisen kanssa. Johtajan on löydettävä ratkaisuja ristiriitatilanteisiin. Hänellä on oltava tiiminsä luottamus, sekä hänen tulisi olla helposti lähestyttävä.

 

6 Keinoa, joilla saat ihmisen pitämään itsestäsi:

 

 • Tunne aitoa kiinnostusta toista ihmistä kohtaan.
 • Hymyile.
 • Muista, että nimi on toiselle hänen tärkein äänne.
 • Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise toisia puhumaan itsestään.
 • Puhu siitä, mikä kiinnostaa toista.
 • Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja tee se vilpittömästi.

 

Nämä ohjeet tuntuvat suurimmalta osin itsestään selvyyksiltä, mutta nyt kun mietin, niin liian harvoin näitä ohjeita noudatetaan esimerkiksi tiimiakatemiassa. Kun mietin ihmisiä, joista huokuu aito miellyttävyys ja joista nopesti opin pitämään, ovat nämä kaikki piirteet läsnä. Sain palautetta tiimiläisiltäni ja se olikin positiivista, jos katsotaan näitä kuutta sääntöä. Sain kehuja positiivisesta asenteesta ja tsemppaamisesta. Olenkin koittanut pitää hymyn naamalla kaiken toiminnan keskellä. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta koska hymy tarttuu helposti muihin ja saa muut paremmalle tuulelle, olen sitä pyrkinyt kaikesta huolimatta jatkamaan. Toinen asia, mikä liittyy hymyyn on se että minut koettiin helposti lähestyttäväksi. Saman olen huomannut joka puolella, nyt kun olen alkanut kiinnittää huomiota. Hymy vetää ihmisiä helposti puoleensa.

Kunnioitus. Siinä kai yksinkertaisuudessaan elixiiri kaikkiin ihmissuhteisiin. Minulle kunnioituksesta on tullut yksi tärkeimpiä arvoja. Kuunteleminen on vaikea laji, mutta se on tärkeimpiä asioita, kun osoittaa kunnioitusta toista kohtaan. Tätä harjoittelemme treeneissä jatkuvasti ja se onkin kehittynyt paljon ensimmäisen vuotemme aikana.

Ihminen on itsekäs olento. Ihminen pohtii suurimman osan aikaa omia asioitaan. Ihminen puhuu mieluusti itsestään. Kuitenkin meitä ärsyttää kun keskustelussa huomaamme, että toinen puhuu vain itsestään. Päästyämme oman tärkeyden tunteemme yli, voimme oppia paljon. Garnegie kertoo kirjassaan kuinka häntä on kehuttu huippukeskustelijaksi. Tämä johtui siitä että hän sai ihmiset tuntemaan itsensä tärkeiksi kuuntelemalla ja rohkaisemalla heitä puhumaan itsestään.

Johtamisessa neuvottelutaidot ovat kullan arvoisia. Johtajan on muunmuassa osattava antaa palautetta vaikeissakin paikoissa. Minulla on vielä paljon kehitettävää näissä asioissa ja sainkin kirjasta paljon vinkkejä omaan johtamiseeni. Koska kirja on täynnä mainioita oppeja, perehdyn nyt vain murto-osaan niistä ja poimin tähän muutamia pointteja.

Garnegien mukaan palautetta antaessa tulisi olla hyvin hienotunteinen toisen tunteita kohtaan. Se ei tarkoita kuitenkaan että rakentaa palautetta pitäisi varoa antamasta, vaan että se tulisi antaa loukkaamatta toista henkilöä. Ihmiset ottavat kritiikin helposti henkilökohtaisesti, vaikka kritiikki kohdistuisikin tekemiseen tai aikaansaannokseen. Palaute tulisi aloittaa arvonannolla. On hyvä mainita omat erehdykset ennen kuin aloittaa toisen kritisoimisen. Lisäksi on tärkeää muistaa kehua aina kun toinen on parantanut jotain asiaa, mistä on saanut aiemmin palautetta. Tämä lisää hänen motivaatiotaan ja haluaan kehittyä lisää. Tärkeintä on antaa toisen pitää arvokkuutensa.

 

Johtaminen on osaltaan muiden saamista toimimaan oman suunnan mukaisesti. Tämä on hankalaa toisinaan, sillä näkemykset menevät usein ristiin ja syntyy väittelyitä ja umpikujia. Garnegien 12 keinoa muiden voittamiseksi oman ajatustavan puolelle, antaakin oivia vinkkejä johtajalle joka pyrkii ajamaan omaa ajatustaan muille:

 

 • Ainoa keino väittelyssä voittamiseksi on väittelyn välttäminen
 • Kunnioittakaa toisen henkilön mielipiteitä. Älkää koskaan sanoko kenellekään, että hän on väärässä
 • Jos olette väärässä, niin myöntäkää se nopeasti ja innokkaasti
 • Saakaa toinen sanoman ”kyllä, kyllä” heti alussa
 • Aloittakaa ystävälliseen tapaan
 • Antakaa toisen pitää etupäässä huolta puhumisesta
 • Antakaa toisen luulla, että aate on hänen
 • Koettakaa rehellisesti katsella asioita toisen ihmisen näkökannalta
 • Suhtautukaa myötätuntoisesti toisen ihmisen ajatuksiin ja toivomuksiin
 • Vedotkaa jalompiin vaikuttiimiin
 • Dramatisoikaa aatteenne
 • Antakaa kilpailuhaaste

 

Elias Markkula

Osuuskunta Millio

elias@millio.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!