Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa?

Kirjoitettu 17.04.13
Esseen kirjoittaja: Ida Permikangas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa?
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Omistan hyvin vähän omia kirjoja. Kirjat, jotka löytyvät kirjahyllystäni ovat pääasiassa dekkareita, rakkausromaaneja ja muutamia psykologiaan liittyviä kirjoja. Tämä kirja, miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa löytyy ainoana kirjana, joka liittyy johtajuuteen ja ihmisenä kehittymiseen. Kirja löysi tiensä hyllyyn Millio Awardsien kautta, ihana tiimini valitsi minut palkinnon saajaksi tittelillä The Most Valuable Teamplayer. Tällä kirjalla on minulle merkitystä jo pelkästään sen vuoksi, että olen muiden tiimiläisten mielestä ansainnut sen. Lisäarvoa tuo se että kirja on ollut suurmenestys jo vuodesta 1937 Amerikassa.

 

Monesti vaikutusvaltaisina pitämämme ihmiset saattavat vaikuttaa epäystävällisiltä ja olla kaukana ihanne ystävistä. Olisipa mukavaa jos valtaa ja menestystä voisi saada ilman itsekkyyden leimaa otsassa. Kirja avaa näkökulmia vuorovaikutustaitoihin ja niiden kautta huipputuloksiin pääsemiseen. Toiselta näkökulmalta ajateltuna kirja oli pienimuotoinen opas toisten ihmisten manipulointiin, täynnä ohjeita joilla voittaa muut puolelleen ja saada käyttäytymään haluamalla tavallaan. Tältä kannalta ajateltuna kirja piti ihmissuhteita pinnallisina ja manipuloitavina.

 

Ehkä tärkeimpänä itselle nousi ajatukset johtajana kehittymisenä. Tiimimme on tullut vuoden aikana syvemmin tutuksi ja olemme voineet tutustua toisiimme yksilöinä ja yhdessä. Monissa tilanteissa on tullut huomattua kuinka tärkeää on kuunnella, ymmärtää ja kiinnostua erilaisista ihmisistä ja heidän tavoistaan ja tottumuksistaan. Jokaisen meidän käyttäytyminen ja vuorovaikutustaidot ovat muokanneet ja kehittäneet meidät tiimiksi. Nyt kun olen saanut paikan kehittyä johtajana ja päässyt ohjaamaan ja konkreettisesti edistämään kehittymistä tiimiksi, olen päässyt myös testaamaan vuorovaikutustaitojani johtajana.

 

Tärkeimpinä piirteinä arvostan johtajassa kykyä olla kiinnostunut ja kuunnella aidosti ja vilpittämästi. Myös hymy ja rohkaisu ovat tärkeää johtajalle, joka ohjaa ihmisiä. Nämä piirteet kiteytyivät myös kirjassa tärkeimmiksi piirteiksi, joita johtajilta tarvitaan nykyään. Vaikka nämäkin asiat tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, on hyvä pohtia niiden kautta onnistumistaan. Olenko minä varmasti kuunnellut muita ja ottanut muut huomioon? Olenko muistanut rohkaista ja innostaa? Voisinko hymyillä enemmän?

 

Olen aina ollut kiitettävän hyvä antamaan itselleni rakentavaa palautetta, mutta miten johtajana oppisin myös antamaan oikeissa tilanteissa ja tarpeen vaatiessa muille palautetta? Kirja antoi täsmä ohjeita rakentavan palautteenantoon loukkaamatta toista ” kymmenen käskyn” tavoin sovellettavaksi arjen vuorovaikutustilanteissa.

 

  1. Aloittakaa kiitoksella ja rehellisellä arvonannolla.

  2. Kiinnittäkää huomio ihmisten erehdyksiin epäsuorasti.

  3. Puhukaa omista erehdyksistänne, ennen kuin käytte moittimaan toista henkilöä.

  4. Esittäkää kysymyksiä ja pyyntöjä suoranaisten käskyjen sijasta.

  5. Sallikaa toisen henkilön säilyttää arvokkuutensa.

  6. Kiittäkää pienintäkin edistymistä ja kiittäkää jokaista muutakin edistymistä. ”Lausukaa hyväksymisenne lämpimästi ja jakakaa kiitostanne runsain käsin.”

  7. Antakaa ihmiselle hyvä maine ylläpidettäväksi.

  8. Käyttäkää rohkaisua. Saattakaa virhe, jonka haluatte korjata, näyttämään helposti korjattavalta, ja saattakaa se, mitä haluatte toisen tekevän, näyttämään helpolta.

  9. Menetelkää niin, että toinen henkilö on onnellinen tehdessään sen, mitä te ehdotatte.

Ida Permikangas

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!