Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten siellä maailmalla pärjää?

Kirjoitettu 17.11.13
Esseen kirjoittaja: Unna Ahokas
Kirjapisteet: 3
Kirja: Mad Manners : Seikkailijan etiketti - Opas maailman tapoihin
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Milonoff, Riku Rantala
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kolmas vuosi Tiimiakatemialla eroaa aiemmista monella tavalla. Suurimpia muutoksia on MYM:n tulo elämäämme. Aiemmin maailmanympärysmatka oli jotain häilyvää, ja mietin monesti olemmekohan edes lähdössä sinne yhdessä. Tänä syksynä tunnelma on muuttunut, ja olen varma että sinnehän ollaan menossa.

 

MYM huumassani nappasin käsiini kirjan nimeltä ’Mad Manners: Seikkailijan etiketti – Opas maailman tapoihin’. Kirja on Tuomas Milonoffin ja Riku Rantalan kirjoittama. He ovat kiertäneet maailman ja kirjoittaneet ainakin kolme muuta kirjaa tämän lisäksi. Kuuluisuutta he ovat haalineet Madventures-sarjan avulla.

 

Minua ei kiinnosta matkailussa niinkään rauniot, museot, hotelliaamupalat ja hiekkarannat. Kaikkea tuota löytyy kotosuomesta. Mikä ulkomailla kiinnostaa, on erilaiset kulttuurit. Siihen liittyy kaikki pukeutumisesta ja ruokailusta arvomaailmaan ja tabuihin. Haluan pelata sakkia kuubalaisten miesten kanssa kadunkulmassa ja kantaa vettä kaivosta afrikkalaisten naisten kanssa. Haluan myös oppia, mitkä ennakkoluuloistani ovat totaalisen vääriä ja mitkä huvittavan oikeaan osuvia.

 

Yllätyimme tämän syksyn treeneissä siitä, miten samanlaisia toiveita meillä oli matkakohteista. Haluamme liikuntaa, nähtävyyksiä, ekstremekokemuksia ja totta kai rentoilua. Haluamme mahdollistaa kaikille parhaan kokemuksen, mutta olemme myös valmiita venymään omista toiveistamme. Aina kun matkustaa jonkun kanssa, ja varsinkin jo matkustaa 10 ihmisen kanssa, pitää pystyä tekemään kompromissejä.

 

Tämän alustuksen jälkeen voimme siirtyä itse kirjaan. Kirja jakaantuu osioihin etelä-, itä- keski- ja kaakkois-Aasia, lähi-itä, Afrikka, Itä-Eurooppa ja Kaukaasia, Eurooppa, latinalainen ja pohjois-Amerikka sekä Oseania. Sen sijaan, että kertoisin ajatuksiani jokaisesta osiosta, olen koonnut omien mielenkiintojeni mukaan otsikot. Näin paksusta kirjasta ei nimittäin kannata mainita kaikkea!

Ruoka ja juoma

 

Ensimmäinen asia mikä minulle tuli mieleen, on miten kasvissyöjä pärjää? Kirjan mukaan joissakin alueilla meidän heinän puputtajien voi olla vaikea löytää ruokaa. Vaikeuksia tuottavat ravintolat ja vierailu ihmisten kodeissa. Kaupat ja torit ovat tietysi täynnä hedelmiä, vihanneksia, papuja, siemeniä, pähkinöitä ja maitotuotteita mihin tahansa menenkin. Varsinkin keski-Aasiassa voi olla haastavaa, sillä kasvissyöjyyden käsite ei ole tuttu. Liha voidaan ruuasta poistaa, mutta liemi on edelleen eläinpitoista.

 

On kiinnostavaa, että kaikkialla ei syödä haarukalla ja veitsellä. Aasiassa ja Afrikassa käsinsyönti on yleistä. Minulle täysin uusi asia on oli se, että vasen käsi on saastainen. Tämä johtuu siitä, että vessapaperin sijaan monissa maissa käytetään takamuksen putsaamiseen kättä ja vettä.

 

Meille suomalaisille voi tulla yllätyksenä monien maiden vieraanvaraisuus. Huomasin jo vieraillessani Unkarissa ja Romaniassa ihmisten ystävällisyyden ja ruuan tarjoamisen kulttuurin. Vielä ovesta kävelessäkin mukaan annetaan kassikaupalla ruokaa. Mad Manners kertoo maailman yleisen kulttuurin olevan tällainen, ja llättäen mitä köyhempään kulttuuriin mennään, sitä enemmän tarjotaan. Monissa maissa ruuasta tai juomasta kieltäytyminen on erittäin epäkohteliasta.

 

Haastava juttu syömisessä on se, että joissain maissa lautanen pitää syödä tyhjäksi ja toisissa kylläisyys kerrotaan sillä, että jätetään ruokaa hieman lautaselle. Muitakin tämän kaltaisia paradokseja löytyy. Toisissa maissa viinin lahjaksi tuominen on törkeää ja toisissa erittäin hyvä asia. Ei ole helppoa antaa lahjaa! 🙂

 

On myös hyvä muistaa siesta! Uskonnot saattavat aiheuttaa tiettyjä rajoituksia syömiseen. Possua ei löydy, kun taas hinduille lehmä on pyhä. Tietyt juhlapäivät saattavat tarkoittaa erikoisia muutoksia syömiseen.

 

Kun aletaan miettiä MYMiä, ensimmäinen asia mikä monelle tulee varmasti mieleen, on se drinkki sateenvarjolla ja pillilllä. Alkoholi on suomalaisille tärkeä ja liitetään lomailuun vahvasti. Monesti olen kuitenkin kuullut, että alkoholin juominen on ollut liiallista MYMillä ja jälkeenpäin toivotaan, että muutakin olisi tullut tehtyä. Kännissä kun muistot hämärtyvät ja seuraava päivä menee sängyssä maatessa.

 

Yksi hyvä ratkaisu on mennä muslimimaihin. Monesti näissä maissa alkoholia ei katsota hyvällä ja joissain se on jopa kielletty! Toisaalta taas esimerkiksi Venäjällä alkoholi kuuluu vahvasti kulttuuriin ja on oletettavaa, että sitä tarjotaan aterian yhteydessä ( ja muutenkin ). Muun muassa Venäjällä ei katsota hyvällä viinan lantraamista, eikä myöskään sitä, että siirtyy vahvemmista alkoholeista miedompiin. Pullon suusta juominen ja vasemmalla kädellä juoman tarjoaminen ovat no-no monessa paikassa.

 

Juhlia on monissa maissa todella paljon. Esimerkiksi Intia ja latinalainen Amerikka ovat täynnä juhlia. Itse haluaisin mennä Rio de Janeiron Sambakarnevaaleihin! Kun on aina asunut 5 miljoonan ihmisen minimaassa, olisi mieletöntä nähdä kaupunkeja joissa asuu saman verran ihmisiä kuin meillä koko maassa.

 

Huumeet mainittiin kirjassa aika pintapuolisesti, ehkäpä kirjailijat eivät olleet niitä käyttäneet tai eivät siihen halua kannustaa. Monessa maassa on sama juttu kuin Suomessa: on olemassa kovia rangaistuksia, mutta silti hampunpolttelu on aika yleistä. Päättämässämme kohteeessa Indonesiassa rangaistukset ovat ankaria! Tärkeintä ei siis ole totaalikieltäytyminen vaan kiinnijäämisen varominen. Toisaalta jos haluaa todella poltella, on hyvä säästää se Damin matkalle, jotta voi tehdä sen laillisesti. Omia huumausaineita on monessa maassa, esimerkiksi Tyynellämerellä kava. Tupakkaa taas kannattaa kokeilla, sillä se on monessa paikassa erittäin laadukasta ja jopa terveellistä. Itse aion ainakin poltella vuoden ainoan tupakkani tällä matkalla.

 

Muistettavaa:

*Kasvisruokaa ei ole kaikkialla. Valmistaudu pitämällä aina mukana jotain pientä energiapitoista

*Käytä aina vain oikeaa kättä syömiseen ja ruuan tarjoamiseen
*Älä kieltäydy tarjotusta ruuasta
*Selvitä, missä meidän MYM maissa lautanen syödään tyhjäksi ja missä ei

*Muslimit eivät juo alkoholia, varo muslimimaissa

*Ei vahvemmista juomista miedompiin, ei viinan lantrausta

*Huumeista voi saada kovan rangaistuksen, tutustu paikalliseen lainsäädäntöön

 

Tervehtiminen, eleet ja kommunikointi

 

Kun luin Mad Manners kirjaa, tuli sellainen olo, että eihän sitä uskalla tehdä mitään eleitä. Joka maassa joku ele on rivo tai ei hyväksyttävä. Perus peukun näyttäminenkin on huono asia tietyissä paikoissa! Suurin virhe, joka toistui mantereesta toiseen on toisen viittominen sormilla kämmen ylöspäin. Turvallinen tapa viittoi joku luokseen on tekemällä raapivaa elettä, eli kämmen alaspäin.

 

En jaksa löpistä tarkemmin erilaisista eleistä ja tervehtimistavoista, koska ne ovat niin erilaisia eri maissa. On hyvä pitää mielessä, että kättely ei kaikkialla toimi ja varsinkin sukupuolien välillä siinä on hassuja sääntöjä. Onneksi kirjassa todettiin, että turisteja ymmärretään lähes kaikkialla. Pääsee kuitenkin parempiin väleihin paikallisten kanssa kun viitsii opetella perusjuttuja! Ainakin minulla on kiinnostusta oppia uusia asioita ja tutustua paikalliseen väestöön ja heidän tapoihinsa.

 

Suomessa olemme tottuneet sanomaan asiat suoraan. Sen sijaan muualla sellainen ei ole niinkään suosittua. Kiertely ja valkoiset valheet kuuluvat useaan kulttuuriin. Niinpä on opittava kommunikoimaan oikein, jotta ei tule väärinkäsityksiä. Myös katsekontaktia on varottava. On taas kerran hämmentävää kun viereisissä maissa toisessa katsekontaktia arvostetaan ja toisessa taas nähdään epäkohteliaana.

 

Yleinen sääntö sopii kaikkialle: katso ensin miten paikalliset käyttäytyvät, toimi sitten samoin! Esimerkiksi röyhtäily voi olla hyväksyttävää ruokapöydässä, toisin kuin meillä!

 

Tipin antaminen on taas kerran jotain uutta suomalaiselle. Yleinen käytäntö on 10%. Japanissa taas ei saa antaa tippiä, se on loukkaus. Israelissa taas 15 % tippi on minimi! Rahaa on hyvä olla mukana muutenkin, koska sitä tarvii ihmisten lahjomiseen ja palkkioksi palveluksista.

 

Uskontoa ja politiikka tulee varoa aiheena kaikkialla. Ei myöskään ole paras idea kertoa olevansa ateisti, homo tai mitään muutakaan poikkeavaa. Tietysti jos tykkää järkyttää porukkaa, niin se käy.

 

Teitittely on Suomessa katoava luonnonvara, joten onkin hyvä muistuttaa Innomon porukkaa tästä hyveestä. Muukin kohteliaisuus ei ole pahitteeksi ja englantia käytettäessä please ja thank you kuuluvat toivon mukaan sanavarastoon. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että meidän on aina hyvä tutustua paikallisen kielen perusteisiin. Tämänkin voi jakaa siten, että jokainen vastaa jonkin kielen perusteista, ja opettaa niitä sitten muille!

Muistettavaa:

*Kutsu joku luoksesi ’raapimis’eleellä, kämmen alaspäin

*Jos haluat kunnioittaa maata, opettele käytöstavat! Seuraa paikallisia

*Kanna rahaa mukana. Muista selvittää tipin antamis säännöt

*Muista teititellä

*Opettele paikallista kieltä edes vähän.

*Muista please ja thank you!

 

Siveellisyys

 

Bikinit ovat hyvä matkatavara, mutta niiden lisäksi pitkät housut ja paita ovat hyvä idea. Tämä johtuu siitä, että ainakin Aasiassa ja Afrikassa ei katsota hyvällä minishortseissa heilumista. Auringoltakin on hyvä suojautua. Temppeleihin ja muihin pyhiin paikkoihin ei saa mennä polvet ja olkapäät paljaana oikeastaan missään.

 

Toisen sukupuolen koskettaminen ei ole hyvä idea varsinkaan muslimimaissa. Yllättävän harvassa paikassa katsotaan hyvällä julkisella paikalla hellyydenosoituksista. Tällä hetkellä en usko, että se on meidän tiimissämme ongelma, kun muita pareja ei ole kuin Hannu, ja he ovat erittäin yksityisiä.

 

Latinalaisessa Amerikassa taas saa olla vapaammin, ihan kaikessa. Siellä ihmiset eivät ole niin tiukkoja uskonnon tai muunkaan puolesta. Sambakarnevaalin aikaan vähäpukeiset ladyt eivät ole kuitenkaan vapaata lihaa, vaan he vain nauttivat olostaan. Eli pojat, ei kannata lähteä ehdottelemaan heti ensi metreillä.

 

Seksin ostamisesta oli kirjassa hyvin vähän tietoa. Liittyy varmaan jotenkin kirjailijoiden julkisuuskuvaan, tai mahdollisesti kotona istuviin puolisoihin. Olisi mielenkiintoista tietää miten homma toimii, ettei sitten vaikka vahingossa päädy ostamaan iltavierasta!

 

Muistettavaa:

*Pitkät housut ja paita mukaan

*Varo vastakkaista sukupuolta

*Kättely ei toimi aina

*Ei muiskauksia kadulla!

 

Muita huomioita

 

Kun lähtee lomalle, on hyvä ottaa rennosti. Tämä johtuu myös siitä, että meille tuttu aikakäsite ei ole kaikkialla sama. Bussit saattavat olla tunteja tai päiviä myöhässä. Erikoista on se, että meiltä ulkkareilta saatetaan silti odottaa ajoissa oloa. Aion ainakin itse ottaa mukaan kirjoja, sudokuja ja muuta kivaa jonka avulla saa ajan kulumaan kun odottelee paikallisen menon alkamista.

 

Tämä kirja on todella hyvä apu. Mietin, että olisikohan mahdollista että jokainen innomolainen ottaisi yhden tärkeän kirjan mukaan? Näin kellekään ei tulisi paljon kannettavaa, mutta saisimme mahdollisimman paljon irti eri paikoista! Tietysti erilaisiin mobiililaitteisiin saa E-kirjoja ja sanakirjoja. Itse en luota tekniikkaan, paperinen versio on muutenkin kivempi.

 

Tutustuminen paikalliseen uskontoon on myös hyvä. Etukäteen toivoisin jokaisen innomolaisen olevan tietoinen maailman pääuskontojen peruspiirteistä! Näin on helpompi toimia paikallisten kanssa. Myöskin arvostelu ja halveksunta vähentyy kun ymmärtää mistä kulttuurit muodostuvat.

 

Muistettavaa:

*Ole itse ajoissa, ota rennosti kun paikalliset eivät ole

*Tärkeät kirjat mukaan!

*Tutustu maailman pääuskontoihin

 

Koontina, tämä kirja oli erittäin hauska, mielenkiintoinen ja helppolukuinen. 400 sivua hujahti hetkessä! Nyt on helpompi suunnitella reissua ja ylipäätänsä selvitä maailmalla, kun tietää enemmän eri kulttuureista. Suosittelen kaikille.

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!