Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten sinä yrität?

Kirjoitettu 01.12.13
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin!
Kirjan kirjoittaja: Olli Leppänen
Kategoriat: 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin seuraavaksi Olli Leppäsen kirjoittaman uunituoreen kirjan ”Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin!”. Olin kuullut jo aikaisemmin tästä kirjasta ja usea henkilö oli suositellut minulle tätä kirjaa. Vasta Slushissa (kts. http://www.slush.org/ ) kirjan lukeminen kuitenkin konkretisoitui, kun sain sieltä tämän kirjan itselleni. Eräs tyttö, Olli Leppäsellä töissä oleva sellainen, etsiskeli juuri nuoria yrittäjänalkuja ja jakeli kyseistä kirjaa ympäri Slush-tapahtumaa. Onneksi hän tuli kysymään meiltä tarkemmin asioista, kun olimme juuri syömässä lounasta. Kuten Slushin pelaajakorteistakin huomaa, minullakin luki ”student” kortissani.

Muutaman päivän jälkeen aloin heti lukemaan kirjaa. Kirjasta paljastui jo alkumetreillä erittäin kovia asioita, jotka vahvistivat oman pääni sisällä mietittyjä asioita sekä toi niiden vierelle uusia, todella mielenkiintoisia seikkoja.

Kirjan alussa kirjailija huomauttaa, että kirjaa kannattaa käydä lävitse työkirjan tavoin. Kirjassa on todella paljon tehtäviä, jotka haastaa lukijan ajattelemaan perimmäisiä kysymyksiä, jotka vaikuttavat omaan yrittäjyyteen. Päätin siis lähteä näillä opeilla kirjoittamaan reflektiota tehtävämuodossa, joka ei mielestäni ole ollenkaan huono vaihtoehto! Kirjaan jokaisen tehtävän itselleni vihkoon lukiessani tiettyä kappaletta ja sen jälkeen lisään sen suoraan reflektiooni.

Mielestäni tällainen tapa on aivan loistava keino viedä kirjasta löydetyt opit suoranaisesti omaan toimintaan. Kun tehtävät käy läpi ja kirjoittaa ylös, pystyy myöhemmin käydä muistuttamassa itseä, että minkä takia teen mitä teen. Itselläni toimii hyvin työpöytäni päällä oleva tyhjä seinä, johon tulen ripustamaan myös nämä tehtäväni vastattuina.

 

To the books veins

Heti sivulta 18. löytyy ensimmäinen tehtävä. Yrittäminen lähtee ensisijaisesti minusta.  Kirjailija kehottaakin kirjaamaan sanoja ja mielikuvia, joita yrittäjyys minussa herättää. Kirjoitin 20 eri asiaa, jotka tulivat päällimmäisinä minulle mieleen:

Onnistunut

– Itsensä toteuttaminen

– Työnteko

– Raha

– Aktiivisuus

– Iloisuus

– Motivoiva työ

– Vaihtoehdon luominen johonkin asiaan

– Epäonnistumisen riski

– Itsensä likoon lyöminen

– Jatkuva yrittäminen

– Oppiminen

– Toisten auttaminen

– Asioiden helpottaminen

-Jatkuva eteenpäin pyrkiminen

– Viisas

– Monipuolinen

-Kipinän saanut

– Itsensä jatkuva ylittäminen

 

Back to the start.

 • Miksi yrittäjyys innostaa minua?

Yrittäjyydessä ei ole mitään rajoja. Kukaan ei vaadi sinua tekemään yhtään mitään. Teet juuri sen määrän sitä mitä haluat, kun haluat. Mitä enemmän annat tekemisellesi ja asioille, ne antavat sinulle samalla mitalla takaisin. Yrittäjyys innostaa minua juuri sen takia. Kuka tahansa voi löytää aivan uudenlaisen idean tai asian, jolla mullistetaan koko maailmaa. Ero syntyy vain siinä, että jotkut ihmiset tekevät nämä mullistavat asiat, ja jotkut vain puhuvat niistä. Minä olen se, joka tekee mielummin kun katson jonkun muun tekevän saman asian. Yrittäjyys innostaa minua todella monella tavalla. Kaikki se riski, hyppy kohti omaa unelmaa ja oman todellisen elämän toteuttamista. Yrittäjyydessä mikään ei ole varmaa. Sehän se parasta onkin.

 

 • Mitä minä osaan?

Olen saanut valtavasti tietoa, voimaa ja motivaatiota kuluneina kuukausina. Tähän on vaikuttanut mm. kirjoista saatu tieto, erilaiset haasteet, jotka ylittämällä olen samalla ylittänyt myös itseni sekä muiden ihmisten kanssa keskustelu, miten he ovat päässeet sinne, missä ovat tällä hetkellä ja mitä he haluavat omalta elämältään. Minä osaan oppia ja keskittyä täysillä siihen, mitä teen. Minä osaan käyttää hyödykseni muiden ihmisten tietoa ja osaamista. Sekä kopioimalla että kysymällä. Minä osaan auttaa ihmisiä pääsemään kohti unelmiansa. Minä uskallan ja haluan ottaa terveitä riskejä elämässäni. Alan pikkuhiljaa osata ylittää itseni jatkuvasti. Minä osaan tehdä asioita, jotka jatkuvasti motivoi minua ja työntää eteenpäin.

 

 • Missä asioissa olen vahvimmillani?

Tuntuu, että olen vahvimmillani, kun keskustelen jonkin henkilön kanssa hänen vahvuusalueesta. Näin pystyn käyttämään hyödyksi omaa vahvuusaluettani hänen vahvuusalueella. Yksi vahvuuksistani on luovuus. Kun keskustellaan asioista, joista minulla ei suoranaisesti ole asiantuntijuutta, pystyn lähestymään asioita aivan eri näkökulmasta. Tällöin pystyn jopa saamaan toisen henkilön oivaltamaan jotain todella yksinkertaista. Niin yksinkertaista, että se vaikuttaa ja mullistaa koko hänen vahvuusalueensa ja toimintaa.

Tykkään myös syödä hyvin paljon.

 

 • Mikä on tavoitteeni yrittäjänä?

Tavoitteeni yrittäjänä on toteuttaa itseäni ja löytää elämästäni enemmän vapaa-aikaa. Tavoitteeni on tehdä yrittäjänä niin hyvin työni, että minulle jää enemmän vapaa-aikaa tehdä jotain aivan muuta ja kehittää omia muita taitojani. Nämä kulkevat mielestäni käsikädessä. Kun pystyn antamaan omaa aikaani aivan erilaisiin asioihin kun normaalisti, pystyn jonain päivänä yhdistämään tältä alalta jotain olennaisia, aivan uusia asioita oman alan toimintaani. (Lue. https://esseepankki.tiimiakatemia.fi/medici-ilmio-huippuoivalluksia-alojen-valimaastossa-2/ )

Tavoitteeni yrittäjänä on tehdä sitä, mitä olen aina halunnut tehdä ja viedä se vielä aivan uudelle tasolle. Haluan oppia jatkuvasti uutta. Haluan tietää niin monesta asiasta ainakin jotain kun mahdollista. Haluan yhdistää näitä asioita kokonaisuuksiksi, ja tehdä näillä kokonaisuuksilla muutoksen.

 

 • Kenelle haluan näyttää?

Haluan näyttää itselleni, että pystyn siihen. Epäilijöitä on ollut ja tulee aina olemaankin minunkin moottoritiellä. Kyse on vain siitä, pysähdynkö jokaisen sattuessa kohdalle vai jatkanko toimintaani ja pyrkimistäni kohti unelmiani ja tavoitteitani. Tällä tavalla näytän jokaiselle, joka on koskaan epäillyt minun onnistumistani. Suoranaisesti mielestäni kenellekään muulle ei tarvitse näyttää, kun itselle. Siitä kaikki muut tulee näkemään.

 

 • Mitkä ovat minun yrittämisen sytykkeeni?

Yrittämisen sytyikkeinäni ovat tällä hetkellä välietapit. Kun pystyy hiukan hölläämään kaasua, istahtamaan kahville ja katsoa taaksepäin, mitä on tullut oikein tehtyä. Siitä, kun saa kehuja toisilta. Siitä, kun saan ihmiset ajattelemaan uudelleen asioita. Tottakai jokainen meistä haluaa nähdä suoranaista taloudellista voittoa, mutta minusta tällä hetkellä, ainakin Tiimiakatemian aikana, tärkeintä täällä on oppia ja kokeilla mahdollisimman erilaisia ja niitä villejäkin ideoita ja asioita. Tällä hetkellä, tässä oppimisympäristössä tällaisten ideoiden toteuttaminen on tehty todella helpoksi. Kun on omassa jo vakauttanut toimintansa, suuret riskien otot sekä kokeilut ei luonnistu niin helposti. Minun yrittäjyyden kokon saa syttymään juuri tällä. Kokeile. Tunne. Opi. Jatka sitä.

 

 

 

Words words words. My words.

Sivuilla 26-27. on lueteltu muutamia sanoja. Alleviivaan näistä sanoista minulle eniten merkitystä antavat sekä mietin seuraavia kysymyksiä niiden kautta:

 

 • Miksi juuri nämä sanat tuntuvat minulle omilta?

Nämä asiat nostan tällä hetkellä suuremmaksi kun muut, koska ne ovat  auttanut minua enemmän eteenpäin unelmissani ja toiminnassani. Näihin asioihin liittyy vielä nuorempana, lapsuudessani halutut asiat. Halusin silloin tiettyjä asioita, joita haluan vieläkin. Nämä asiat eivät ole muuttunut, ehkäpä siitä syystä, kun en ole löytänyt parempaa ratkaisua haasteisiini. Näillä asioilla mielestäni tällä hetkellä pääsen  hyvin tavoitteisiini. Jätin muutaman sanan alleviivaamatta, koska tällä hetkellä koen, että näistä sanoista en ole/en tällä hetkellä saa niin paljon irti kun haluaisin.

 

 • Millaisia tunteita ne minussa herättävät?

Ne herättävät minussa motivaatiota ja halua jatkaa sinne, minne olen halunnut. Ne auttavat ja muistuttavat minua, miksi teen mitä teen. Nämä alleviivatut asiat vievät pelkästään minun asioita ja ajatuksia eteenpäin, joita haluan saavuttaa. Nämä sanat saa minut haluamaan yhä enemmän tavoitteisiini. Ne saavat minun kilpailuvietin palamaan.

 

 • Milloin olen viimeksi kokenut sanan kuvaamaa merkitystä?

Lähes jokainen alleviivattu sana toteutuu joissakin määrin Tiimiakatemialla. Muutamia alleviivattuja sanoja en ole nähnytkään vähään aikaan. Vaikka toimintani ja useimmat alleviivatutkin sanat ovat lapsen kengissä, on mielestäni se jo alkukipinä vankalle toiminnalleni. Pieni liekki saa minut haluamaan näiden asioiden kokemista yhä enemmän ja enemmän.

 

 • Mitä sanat tarkoittavat yrittämisen näkökulmasta?

Sanat kuvastavat minulle asioita, joita haluan itseni omistavan, kun puhun omasta työstäni. Nämä asiat, usean muunkin asian kanssa, tekevät minun työn.

 

Perhe. Ystävät. Raha. Itsenäisyys. Riippumattomuus. Oma koti. Perintö. Lapset. Ideat. Tunnettuus. Julkisuus. Rikastuminen. Energia. Onnellisuus. Fyysinen. Kunto. Terveys. Asiakaspalaute. Palvelu. Laatu. Käsillä tekeminen. Suunnittelu. Arvot. Design. Minä itse. Perinteet. Yhdessä tekeminen. Tiimi. Kunnioitus. Arvostus. Palkinnot. Itsensä työllistäminen. Menestys. Luova työympäristö. Vapaa-aika. Matkustaminen. Hyvä yöuni. Suorittaminen. Vapaus. Voitto.

 

 

Choose your path.

Tämä kohta löytyi kirjasta sivulta 30. Kirjassa on nostettu neljä erilaista vaihtoehtopolkua, joita pitkin kivutaan kohti omaa liiketoimintaa. Nämä polut ovat:

–          Elämäntyyliyrittäjyys

–          Tavoitteena työllistää itseni

–          Keino rikastua

–          Harrastus

Suoranaista yhtä vastausta en oman polun valitsemiseen löytänyt. Kun mietin minulle sopivinta polkua, tarvitsisin paloja elämäntyyliyrittäjyydestä, itseni työllistämisestä ja keinosta rikastua. Oma unelmani on pyörittää omaa, toimivaa liiketoimintaa, joka ei toimi pelkästään Suomen rajojen sisällä. Minun mielestäni jo tämä lause kiteyttää nämä kolme seikkaa sisäänsä. Elämäntyyliyrittäjyys on ehkä vahvin ja jonka seurauksena syntyy myös itseni työllistäminen sekä taloudellinen voitto.

 

Yrittäjäkumppanin valinta

Tämä kohta ei ole niinkään tehtävä vaan haluan nostaa tämän kohdan esseeseeni, koska mielestäni nämä olennaiset syyt ovat suuria mm. meidän tiimissämme. Kyllä, onhan se aika rajua pamauttaa näinkin isot toteamukset, mutta jonkun se on tehtävä. Sivulla 30. siis puhutaan hieman yrittäjäkumppanin valinnasta ja kolmesta yleisimmästä sudenkuopasta.

 1. Liian vähän keskustelua
 2. Liian hyvät kaverit
 3. Liian mukavaa tekemistä

Mielestäni nämä kolme kohta pitää paikkansa myös meidänlaisissa työyhteisöissä. Yrityksen maksimaalinen tehokkuus jää varjoon, kun emme tiedä toisistamme tarpeeksi. Kun emme tiedä toisistamme tarpeeksi ja puhallamme yhteen hiileen, ei yhteyttä ole mielestäni syntynyt; haasteita ei nähdä yhteisinä, vaan yksilön ongelmina. Liian hyvät kaverit pehmittävät jokaista mielipidettä ja hyvin usein pehmentyy liikaa, jolloin ensisijainen asia ei mene edes perille. On oltava hyviä kavereita, mutta ymmärrettävä haasteet ja kehityskohdat. Ilman suoraa puhumista yritys ei taatusti porskuta tehokkaasti yhteen hiileen. Hyvinkin usein, ehkä jopa liian usein puhutaan myös mukavuusalueen ulkopuolelle menosta. Koko lause jo hiukan hirvittää minua, mutta onhan se suoraan noinkin sanottu. Mielestäni mukavuusalue määrittää asiat, joita ihminen pystyy tekemään hyvinkin helposti. Kun alkaa hiukan puntti tutista ja pelottaa, on varmasti tekemässä jotain uutta, niinsanotusti mukavuusalueen ulkopuolella. Kun tekee jotain, joka jännittää, varmasti kehittyy. Kun pelottaa, mutta kuitenkin asiat tulee tehtyä, kehityt. Tämän olen lukuisista kirjoista jo itse ynnännyt. Vaikka kirjassa käytiin läpi yrittäjäkumppanin valinnan näkökulmasta, peilasin itse näitä suoranaisesti meidän tiimin ja ylipäätään samalla tavalla toimiviin yhteisöihin. Jotta toiminta saadaan todella tehokkaaksi, on nämä sudenkuopat täytettävä. Ne ovat jatkuvasti meidän toiminnan läheisyydessä ja niitä ei suinkaan tule unohtaa. Hauskaa on oltava, mutta sellaista hauskaa, jolloin tuloksiaki näkyy!

 

Kirjan alkupuoliskolta löytyy nelikohtainen muistutus, jonka haluan nostaa myös reflektiooni koskien mobiilisovellus-projektiamme. Mielestäni nämä neljä kohtaa ovat hyvin olennaisia apulauseita minun juuri tämänhetkiseen toimintaan.

 1. 1. Hae ympärillesi ihmisiä, jotka täydentävät sinun heikkouksiasi.
 2. 2. Keskustele yrittäjäkumppanin kanssa vähintään kolme kertaa ja kolmessa eri paikassa. Ympäristö vaikuttaa päätöksiisi.
 3. 3. Jos yhteistyö epäilyttää tai et luota täysin toiseen, älä sitoudu yhteistyöhön. Kysy näkemystä ulkopuolisilta ja palautetta kumppanisi entisiltä työnantajilta tai kollegoilta.
 4. 4. Sopikaa selkeät yhteiset pelisäännöt, tavoitteet ja roolit. Käykää ne läpi säännöllisesti yhdessä keskustellen ja antakaa toisillenne palautetta

Näistä neljästä kohdasta herää jo valtavasti ajatuksia mielessäni. Yhden henkilön kanssa yhteistyöhön lähteminen oli aivan kaaos. Yhteistyö ei toiminut niin, kun me olimme halunneet ja toimimme jatkuvasti kädet sidottuina, meitä rajotettiin aivan liikaa. Halusimme laittaa asiat isolleen, toinen kumppani ilmeisesti ei. Ennen tuota yhteistyötä jotenkin oli iskostunut mieleeni, että kannattaa ottaa työtä, kun sitä tarjotaan. Nyt olen astetta viisaampi!!

 

Yrittäjyyden plussat ja miinukset

Meillä on ollut jo jonkin aikaa meneillään kassakeskustelut osuuskunnassamme. Kuinka jaamme yhteiset voitot, sijoitukset ja tappiot. Muutama henkilö haluaa suoranaisen rahallisen korvauksen työstä, missä onnistuu. Muutama haluaa pitää yllä yhtenäistä kassaa, jossa talous pyörii jokaisen yhteisenä. Mielestäni näihin meidän keskusteluihimme liittyy erittäin olennaisesti yrittämisen plussat ja miinukset, joita tässä kirjan kohdassa käytiin hieman läpi. Nämä muistuttavat jo arjeksi muuttuneiksi perusasioista, ja syistä, joiden takia ylipäätään tulimme opiskelemaan yrittäjyyttä Tiimiakatemialle.

Plussat

 • Teet työtä itsellesi
 • Näet työsi tulokset heti
 • Saat käyttää luovuuttasi
 • Riskin ottaminen palkitaan
 • Työajat ja –tehtävät ovat joustavia
 • Ei tarvitse jämähtää paikoilleen
 • Oman osaamisen kehittäminen
 • Toisten työllistäminen
 • Joustava palkanmaksu ja voittojen sijoittaminen tulevaisuutta varten
 • Mahdollisuus yhteiskunnan kehittämiseen

Miinukset

 • Työn ja vapaa-ajan erottaminen
 • Työn ja perhe-elämän erottaminen
 • Kiireinen työrytmi
 • Taloudellisen riskin ottaminen
 • Yrittäjän vastuut ja velvoitteet
 • Epäsäännölliset työajat
 • Yritystoiminnan sitovuus
 • Julkisuus ja esilläolo
 • Jatkuva vuorovaikutus ja tavoitettavuus
 • Taloudellinen epävarmuus
 • Osaamisen jatkuva kehittäminen

Minun mielestäni vaaditaan asennetta, jos haluaa toimia yrittäjänä. Vaaditaan rohkeutta ja tavoitteellisuutta jatkuvasti yrittää ja yrittää ja jättää tiettyjä asioita varjoon yrittämisen takia. On punnittava onko jokaisen yrittäjäksi haluavan mielestä järkevää uhrata joitain asioita joidenkin vahvistamiseksi. Itsestäni tuntuu ainakin tällä hetkellä, että olen loistava aloitteleva yrittäjä. Ymmärrän että työt saattavat pitkittyä jopa neljän jälkeisiksi (!), mutta sovitut asiat on vain tehtävä. Jos haluaa pärjätä yrittäjänä, on oltava aivan varma, että haluaa olla yrittäjä. Jos tekee omat asiat puolivaloilla, on vastassa taatusti kilpailijoita, jotka tulevat täysillä vastaan. Yrittäminen on kiinni asenteesta ja rohkeudesta.

 

Keskity olennaiseen.

Laadi realistisia tavoitteita.

 

GOOOOOOAL!!

 • Millainen on yritykseni 3-5 vuoden kuluttua?

Yritykseni on toiminnassa ja minulla on ympärilläni henkilöitä, joiden kanssa tavoitellaan meidän unelmia sekä tavoitteita. Haluan olla 3-5 vuoden päästä sellaisessa yrityksessä, jossa suoranainen linjaus on tehty mitä tehdän, mutta kehitymme jatkuvasti yhä ketterämmäksi yritykseksi. 5 vuoden päästä yritykseni on Suomessa tunnettu ammattilainen omalla alalla ja kansainvälisiä kokeilujakin on tehty. Yrityksellä on jäätävän suuret verkostot useisiin vaikuttajiin, jotka vaikuttavat meidän yrityksen toimintaan.

 • Missä olen onnistunut?

Olen onnistunut viemään Tiimiakatemialta saatuja oppeja aktiivisesti toimintaan ja olen vakiinnuttanut oman jatkuvan kehityksen. Opin kokoajan enemmän ja vien aktiivisesti omia ideoita ja toimintaani eteenpäin. Olen ammattilainen siinä, mitä teen.

 • Mitä mitä teen?

Teen sitä, mikä vie minua toiminnallisesti sekä älyllisesti eteenpäin. Pidän kinkkisistä tilanteista, joissa tarvitsee luovuutta päästäkseen tilanteesta eteenpäin. Teen jatkuvasti omasta unelmasta totta, step by step.

 • Mistä minut tunnetaan?

Minut tunnetaan pitkäjänteisyydestä, jatkuvasta yrittämisestä ja aivan uudenlaisista, hauskoista innovaatioista, joita olen vienyt useita eteenpäin.

 • Mitä minä osaan?

Minä osaan johtaa, tehdä hankalia ratkaisuja, päättää. Minä osaan oppia ja osaan kopioida muilta. Osaan jatkuvasti luoda jotain uutta, vaikka olemme kehittäneet tuotteen, pyrin jatkuvasti kehittämään sitä paremmaksi. Osaan olla rohkea ja ylittää itseni jatkuvasti.

 • Millaista palkkaa nostan yrityksestäni?

Haluan nostaa sen verran palkkaa, jolla pystyn elättämään itseni ja hieman enemmän. Haluan mieluummin sijoittaa taloudellista voittoa oman yritykseni kehittämiseen sekä muihin mahdollisiin sijoitusvaihtoehtoihin. Olen hyvin vaatimaton rahan suhteen. En tarvitse itse tällä hetkellä paljoa. Paljon mielummin yritän laittaa rahan munimaan suurempaa kultaharkkoa.

 • Mikä on yritykseni liikevaihto?

Yritykseni liikevaihto pyörii 100-200K:n tienoilla.

 

Kirjasta löytyi oiva lista minulle sekä mobiilisovelluksen että muiden projektien vahvistamiseksi.

 • Seuraa aikaasi: Lue lehtiä ja blogeja ja seuraa mitä maailmalla tapahtuu
 • Benchmarkkaa alan huippuyrityksiä ja parhaita asiantuntijoita
 • Hae virikkeitä oman alasi ja osaamisesi ulkopuolelta
 • Hakeudu verkostoihin, joissa olet oman mukavuusalueesi ulkopuolella
 • Kierrä maailmaa ja nuuski uusia trendejä
 • Kuuntele asiakkaitasi ja ja kysy palautetta
 • Jutustele työpaikan kahvihuoneessa ja huoltoaseman juttuköörissä
 • Pidä silmät auki harrastuksissa
 • Ole kiinnostunut ihmisistä, kysy heidän toiveistaan ja tarpeistaan
 • Kertaa omia kokemuksiasi
 • Uppoudu omiin ajatuksiisi, äläkä anna minkään tekijoiden rajoittaa ajatteluasi

 

Ihmiset ovat kuin apinoita. Olemme laumaeläimiä, uteliaita, hellyydenkipeitä, kateellisia, varovaisia, laiskoja, ajattelemma aina ensin itseämme, haemme turvaa toisistamme ja haluamma röyhistellä aika-ajoin rintarottinkiamme.


Contacting your contacts

Kirjan keskiosassa on suuri luettelo seikoista, joilla voimme rajata tietyn projektin asiakassegmenttiämme. Mitä tarkempi segmentointi on, sitä tehokkaampaa toiminta on. Tämä kohta herätti Bonderin kautta monenlaisia mietteitä. Kannattaisiko kohderyhmään pienentää entisestään? Onko meillä tällä hetkellä hyvän kokoinen kohderyhmä vai voisiko jollain esimerkiksi s.100:n esimerkeistä täsmentää vielä enemmän. Mielestäni tuotettamme pystyy kohdentamaan pienemmälle ryhmälle, mutta tässä tapauksessa pieniä ”täsmäkohdennuksia” tulisi tehdä jokaiselle opiskelijasegmentille.

Kun tapaat asiakkaasi:

 • Esittele itsesi ja ideasi alkuun lyhyesti ja kerro, miksi halusit tavata juuri hänet. Kerro, mitä arvostat hänessä tai miksi juuri hänellä olisi mielestäsi annettavaa ideallesi ja uudelle yrityksellesi.
 • Tarkista vielä tapaamisen aluksi, kuinka paljon asiakkaalla on aikaa tapaamiselle.
 • Ole kiinnostunut asiakkaastasi. Kysy kysymyksiä ja kirjoita muistiinpanoja.
 • Korosta, että ideasi on vasta alkuvaiheessa ja haluat saada nyt siihen liittyen kehitysehdotuksia ja palautetta.
 • Jos asiakas kysyy sinulta kysymyksiä, joihin sinulla ei ole vastausta, sano: ”Kiitos, tämä kysymys minun pitää vielä selvittää tarkemmin. Miksi tämä on mielestäsi tärkeää?”
 • Anna asiakkaalle jotain konkreettista. Jos sinulla on tuotteestasi prototyyppi tai muuta konkreettista esittelymateriaalia, hyvä niin, mutta pelkkä käyntikorttikin riittää.
 • Tapaamisen päätteeksi kiitä kommenteista ja palautteesta ja kysy suosituksia: ”Kenelle minun olisi hyödyllistä esitellä ideaani? Kluka voisi olla kiinnostunut ideastani?”

Asiakaskontaktoinnin välineet tehokkuusjärjestyksessä ovat:

 1. Asiakastapaaminne
 2. Esittelypiste tai messupaikka
 3. Puhelin
 4. Henkilökohtainen kirje
 5. Sähköposti
 6. Sosiaalinen media

 

 

Simply the best!

Kirjan loppupuoliskolta löytyy mielenkiintoisen yksinkertainen lista, joka on tehty liiketoimintasuunnitelmaa korvaamaan. Sulava Oy:n laatima korvike pitää sisällään kolme ei kohtaa:

 • Mitä teemme varmasti?
 • Mitä teemme mahdollisesti?
 • Mitä emme ainakaan tee?

Hiukan erilaisella tavalla startattu ja siltiki päästy loistotuloksiin. Pystyn ja kokeilen, millaisia vastauksia saan omiin projekteihini.

 

Yritystoiminnan käynnistämissuunnitelma

Kirjaan aivan kirjan loppuosiosta löytyvän käynnistämissuunnitelman itselleni ylös, jota tulen käyttämään hyödyksi mm. omassa oppimissopimuksessa.

 • Mikä saa minut yrittämään?
 • Mikä on yrittäjyystavoitteeni?
 • Mitkä ovat tärkeimmät vahvuuteni ja pääomani yrittäjänä?
 • Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joihin minun tulee keskittyä välttääkseni sudenkuopat? (3 Kpl)
 • Toiminta-ajatukseni:
 • Kenelle tuote/ palvelu on suunnattu?
 • Minkä ongelman se ratkaisee?
 • ___ asiakasta, ___ Eur /asiakas = ___Eur

Liiketoimintamallimme:

 1. Mistä raha tulee?
 2. Mihin raha menee?
 3. Miksi asiakas on valmis maksamaan?
 4. Millä erotumme muista?

 

Goodbye.

Kirjoitin hieman erilaisella tyylillä tämän reflektion. Kirjoitin sen itselleni lunttilapuksi, jota tulen käyttämään toiminnassani. mielestäni kokonaisuudessaan kirjailija on solminut erilaisia asioita toimiviksi ja oiviksi kokonaisuuksiksi, joita tulen testailemaan. Todella hyvä kirja luettavaksi ja työkirjaksi herättelemään hieman omia unelmia ja tapoja joilla unelmat saavutetaan. Suosittelen kaikille, jotka ovat yrityshenkisiä!

 

Jari Savolainen

jari.savolainen@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!