Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Modernin johtajan käsikirja: Älä ole pomo

Kirjoitettu 13.05.20
Esseen kirjoittaja: Kaisla Paajanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Modernin johtajan käsikirja: Älä ole pomo
Kirjan kirjoittaja: Mika D. Rubanovitsch
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.8. Johtamisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Modernin johtajan käsikirja: Älä ole pomo – Mika D. Rubanovitsch

 

Lukiessani Modernin johtajan käsikirjaa kyllästyin melko helposti. Ennen teoksen aloittamista olin innoissani värikkäistä kuvista ja kaavioista, mutta kun olin noin 50 sivua lukenut, olin jo valmis päättämään luku-urakan. Sain lopulta puristettua luku-urakan kasaan, mutta kirjan lukeminen vaati ehkä eniten tunteja kaikista lukemistani kirjoista.

Teoksessa oli käytetty hyvin paljon viittauksia eri teoksista ja tästä syystä ei aina ollut varma, että oliko lausahdukset viittauksia vai Rubanovitschin omaa tekstiä.

 

Moderni johtaja

Teoksen mukaan modernin johtajan on tunnettava ensin itsensä voidakseen johtaa muita. Lisäksi moderni johtaja ymmärtää tiimin jäsenten yksilölliset vahvuudet, motivaation lähteet ja auttaa heitä ymmärtämään paremmin itseään sekä parantamaan itsensä johtamisen kykyjä. Olen tästä hyvin samaa mieltä, sillä mielestäni johtaja hyötyy siitä itsekin valtavasti, jos hänen alaisensa ovat hyviä itsensä johtajia.

 

Meidänkin tiimissä olemme monesti kartoittaneet tiimin jäsenten vahvuuksia, sillä vahvuuksilla pystymme luomaan parhaita palveluita. Meiltä löytyy jokaiselta täysin omat vahvuutemme ja mielestäni täydennämme niillä hyvin toisiamme. Meidän vain täytyy oppia hyödyntämään vahvuuksiamme entistä enemmän. Helposti saatan itsekin vain ajatella, että minun vahvuuteni eivät ole yhtä arvokkaita kuin jonkun toisen tiimiläisen. Vahvuudet saattavat olla hyvin erilaisia, mutta kaikki erityisen tärkeitä.

 

Etätyön johtaminen

Nyt erityisesti pandemian vallitessa jokainen meistä akatemialaisista on joutunut/päässyt sukeltamaan etätyön ihmeelliseen maailmaan. Yksi etäjohtamisen haasteista on työhyvinvointi ja sen seuraaminen. Etätyön johtaminen Rubanovitschin mukaan perustuu luottamukseen, hyviin käytänteisiin ja toimivaan kommunikaatioon. Teoksessa käsiteltiin Ulla Vilkmanin Etäjohtaminen – Tulosta joustavalla työllä -kirjasta neljää kohtaa, jotka tekevät etätyöstä ja sen johtamisesta helpompaa.

 

  1. Toimiva puheyhteys
  2. Aikaa keskittyneeseen työskentelyyn
  3. Tiimin työt läpinäkyviksi
  4. Tiimin apu ja tuki

 

  1. Toimiva puheyhteys

“Luottamuksellisen suhteen luominen vie aikaa, mutta kun vuorovaikutus on säännöllistä ja avointa, syntyy toimiva puheyhteys ja se säilyy.” Meillä Kaukassa etäarki lähti käyntiin hieman tahmeasti. Saimme kuitenkin melko nopeasti erilaisia käytäntöjä. Meillä oli aluksi joka aamu aamupäiväkahvit, jotka ovat myöhemmin vaihtuneet iltapäiväkahveiksi. Iltapäiväkahveilla pystymme käymään rentoa keskustelua, joissa ei työasioita pääsääntöisesti käydä läpi ja siellä on hyvä päättää porukalla työpäivä. Lisäksi olemme pitäneet muutaman virkistysillan Zoomin välityksellä. Näillä vapaamuotoisilla kokoontumisilla olemme luoneet toimivan puheyhteyden, joka helpottaa myös työajalla viestimistä.

Aluksi tiimin sisällä saattoi tulla väärinkäsityksiä vajanaisen viestinnän vuoksi, mutta ongelmista keskusteltuamme olemme saaneet viestinnän laatua paremmiksi ja sen avulla olemme välttäneet turhat konfliktit.

 

  1. Aikaa keskittyneeseen työskentelyyn

Kirjassa oli hyvin mainittu siitä, että kaikkien ei tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa, vaan on yhteiset toimintatavat, jotka on etukäteen sovittu. On myös hyvä varata aikaa keskittyneelle työskentelylle.

Nyt erityisesti perusopintojen aikaan meillä pääosin päivät pyörivät kurssitehtävien parissa. Pakollisia meidän tiimin viikkotapaamisia ovat viikkopalaveri sekä treenit. Kaikki muu yhteydenpito on toivottavaa, mutta vapaaehtoista. Itse kuulun markkinointitiimiin ja meillä on lisäksi kerran viikossa markkinointipalaveri. Kaikkien tapaamisten ulkopuolinen aika on pyhitetty jokaisen omiin aikataulutuksiin ja tehtäviin. Mielestäni meidän kokonaisuus on toimiva, sillä siinä on tietty runko, mutta silti hyvin vapaamuotoinen.

 

  1. Tiimin työt läpinäkyviksi

Meillä on tiimillä käytössä excel-tiedosto, jonne täytämme sprinttituloksiamme. Sillä pystymme hyvin seuraamaan tiimin jäsenten etenemistä ja se on läpinäkyvää. Se on hieman takkuileva, vaikka ajatus sen takana on ollut hyvä. Tiedostoa ei ole täytetty kovin aktiivisesti, joten se ei ole ollut ajantasalla ja siksi seuraaminen on ollut haastavaa. Osa tiimistämme ovat olleet aktiivisempia kuin toiset. Lisäksi meillä on talouspäällikön tekemä tiedosto, josta pystymme seuraamaan menoja ja kuluja jokaisen omalta osalta.

Mielestäni jatkossa meidän olisi saada tekemisiämme vielä läpinäkyvimmiksi. Se helpottaisi muita tiimiläisiä, koska voisimme tutkia, kuka on vapaa johonkin projektiin ja kenen kalenteri on täynnä tapaamisista jo valmiiksi.

 

  1. Tiimin apu ja tuki

“Yhteenkuuluvuuden kokemukseen kuuluu kokemus sosiaalisesta tuesta, mikä on tärkeä motivaatio- ja voimavaratekijä.” Ainakin omalla kohdallani koen, että meidän tiimissä on hyvin kannustava ilmapiiri. Olen itse ollut varsinkin aluksi hyvin epävarma taidoistani, mutta olen saanut hyvin kannustusta muilta tiimiläisiltä. Koen, että jokainen tiimiläinen saa olla täysin oma itsensä ja jokaisen mielipiteet hyväksytään. Totta kai aina on parantamisen varaa, mutta mielestäni jokainen saa kasvaa vapaasti yrittäjäksi meidän tiimissä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!