Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Monopoli

Kirjoitettu 29.08.13
Esseen kirjoittaja: Elias Markkula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaiken mitä tiedän bisneksestä opin pelaamalla Monopolia
Kirjan kirjoittaja: Alan Axelrod
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kesän riippukeinulukemisena luin Alan Axelrodin kirjan, Kaiken mitä tiedän bisneksestä opin pelaamalla Monopolia. Kirja on suhteellisen kevyttä lukemista ja sen parissa vierähti pitkiäkin levytystuokioita, kunnes se nopeasti oli kahlattu läpi. Kirja antaa opetuksia niin itse monopoli-peliin, kuin menestymiseen oikeassakin liike-elämässä. En ollut aiemmin pohtinut monopolin ja tosimaailman bisneksen yhtäläisyyksiä sen koommin. Kirja kertoo kuitenkin oivasti kuinka tietyt ajatus-ja toimintamallit pätevät niin pelissä, kuin tosielämässäkin. Tässä esseessä paneudun muutamiin tärkeimpiin koppeihin, jotka kirjasta jäivät käteen.

 

Kuten monopoli, elämääkin voidaan pitää pelinä. Monet vakuuttavat onnen ratkaisevan lautapelin voittajan. Kuulee joskus, että elämässäkin olisi menestytty onnella. Monessa tapauksessa onnella on ollut osuutta asiaan. Monopolissa onnella on toki joskus suurikin merkitys, mutta useammin on niin että onni suosii rohkeaa. Kuten Axelrod kirjassaan painottaa, on pelin voittaja lähes poikkeuksetta pelannut rohkeaa peliä Monopolissa rohkeus tarkoittaa aktiivista osakkeiden ostamista alkupelissä ja röyhkeääkin kaupankäyntiä monopolyasemaan pääsemiseksi. Säästämällä ja tilaisuuksien hukkaamisella aniharvoin voitetaan. Pelin alussa kannattaa siis ostaa kaikki, mihin sattuu noppa pelaajaa kuljettamaan.

 

Rohkeus pätee elämässäkin ihan samalla lailla. Liike-elämässä ja etenkin akatemialla tämä tarkoittaa sitä, että kannattaa kokeilla monia asioita, jos ei ole vielä yhtä tarkkaa bisnestä mielessä. Tilaisuuksia tulee joka päivä uusia ja niihin tulisi tarttua rohkeasti, vaikka usein tuntuu helpommalta pelata varman päälle ja odottaa täysosumaa tai oikeaa hetkeä. Oikeaa hetkeä ei kuitenkaan tule, vaan se on kaiken aikaa oikea. Kuten ei monopolissakaan osu aina haluamilleen tonteille. On ostettava ne tontit mihin osuu ja pelattava parhaansa mukaan aina tilanteen mukaan. Rohkeiden kokeiluiden myötä avautuu tilaisuuksia ja niitä seuraamalla alkaa löytämään onnea edestään. Onni suosii rohkeaa.

 

Tärkeä menestymisen tekijä rohkeuden lisäksi on suunnitelmallisuus ja selkeä näkemys päämäärästä. Monopolissa se on kyniä muut pelaajat puille paljaille ja pois pelistä. Kun tämä on selvillä on helpompaa tehdä kaikki peliliikkeet päämäärä mielessä ohjaamassa valintoja pelin edetessä. Sama pätee elämässäkin, kun on omat päämäärät edes jotenkuten tiedossa, pystyy omaa toimintaa ohjaamaan kohti niitä. Toki matkalla tulee vastaan esteitä ja haasteita. Monopolissakin saatta noppa tuoda harmeja, mutta se kuuluu peliin ja elämään. On vain tehtävä kaikki omassa hallinassa olevat asiat oikein.

 

Monopolissa on tärkeä tuntea pelin säännöt tarkkaan. Ilman pelisääntöjen oikeaa tulkintaa ja niiden valpasta noudattamista ei pelissä pitkälle pötkitä. Bisneksessä on tärkeä tuntea oman pelikenttänsä kiemurat. On tunnettava oman toimialansa lisäksi verotus, kirjanpito ja kaikki muut mitä bisneksen pyörittäminen vaatii. Ilman näiden taitojen osaamista häviää varmasti. Itsellä on monopolin säännöt hallussa, mutta liike-elämän lainalaisuudet ovat vielä hataralla pohjalla. Jotta menestyisin liike-elämässä tarvitsen valpasta kehittymistä ja näiden asioiden hallintaa, ainakin perusteiden tasolla.

 

Valppaus ja energia ovat minua kiehtovia asioita. Molempia tarvitaan pelin voittamiseen. On oltava kaiken aikaa hereillä ja mukana pelissä. Kukaan ei potki perseelle jos mieli harhailee pois pelistä. Tosin monopolia pelatessa joku saattaa huomautta jos toinen käy huomaamattasi tontillasi. Tosi elämässä näin ei välttämättä ole tai ainakaan sen varaan ei voi laskea. Siksi on oltava koko ajan fokusoituneena peliin.

 

Kirja on helposti ymmärrettävä ja muutenkin melko helppo teos. Suosittelen sitä uusille pinkulle vaikka ihan ensimmäiseksi kirjaksi akatemialla.

 

 

Elias Markkula

Osuuskunta Millio

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!