Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Monopoly

Kirjoitettu 17.10.13
Esseen kirjoittaja: Anni-Lotta Nieminen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Monopoly - kaiken mitä tiedän bisneksestä, opin pelaamalla Monopolya
Kirjan kirjoittaja: Axelrod, Alan
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

MONOPOLY

-kaiken mitä tiedän bisneksestä, opin pelaamalla Monopolya

Axelrod, Alan

 


Muistan, kun pelasin ekan kerran elämässäni Monopolya. Hävisin rökäletappion, menin kaksi kertaa peräkkäin Erottajalle hotelliin.

 

Miksi näin kävi?

Olin nynny. Ja oli kivaa, että oli paljon rahaa. En sijoittanut sitä, en ostellut kalliita paikkoja, en oikeastaan mitään. Oli jotain satunnaisia katuja siellä täällä. Paljon oli rahhaa, kaverilla ei. Luulin olevani voitolla. Olisiko jopa ollut mahdollisuus itsellä ostaa Erottaja mutta en raaskinut? En uskaltanut ottaa riskiä, käyttää paljon rahaa ilman takuita sen takaisin saamisesta. Kaveri teki hommia saadakseen mahdollisimman äkkiä hotellit pystyyn. Ekalla käynnillä pystyin maksamaan helposti käynnin Erottajalla. Toinen kerta napsahti sattuma-kortista heti perään ja peli loppui siihen.

 

Ainoa tavoitteeni oli pitää itselläni mahdollisimman paljon rahaa. Kerätä sitä lisää ottamalla varman päälle ”peruspalkkana” lähtöruudusta. Ei minkäänlaista riskinottoa, sijoittamista, suunnitelmaa, tavoitteita tai visiota. Huonosti kävi.

 

Koko ajan kirjaa lukiessani uppouduin miettimään, miten aion pelata seuraavalla kerralla ja tuli kauhea himo päästä pelaamaan. Kirjassa kuitenkin erikseen mainittiin, että vaikka puhutaan pelistä, sitä kuitenkin koko ajan käytetään vertauskuvana oikeaan liiketoimintaan. Pysähdyinkin aina välillä tietoisesti miettimään Monopolyn opetuksia. Päässä pyöri, miten tosiaan hyvin samoilla keinoin edistyy liike-elämässä kuin Monopolyssakin. Olen kuitenkin täysin erilainen toimija oikeassa elämässä kuin pelissä. Voisin kuitenkin ottaa omasta pelityylistäni mallia erilaiseen toimintaan. En siitä aivan ensimmäisestä, vaan siitä, miten olen oppinut pelaamaan.

 

 

Meidän projektit Monopolyyn verrattuna

Kirjaa lukiessa mietti koko ajan, mitäköhän meidän tiimin projektit olisivat Monopolyn sijoituksiin verrattuna. Missä sijoitukset vastaavat parhaiten tuloksia? Ovatko tulot säännöllisiä? Onko todennäköistä, että rahaa on tulossa? Millä vaivan näöllä ja kuinka paljon?

 

 

Kauneuspalvelut: RipsiBar, Lunadella, Real Techniques ja Ideal Kauneus

Sijoitan mielessäni RB:n oransseille kaduille. Oranssit ovat vielä edullisia katuja ostaa ja niille rakentaminen toiseksi edullisinta Monopolyn sivuilla. Oranssit ovat kuitenkin suurituloisempia kuin violetit. ”Orbanesin laskelmien mukaan oransseille osutaan 52,4 prosentin todennäköisyydellä.” RipsiBarissa tulot ovat säännölliset. Aina riittää asiakkaita. Tulot ovat varmoja. Maine on hyvä. Vielä ei kuitenkaan ole hotellia rakennettu, taloja on muutama. Miten saadaan hotelli rakennettua? Markkinoinnilla saadaan enemmän asiakkaita ja tuloja. Voidaksemme tehdä enemmän markkinointia, tarvitaan ensin uusia tekijöitä. Nyt olemme kaksi löytäneet. Nyt voimme alkaa rakentaa kunnollista markkinointia. Olisi hullua tehdä suurta markkinointia, kun ei olisi mahdollisuutta tarjota tarpeeksi aikoja.

 

Voimme alkaa kutsua TA:lla olevaa RipsiBariamme pilotiksi. Se on tulevan ketjumme ensimmäinen paikka. Oranssi on oikein hyvä väri Monopolyssa. Sen lisäksi, että sinne pysähdytään todennäköisimmin, ne myös palauttavat 25% sijoituksista, mikä on Orbanesin laskelmien mukaan paras palautusprosentti. Nyt vain tehokkaalla markkinoinnilla saavutamme RB:n hotellit. Miksiköhän RB muuttuu saavuttaessaan ketjuaseman? Silloin kulut suurenevat mutta myös tulot. Varastojen täytyy olla isommat ja monipuolisemmat. Hinta nousee korkeammaksi, koska niin myös pakolliset kulut. Tuleeko RB-ketjusta vihreän veroinen vai olisiko oikeampi kuvaus kuitenkin useamman värin monopoli?

Myös RT tuo koko ajan hyvin ja säännöllisesti rahaa. Myös sen tulot voidaan moninkertaistaa, kun siinä kunnolla päästään vauhtiin. Entäs Lunadella? Mielestäni se on vielä sinisellä tasolla. Tuloja on hyvin mutta brändi ei ole omien tietojeni mukaan yhtä hyvä kuin RB:n. Kynsien hinta myös on edullisempi kuin ripsien mutta uskoisin materiaalien olevan suunnilleen samaa luokkaa, ehkä hieman enemmänkin kuin ripsien?

 

Mutta onko tämä tällä hetkellä tylsää varman päälle pelaamista?

 

Muut meidän projektit?

Kun aloin miettiä muita meidän projekteja, niin huomasin, etten tiedä tarpeeksi. Vaikea sanoa juuri mitään muiden projektien budjeteista. Siitä tuleekin mieleeni entistä vahvemmin, että haluan perehtyä lisää budjetointiin ja ylipäänsä talouden hallintaan.

 

IOD on meidän tiimin suurin tapahtuma tähän mennessä. Siihen on satsattu paljon ja ilmeisesti on myös takaisin päin tulossa. Ainakin se on todella suuri oppimisen ja kehityksen paikka pojille. Siinä on mukana vahvasti asiakkaat ja paljon ulkopuolisia tekijöitä, kuten kilpailijat avustajat. Montaa lankaa, mitkä pitää pitää käsissään. Ja tapahtuman eteen oikeasti tehdään kovasti töitä ja näkee, miten asiat edistyvät. Siinä on oikeasti tartuttu hommiin ja olenkin ylpeä heistä. Tässä on sitä riskinottoa ja kasataan isompaa kertaluontoista pottia. Tapahtuma tulee ja menee, rahat tulevat kerralla, jos tulevat ja niiden todennäköisyys on pienempi kuin monissa kauneispalveluistamme. Mutta olisiko tässä ainesta jopa Erottajaksi?

 

Myös Vauvamessut ovat epävarmaa tuloa mutta kovasti kuitenkin tuloillaan. Itse olen ensimmäiset kauppani saanut sopimusta vaille sovittua ja siitä tulee aivan mahtava fiilis! Ensin teki mieli ihan vaan lopettaa, kun ei pääse alkuun. Ja tuli vielä viime vuoden lämpimästä kontaktista, jotka olivat viime vuonnakin mukana. Jännitti ottaa yhteyttä, mitä jos ne olisivatkin olleet todella tyytymättömiä? Taas olisi voinut omien uskomusten mukaan jäädä kaupat tekemättä. Ihan selkeästi tarvitsen rohkeutta ottaa aina se ensimmäinen askel ja heittäytyä. Eihän tämä kaikille suuri juttu ole mutta itselleni on ja tästä vaan sitten suurempia askeleita! Tavoitteena on yli 20 tonnin liikevaihdon tapahtuma, joten kyllä tässä jo aletaan päästä eteenpäin. Nyt vain pitää tehdä päätös, millä ansaintamallilla lähtee mukaan. Myyntiprovikalla vai yrittäjäriskillä, jolloin koko tapahtuman tuloista tulee itselle.

 

Sitten on aina niitä nopeita prokkiksia, laitoksia, niistä tulee satunnaisia tuloja. On promojuttuja, inventaarioita, jv-keikkaa yms. Ihan kivoja nopeita rahoja mutta ei niillä rikastumaan pääse. Eivätkä sinänsä vie eteenpäin. Ehkä siinä tapauksessa, jos jokaisen pitäisi tuoda joku tietty määrä rahaa kuussa, nämä voivat auttaa.

 

 

Rehellisyys

Myös Monopolissa rehellisyys on isossa asemassa. Peliä ei halua voittaa huijaamalla. Rahaa ei varasta ja summat lasketaan oikein, eikä oman edun mukaisesti. Tietenkään ei halua maksaa toisen tontilla, mutta hyvien tapojen mukaista on antaa toiselle edes mahdollisuus huomata nappula omalla tontillaan. (Tai ainakin pitäisi…) Monesti saattaa löytyä joku liittolainen, joka heittää noppaa nopeasti, ettei joku huomaa nappulaa tontillaan. Mutta liittolaiset saattavat hyvin nopeasti kääntyä vihollisiksi. Tai kerran huijatun kanssa on mahdoton tehdä kauppoja. Neuvottelutaidot ovat ehdottomasti eduksi tässä peliksi ja ikävä huijari ei ole kaikkein mukavin liikekumppani, eikä hänen kanssaan teekään mieli tehdä kauppoja.

 

 

Kuka voittaa?

Monopolissa ei ole tarkoitus voittaa, vaan saada muut häviämään.”

Rahat pois vaan kaikilta muilta, niin olet voittaja!

 

Eli toisin sanoen pitää olla alallaan niin loistava ja ylivoimainen, ettei kunnollisia kilpailijoita edes ole.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!