Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Motivaatiota

Kirjoitettu 04.12.15
Esseen kirjoittaja: Ilkka Hartikainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Drive
Kirjan kirjoittaja: Daniel Pink
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Daniel Pinkin Drivessä käydään läpi tutkimuksia motivaatiosta, kuinka ihmistä motivoidaan ja kuinka saa itsensä ja työntekijät motivoitua.

Kirjasta nousee esiin kolme asiaa jotka edesauttavat motivoitumista: autonomia, mestaruus ja työn tarkoitus. Pink huomauttaa että palkitseminen voi jopa heikentää työtehoa, kun aivot pitää saada toimimaan täysillä. Työ on muuttunut radikaalisti viimeisten vuosien aikana, eikä palkkiota voi enää käyttää motivaattorina, mutta toisaalta fyysisessä työssä, jossa ei tarvitse vaivata aivoja, palkitseminen toimii vielä. Itse ainakin uskon että jos olisin töissä ns. liukuhihnalla, niin ulkoiset motivaatiotekijät, kuten mahdollisuus lisätienesteihin, toimisivat oman työni tehostamisessa hyvänä motivaattorina. Mutta sitten taas esimerkiksi myyntityössä bonusjärjestelmä ei saa olla liian suuressa roolissa. Myyjilläkin on huonoja kuukausia ja jos se näkyy välittömästi heidän palkkanauhassaan niin se voi toimia negatiivisena vaikuttajana, sillä myyjä voi tuntea sen samankaltaisena huomauttavana tekijänä kuin pomo sanoisi hänelle suoraan että oletpa myynyt paskasti.

Kirjassa puhutaan että algoritmisessa työssä luovuus ja motivaatio katoavat ja lyhytnäköisyys ja epäeettisyys tulevat tilalle. Ja asia on varmasti näin jos puhutaan puhtaasti työn tekemisestä, mutta uskon että siihen vaikuttaa monta muutakin tekijää. Yksi suurimmista vaikuttavista tekijöistä on varmasti se yhteisö jossa työskentelijä suorittaa sitä työtänsä. Esimerkiksi itse kun olin ABC:llä töissä, se itse työ oli suoraan sanottuna paskaa. Mutta sitten taas jos vuorossa sattui olemaan pelkästään hyviä tyyppejä, työskentely itsessään muuttui todella hauskaksi. Samaan asiaan törmäsin myös intissä. B-kaudella omassa joukkueessani oli todella paljon valittavia persoonia, mutta sitten E- ja J-kaudella kun touhuilimme omassa ryhmässä oli meininki aivan toisenlaista, vaikka se itse tekeminen oli paskaa. Tätä seikkaa ei omasta mielestäni tarpeeksi oteta huomioon motivoinnin puolelta. Onko tiimissämmekin tätä samankaltaista ongelmaa kun pitää tehdä tiimin yhteisiä asioita? Porukassa liikaa ”negatiivisa” tekijöitä jotta itse paskaduunin tekeminen muuttuisi hauskaksi puuhaksi jota tehdään porukalla?

Autonomialla tarkoitetaan vapautta tehdä työtä missä tahansa milloin tahansa ja miten tahansa, kunhan työ tulee tehtyä. Eli pyri purkamaan rakenteet, esteet ja byrokratia joka voi hidastaa työntekijöitä. Itse arvostan ennen kaikkea tätä omassa työskentelyssäni. Heti jos joku alkaa minulle lyömään vaatimuksia kuinka jokin asia tulee tehdä, vaikka itse saisin samat tai jopa paremmat tulokset aikaiseksi omalla tyylilläni, se kuuluisa moti häviää välittömästi.

Mestaruus tarkoittaa sisäistä halumme tehdä asiat jotka merkitsevät jotain aina vain paremmin ja paremmin. Tämän puolen näkee todella hyvin huippu-uhreilijoilla. He jaksavat tehdä toistoja toistojen perään jotta heistä tulisivat niitä mestareita. Omasta työskentelystä en vielä osaa osoittaa täysin, että mikä se minun tekemiseni on joka sytyttää tuon samankaltaisen mestaruus-palon.

Työn tarkoitus on sitä, että tehdään töitä jonkin itseään suuremman asian eteen. Eli koetaan jotain merkitystä tekemästään työstä. Suomalaisessa työkulttuurissa tämän puolen näkee todella hyvin järjestötoiminnassa. Mutta samalla se on negatiivisena tekijänä, jos joku tulee liiketoiminnallisella ajatuksella samaan kenttään pyörimään. Jos työn tarkoitus on jollekkin henkilölle todella suuri asia, se voi myös luoda ”minä olen parempi ihminen, koska teen tätä omasta halustani” ajattelua, ja tämä voi olla omassa työporukassa hankaloittava tekijä. Palkkiosta sen verran että niiden on oltava sillä tasolla, ettei niistä tarvitse huolehtia. Tällä palkkio asialla tarkoitan sitä samaa asiaa josta kerroin myyjän esimerkkinä. Kenenkään töissäkäyvän ihmisen ei tulisi joutua miettimään henkilökohtaista selviytymistä töiden aikana, vaan heidän tulisi pystyä keskittymään työskentelyyn 100% silloin kun he sitä tekevät.

Esimerkiksi Google käyttää autonomiaa motivoidakseen työntekijöitään. Googlella työntekijät saavat käyttää 20% ajastaan mihin tahansa projektiin tai kehitystyöhön. Monet Googlen palveluista, esimerkiksi Gmail, ovat syntyneet tämän seurauksena. Toinen esimerkki Wikipedia on täysin vapaaehtoisten kirjoittama tietosanakirja. Mutta että tähän pisteeseen yritys pääsee, on sillä oltava vakaa taloudellinen tilanne. Yritystoiminnassa tulee aina varmistaa se itse liiketoiminta ja jos esimerkiksi resurssipula iskee niin yrityksen on priorisoitava kaikki käytössä olevat resurssit omaan liiketoimintaansa. Esimerkiksi omissa projekteissani me ei voida vielä touhuilla kaikkea muuta kivaa GH:n nimissä vaan meidän on keskityttävä sen perusliiketoiminnan kehittämiseen.

Tiimiakatemialla saamme luoda omat toimintamallimme ja ympäristömme. Kukaan ei kerro mitä pitäisi tehdä tai kuinka se pitäisi tehdä, jokainen voi keskittyä oman mielenkiinnon mukaisesti mihin tahansa. Ainut asia joka pitäisi saada nostettua, on palkkioiden taso. Harva pystyisi elämään ilman opintotukea, eikä se todellakaan riitä kattamaan kaikkia elämisen kustannuksia. Tämä minun mielestäni tulisi olla jokaisella tiimiyrittäjällä mielessä kun projekteja lähetään tekemään. Prokkiksen ei tarvitse heti alkuun olla kannattavaa, mutta mentaliteetti tulisi olla siinä ajatuksessa kuinka siitä projektista tehdään ”oikeaa” liiketoimintaa – eli pystytään maksamaan palkkaa. Ja tämän takia omat arvoni ovat saaneet todella paljon kritiikkiä tiimiakatemian ympäristössä. Se ei minua enään tässä vaiheessa kylläkään kiinnosta mitä muut ajattelevat, sillä en jaksa tuhlata omaa energiaani siihen että kaikki ymmärtäisivät mitä oikea yrittäminen on. Ehkä jos ajatusmalli kääntyisi kaikilla tähän niin JAMK:in puoleltakin tulisi hieman enemmän arvostusta tiimiakatemialaisten projekteja ja liiketoimintoja kohtaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!