Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Motivating People

Kirjoitettu 19.02.15
Esseen kirjoittaja: Iiro Naamanka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Motivating People
Kirjan kirjoittaja: Robert Heller
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Motivating people

 1. jos et tiedä mikä ihmistä motivoi, niin kysy.

 

Perustarpeet

Kuten palkka, työolosuhteet, status, henkilökohtainen elämä, tulee olla kunnossa, että voidaan edes ryhtyä rakentamaan motivaatiota työntekijöille. Perustarpeet eivät siis itsessään motivoi, mutta luovat perustan, joiden päälle voidaan rakentaa toimivia motivaattoreita. Toimii siis kuten Maslow’n tarvehierarkia.

Motivaattorit

Saavuttaminen, on ihmisen luontainen perustarve, joka ajaa meitä eteenpäin ja palkitsee tyytyväisyyden tunteella, kun saavutamme jonkin tavoitteen. Onkin siis tärkeää pilkkoa projekti pieniin palasiin, että meillä on mahdollisuus saavuttaa enemmän tavoitteita ja näin kokea tyytyväisyydentunnetta.

Tunnustus, kun saavutetusta tavoitteesta saadaan tunnustusta ylemmältä portaalta, parantaa se itseluottamusta ja sitä voidaan jo pitää eräänlaisena palkintona. Tunnustuksen antamisessa täytyy huomioida annettavan kehun määrä ja annetaanko tunnustusta julkisesti kaikkien kuullen vai vain kahden kesken. Myöskään tunnustus ei saa olla niin sanottu ”halpa kehu”, eli tunnustuksen saajan täytyy myös itse ajatella ansaitsevansa tästä saavutuksestaan kehuja.

Mielenkiinto, työ mikä säilyttää ihmisten mielenkiinnon, tuntuu paljoon miellyttävämmältä ja palkitsevammalta, kuin työ mihin ihmisillä ei ole mielenkiintoa. Mielenkiinnon säilyttämiseen on muutamia konsteja, kuten työnkuvan pienet muutokset, jolloin uuden asian opettelu voi tuntua mielenkiintoiselta. Myös sopivan haastava työ pitää yllä mielenkiintoa. Työn mielekkyyden voi aistia työntekijän eleistä, mutta myös siihen toimii sama kaava, eli jos et tiedä, niin kysy.

Vastuullisuus, halu tuntea, että on vastuussa omasta työstään ja pystyy tekemään itsenäisiä päätöksiä kasvattaa itsetuntoa. Kun kokee, että omat mielipiteet tulevat huomioiduiksi on työntekijä paljon itseohjautuvampi ja kykenee itsenäisempään työskentelyyn.

Eteneminen, etenkin pitkällä aikavälillä on tärkeää, että työntekijä tuntee etenevänsä uralla ja saavansa vastuullisempia tehtäviä. Pitkään paikallaan ollut urakehitys hävittää viimeisetkin motivaation rippeet. On myös tärkeää, että palkka ja status vastaavat työn vaativuutta ja vastuullisuutta.

Muutamia hyviä huomioita:

 • Motivoituneet ihmiset katsovat silmiin
 • Motivaation näkee silmistä, koska pupillit ovat laajenneet, eli ”kipinän” voi nähdä
 • Positiivinen reagointi palautteeseen on merkki hyvästä motivaatiosta
 • Ihmiset tietävät roolinsa ja sen tärkeyden motivaation säilyttämiseksi
 • Ole läsnä
 • Juorut tulee lopettaa heti, kun niistä kuulee
 • Ota päätöksentekoon mukaan ne ihmiset, joita se koskee
 • Aina tulee pystyä perustelemaan päätökset
 • Keskity ihmisten hyviin puoliin
 • Mitä mittaat, sitä saat
 • Pidä pikkukisailuja, ihmiset haluavat voittaa

 

Hyvä pikkuinen käsikirja ihmisten motivoimiseen, sopii muutenkin teemaan, kun tällaiset asiat kiinnostavat. Kannattaa selata läpi jos vaikka tarttuu jotain uutta…

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!