Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Motivoinnista

Kirjoitettu 18.11.16
Esseen kirjoittaja: Minna Saukkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Ted Talk: The puzzle of motivation
Kirjan kirjoittaja: Dan Pink
Kategoriat: 4. Johtaminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka motivoida ihmisiä? Siinäpä vasta haastava kysymys. Jokainen johtavassa asemassa oleva joutuu kuitenkin miettimään jatkuvasti, kuinka saa pidettyä työryhmänsä motivaatiota yllä. Onko toisen motivoiminen ylipäätään mahdollista?

TedTalkissaan Daniel Pink puhuu keppi ja porkkana -metodin toimivuudesta. Pinkin mukaan tiede on useaan otteeseen todistanut, ettei porkkana – esimerkiksi rahallinen palkinto – ole tehokkain tapa kannustaa. Rahallinen palkitseminen toimii mekaanisissa työtehtävissä, joissa täytyy keskittyä tulokseen. Useimmat meistä tulevat kuitenkin tulevaisuudessa työskentelemään aivotyöläisinä. Luovuutta ja innovointia vaativassa työssä porkkana voi olla jopa haitallinen, sillä se kaventaa mielikuvitustamme ja saa meidät keskittymään vain lopputulokseen, joka aivotyöläisenä vaatii out of the box ajattelua.

Raha ei ole koskaan ollut minulle hyvä motivaation lähde. Rahalliset kannustimet toimivat tiettyyn pisteeseen asti, mutta lopulta kadotan motivaationi ja kiinnostukseni. Arvostan enemmän kaikkea muuta, mitä rahalla ei välttämättä saa, esimerkiksi hyvinvointia, lepoa ja sosiaalisia suhteita. Mitä minä sillä rahalla teen, jos työ ei kiinnosta minua yhtään ja lähden joka päivä kotiin turhautuneena ja huonotuulisena? Miksi tuhlaisin päivittäin 8 tuntia elämästäni johonkin merkityksettömään?

Olen työskennellyt kaksi peräkkäistä kesää Abloyn lukkotehtaalla Joensuussa. Ensimmäisenä kesänä työ tuntui kauhealta, täysin turhalta liukuhihnahommalta jossa heitin elämäni hukkaan. Toisena kesänä minulle kuitenkin annettiin hieman lisää vastuuta ja vapautta. Työmotivaationi ja työssä viihtymiseni parani huomattavasti tuona kesänä, sillä tunsin että työlläni oli merkitystä ja että minuun luotetaan. Lisäksi sain edetä ”urallani”, vaikka vain pienin vauvanaskelin. Peilatessa tuota kokemustani Pinkin TedTalkiin, näkee selvästi hänen mainitsemansa kolme elementtiä, jotka lisäävät työmotivaatiota: vapaus, itsensä kehittäminen ja merkitys. Kun minulle annettiin vapautta työssäni, koin että en ollut vain mitätön osa tehtaan koneistoa; sain ajatella omilla aivoillani. Vastuun lisääntymisen myötä koin merkitystä; olen tärkeä tehtaalle, esimieheni luottaa minuun. Sain lisäksi myös edetä ”urallani” ja kehittyä.

Tästä esimerkistäni huomaan, miten suuri merkitys sillä on että alainen kokee että esimies luottaa tämän taitoihin. Vaikka lisävastuu jota minäkin kesätyössäni sain oli aivan mitättömän pieni, vain hieman lisävapauksia, se vaikutti työmotivaatiooni valtavasti. Uskon, että johtaja ei pysty motivoimaan ketään. Johtaja pystyy kuitenkin luomaan puitteet alaisten motivoitumiselle.

Miten sitten sovellan tätä tietoani nykyisissä ja tulevissa johtamishaasteissani? Haluan ainakin, että projektiryhmäläiseni tuntevat olonsa arvostetuksi ja tuntevat projektin omakseen. Painostaminen ja vastuullisuuden vaatiminen tappaa motivaation – se saa aikaan tunteen ettei sinuun luoteta. Haluan jakaa sopivasti vastuuta jokaiselle ja näyttää heille että luotan heidän kykyihinsä, ja olla heidän tukenaan vastuunkantamisessa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!