Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Munaa kunnolla

Kirjoitettu 30.12.14
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Munaa kunnolla
Kirjan kirjoittaja: Stephen Brown
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Yritit jatkuvasti. Epäonnistuit aina. Mitä siitä. Yritä uudelleen. Epäonnistu taas. Epäonnistu paremmin. Samuel Beckett

Useampaan kertaan on kirjoissa mainittu, että epäonnistumisen pelko estää saavuttamasta jotain hienoa ja uutta. Se on myös suurin syy vaurastumisen esteenä. Silti epäonnistumista pelätään yleisesti, eikä siitä juurikaan puhuta,  vaikka jokaisesta epäonnistumisesta oppii jotain ja  saa tietää mitä pitäisi tehdä paremmin seuraavalla kerralla. Olisi paljon hyödyllisempää jakaa omia virheitään, niin joku muu voisi oppia niistä ja vastavuoroisesti voit oppia joltain muulta, etkä tee samoja virheitä uudestaan.

Usein kuulee ja lukee tarinoita voittajista ja huippuonnistumisista, muut jutut pyritään unohtamaan ja jättämään taakse. Aina ylpeillään omilla onnistumisilla, mutta myös menestyminen synnyttää epäonnistumista. Liika nokkavuus ja yli-itsevarmuus useimmiten kostautuvat. Ei osata varautua tuleviin haasteisiin, koska oletetaan, että niistä selvitään helpolla. Tärkeää siis on säilyttää nöyrä asenne ja tehdä aina kovasti hommia. Ikinä ei ole valmista, vaan aina voi tehdä enemmän.

Jotta saavutetaan jotain hienoa, vaatii se paljon uusien asioiden kokeilua. Ihmisten vakioreaktio uusiin järjettömältä tuntuviin ideoihin on nauru ja halveksuminen.  Aluksi ideaa pidetään arvottomana, mutta joskus juuri niistä järjettömistä ideoista saadaan kehitettyä se toimivin konsepti ja ehdoton myyntivaltti. Alun epäilyn jälkeen idea alkaakin tuntua mielenkiintoiselta ja lopulta siitä tulee toteutettavaksi kelpaava.

Meidän pop up myymälään kaivattaisiin jotain piristystä, jotta saataisiin myyntiä paremmaksi. Tarvitaan lisää asiakkaita ja tehokkaampaa markkinointia.  Markkinoinnista voi lukea kymmeniä kirjoja  ja sitä voi opiskella monessa paikassa. Kuitenkin kun luetaan samoja kirjoja, opitaan samoja juttuja, ei erotuta toisista milläänlailla, ei ole mitään yksilöllisyyttä eikä saada aikaan uniikkeja juttuja. Jotta erottuisi massasta, täytyy itse kehitellä uusia markkinointikikkoja.

Jotta oikeasti oppii tuntemaan liiketoimintaa, kannattaa tutkia jo tehtyjä virheitä. Ehkä vanhoissa virheissä olisi jotain, josta ottaa oppia ja kehittää toimiviksi. Periaatteessahan markkinointi on yksinkertaista, täytyy etsiä asiakkaat ja määritellä heidän toiveensa. Tyydyttämällä nämä toiveet ja tekemällä se paremmin kuin kilpailija, menestys on taattua. Vaikka ajatus on yksinkertainen, ei sen toteuttaminen ole helppoa.

Täytyy ajatella asiat erilailla kuin muut. Ryanairin toimitusjohtaja Michael O´Learysta voisi ottaa oppia tässä asiassa. Aina markkinoinnista ei tarvitse maksaa, suututtamalla jonkun tai erilaisia temppuja tehden voi saada ilmaista mainosta.  Mahdollisimman erikoinen tempaus, joka kiinnittäisi ihmisten huomion, toisi meidän kaupalle näkyvyyttä, eikä se välttämättä maksaisi meille mitään. Mutta miten keksitään tarpeeksi erikoinen tempaus?

Donald Trumpin markkinointistrategia oli esittää vaikeasti saatavaa. Kun kiinnostuneelle asiakkaalle esitettiin, että kysyntää riittää, sai se asiakkaan entistä kiinnostuneemmaksi.  Jos meidän  myymälään saataisiin asiakkaita tutkimaan tuotteita, kiinnittäisi se huomiota muissa ihmisissä ja hekin haluaisivat tulla käymään myymälässä. Ei maksaisi meille mitään, mutta mahdollisesti toisi lisää asiakkaita.

Kaikki kirjassa esitellyt tarinat ovat kaikesta huolimatta menestystarinoita. Niissä kerrotaan rajoja rikkovista henkilöistä ja siitä, miten he monien epäonnistumisten jälkeen ovat aina nousseet takasin jaloilleen ja päätyneet lopulta lähes kaikkien ihmisten tietoisuuteen.  Kaikkia kirjassa esitettyjä keinoja ei kannata ottaa käytäntöön, mutta se ainakin valoi uskoa. Vaikka tie olisi vaikea, ei se tarkoita ettei voi onnistua.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!