Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Munauksenestojärjestelmä

Kirjoitettu 14.05.16
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Munaa kunnolla - mokien kautta menestykseen
Kirjan kirjoittaja: Stephen Brown
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minä olen aina ollut esiintymiskammoinen. Nuorena vähän vähemmän, vanhempana yhä enemmän. Samaan aikaan olen kuitenkin nauttinut siitä. Mielestäni tämä on kummallinen yhtälö. Olen usein miettinyt syitä tähän kammoon, mutta niitä on ollut kuitenkin vaikea eritellä. Olen kuitenkin melko varma, että tässäkin pääsyynä on epäonnistumisen pelko.

Tämä on elämässäni monella saralla toistuva pelko. Olen niitä ihmisiä, jotka yleensä varmistelee varmistelemisen perään. Helposti valitsen mieluummin varman vaihtoehdon, ja sitten olen kuitenkin lopulta tyytymätön siihen. Miksikö ? Siksi että tiedän etten olisi saanut pelon estää minua tekemästä toista, parempaa valintaa, minkä ilman pelkoa olisin varmasti tehnyt. Tiedostan tämän täysin myös valinnan hetkellä, mutta helposti silti menen lankaan. Tämä turhauttaa minua jatkuvasti.

Epäonnistumisen pelko on ongelmallinen erityisesti liike-elämässä. Minulle on todella vaikeaa mennä juttelemaan tuntemattomille ihmisille sellaisessa tilanteessa kun pitäisi luoda hyvä vaikutelma. Hyvän vaikutelman luomiseksi koen, että minun täytyisi tietää jostain jotain. En voi näyttää tyhmältä. Usein se estää minua toimimassa tilanteissa, jotka näen todellisina mahdollisuuksina.

Viime aikoina olen kuitenkin ymmärtänyt, että tietämättömyys voi olla myös etu. Jos olen tietämätön, haluavat ihmiset usein auttaa ja ”opastaa”. Päteminen kun on meillä suomalaisilla erityisesti verissä. Ja erityisesti liike-elämässä. Ihmisistä on mukava olla se, joka tietää, se fiksu ja älykäs. Joten miksetpä käyttäisi tätä tietoa hyödyksesi!

Tietämättömyyden näyttäminen on pelottavaa, mutta samalla helpotus. On turha esittää fiksumpaa kuin on, koska vain siten että uskaltaa olla ”alasti”, voi oppia uutta. Kun ei tiedä asiasta hölkäsen pöläystä on paljon helpompaa olla reilusti tietämätön ja näyttää se. Tällä tavoin myös itse olet myös vastaanottavaisempi, ja ihmiset haluavat auttaa. Jos taas esität tietäväsi jotain asiasta, luo tämä sinusta jokseenkin luotaan työntävän vaikutelman. Näin ollen kukaan ei myöskään halua auttaa ja näin estät itse itseäsi oppimasta uutta.

Minulla siis toimii erittäin vahva munauksenestojärjestelmä. En halua epäonnistua. Ja se kuitenkin estää minua tekemästä elämäni parhaita päätöksiä, sillä näinhän se on, että menestyminen vaatii riskinottoa. Mikään ei tule itsekseen.

Tiimiakatemiassa arvostan valtavasti sitä, että munauksiin kannustetaan. se ohjaa meitä ottamaan juuri niitä riskejä, joita liike-elämässä usein pelätään ottaa. Se ohjaa tekemään rohkeita kokeiluja ja sitä kautta oppimaan. Ja pikkuhiljaa opinkin.

Salaa haluaisin munana. Oikein kovaa. Koska tiedän, että se olisi erityisesti minulle todella opettavaista näiden kammojen takia. Joka kerta kun olen jollain tavalla esiintynyt ja päässyt pois lavalta, on minut vallannut valtava euforia. Ei se ollut yhtään niin hirveää kun kuvittelin. Ja joka kerta sama laulu. Totean saman asian. Tiedän jo lavalle mennessäni että tulen kokemaan tämän tunteen lopulta. Miksi siis edes pelätä ? Uskon ja toivon, että jos todella mokaisin jotain kunnolla joskus se auttaisi minua tämän ongelman kanssa eteenpäin ja helpottaisi tulevaisuuden riskinottoja. Minulle konkreettisesti tulisi eteen että hei, et kuollut tähän, kukaan ei kuollut, itseasiassa tämä oli tosi hyvä juttu. Minun TARVITSEE munata !

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!